search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:01
MENU CLOSE

Skinny jeans: Mια μόδα που ξεκίνησε τον 4ο αιώνα! (videos)

24.05.2023 14:47
AP225146457619

Θεωρείται ενδυματολογικό σύμβολο της απογοητευμένης νέας γενιάς, αλλά η ιστορία των στενών τζιν παντελονιών, που είναι πιο γνωστά ως skinny jeans, ξεκινά από τον 4ο αιώνα.

Οι TikTokers μπορεί να ξεφορτώνονται τα παντελόνια, αλλά κι αυτό είναι μέρος του ατέρμονου και ταραχώδους κύκλου της μόδας.

Τα skinny jeans δεν ήταν ποτέ πιο άψογα, γράφει το CNN και σημειώνει ότι είναι τόσο δημοφιλή ώστε η Wall Street Journal έγραψε πρόσφατα ότι το στιλ slim-stretch έχει συντριπτικά τις περισσότερες πωλήσεις στα ανδρικά τζιν – πάνω από 70%- παρόλο που το …κοκκαλιάρικο look είναι εκτός μόδας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 τα skinny jeans ήταν παντού. Ταίριαζαν με άλλες τάσεις της εποχής, όπως οι μπαλαρίνες, τα μπλουζάκια peplum και οι γόβες Louboutin. Τα έβρισκες σε καταστήματα οίκων υψηλής μόδας, αλλά και στα καταστήματα που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Αλλά μέχρι το τέλος της δεκαετίας έπεσαν σε … δυσμένΕια.

Τώρα δεν είναι μόνο οι πασαρέλες όπου προβάλλονται τα άνετα παντελόνια από οίκους όπως οι Dior, Saint Laurent, Prada και Row, αλλά και οι νέοι της Gen Z πετούν τα στενά παντελόνια προτιμώντας τα πιο baggy τζιν.

Μια τάση που φεύγει κι έρχεται, αλλά είναι πάντα εδώ

Οι προσπάθειες επιστροφής στο look των στενών τζιν φαίνεται πως απέτυχαν. Η αναζωογόνηση του στιλ indie sleaze αποδείχτηκε βραχύβια και παρόλο που οι New York Times μετά την πασαρέλα της Celine, το 2023, έγραψαν για «επιστροφή του στενού τζιν», οι εμφανίσεις περιορίστηκαν σε κάποιες διασημότητες, όπως η Μέγκαν Μαρκλ και ο Τζεφ Μπέζος.

Το 2006 ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζέιμς Σάλιβαν έγραψε το βιβλίο «Τζινς: η πολιτιστική ιστορία ενός αμερικανικού συμβόλου». «Αν υπάρχει ένα πράγμα που έμαθα γράφοντας το βιβλίο είναι ότι τα στυλ των τζιν πάντα θα βγαίνουν από τη μόδα και στη συνέχεια θα επιστρέφουν. Αν οι νέοι λένε σήμερα ΄ δεν φοράμε στενά τζιν΄ , περιμένετε πέντε λεπτά και θα επανέλθουν», λέει ο Τζέιμς Σάλιβαν.

Κι αυτό αποδεικνύεται από την ιστορία του στενού τζιν, που αρχίζει τον 4ο αιώνα. Στη βόρεια Γερμανία ζούσαν τότε φυλές, που οι άνδρες ντύνονταν με πολύ στενά παντελόνια. Κάτι που αποδείχτηκε τον 19ο αιώνα, σε ανασκαφές στην περιοχή. «Τα παντελόνια αυτών των ανδρών δεν ήταν ακριβώς skinny jeans, αλλά η γραμμή τους ήταν πολύ στενή», λέει η Ντόρις Ντονοζλάι-Λάντνερ, ιστορικός μόδας και συνεργάτης καθηγήτρια του Massachusetts College of Art and Design. «Είναι έναν πολύ πρώιμο παράδειγμα αυτού που θα αποκαλούσαμε σήμερα κολάν», λέει η Ντονοζλάι-Λάντνερ.

Από τους μακαρόνις του 18 ου αιώνα, στους απογοητευμένους νέους της Gen Z

Στα μέσα του 18ου αιώνα, οι μακαρόνις, αριστοκράτες νεαροί Βρετανοί που υιοθέτησαν την γαλλική γραμμή και εμφανίζονταν με ψηλοτάκουνα παπούτσια και πολύ στενά παντελόνια.

«Ήταν απογοητευμένοι νέοι που φορούσαν ρούχα εκτός μόδας για να σνομπάρουν το κατεστημένο», εξηγεί η Ντονοζλάι-Λάντνερ. Παραπέμπει κάπως στα σημερινά δεδομένα; Προφανώς!

Η ταύτιση των στενών τζιν με την οργισμένη και αντισυμβατική νεολαία κορυφώνεται στη δεκαετία του 1950, όταν ο Τζέιμς Ντιν και ο Έλβις Πρίσλεϊ εμφανίζονται με τέτοια παντελόνια.

Στη δεκαετία του 1970, την αναμφισβήτητη κυριαρχία στη μόδα είχαν τα παντελόνια καμπάνα. Κάπως έτσι τα εφαρμοστά τζιν διαδραμάτισαν τον ρόλο του «εξισορροπιστή» ανάμεσα στην κραυγαλέα μόδα της ντίσκο και την ανάγκη για μια πιο συμβατική επιλογή. «Τα φαρδιά παντελόνια ήταν φορτωμένα με αξεσουάρ και οι ροκάδες εμφανίζονταν με στενά τζιν για να απαντήσουν σε αυτή την τάση», λέει η Έμα ΜακΚλέντον, επίκουρη καθηγήτρια μόδας στο Πανεπιστήμιο St John της Νέας Υόρκης.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, οι οίκοι μόδας καθιερώνουν τα τζιν ως σύμβολο της υψηλής μόδας και τα μοντέλα τους εμφανίζονται με πολύ εφαρμοστά τζιν, ενώ λόγω των υφασμάτων που επιλέγονται παραμένουν πολύ άνετα.

Στη δεκαετία του 2000 το τζιν είναι στενό, με τσέπες στις οποίες αποτυπώνεται το σήμα κάθε εταιρίας και η εμφάνιση αυτή είναι σύμβολο κοινωνικού στάτους. Τότε επανεμφανίζονται στη μουσική σκηνή συγκροτήματα όπως οι Strokes, που φορώτας εφαρμοστά τζιν παραπέμπουν στη κουλτούρα της πανκ σκηνής.

Το 2003 ο οίκος Dior βγάζει στην πασαρέλα το στυλ που οι TikTokers αποκαλούν τώρα “indie sleaze” για να περιγράψουν την άνετη εμφάνιση. «Αυτή η συλλογή ήταν απίστευτα επιδραστική για την επιστροφή» των στενών τζιν, λέει η Βερονίκ Χίλαντ, διευθύντρια μόδας του Elle και συγγραφέας του βιβλίου «Dress Code: Unlocking Fashion from the New Look to Millennial Pink».

Το 2005 μία εφημερίδα ταμπλόιντ δημοσίευσε την φωτογραφία της Κέιτ Μος, υπό την επήρεια κοκαϊνης και με κάποιο τρόπο ο κόσμος της μόδας σοκάρεται βλέποντας το διάσημο μοντέλο σε τέτοια κατάσταση.. Χάνει τα συμβόλαια με εταιρίες όπως η Chanel και η Burberry, αλλά τα τζιν που φορούσε – skinny Superfines – γίνονται μόδα και από αυτά «εμπνέονται» πολλοί που τα επαναφέρουν σε φτηνότερες εκδοχές.

Στη δεκαετία του 2010, οι Millennials μεγαλώνουν χωρίς να παρατήσουν τα στενά τζιν. Το παντελόνι έδωσε την γραμμή της hipster αισθητικής. Στα τέλη της δεκαετίας, γίνονται πιο δημοφιλή τα φαρδιά, ψηλόμεσα τζιν, που αποκαλούνται «τζινς της μαμάς».

Το 2020 αρχίζουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας και μαζί αρχίζει και ο πόλεμος στα «σκληρά παντελόνια». Οι πωλήσεις των παντελονιών από μαλακά, άνετα υφάσματ εκτοξεύονται και ακόμα κι η Άνα Γουίντουρ, η αρχισυντάκτρια του Vogue, ανεβάζει θέματα στο Instagram από το σπίτι της φορώντας φόρμες. Τα τζινς μένουν στην ντουλάπα και μαζεύουν σκόνη…

Το 2021 επέρχεται ο δεύτερος θάνατος των εφαρμοστών τζιν, καθώς γίνεται viral στο Tik Tok το σύνθημα «no skinny jeans». Οι πωλήσεις των baggy τζιν εκτοξεύτηκαν και το Stretch denim θεωρείται πλέον σύμβολων των … αρχαίων millennials, ενώ η Gen Z υιοθετεί το στυλ με ρούχα σε φαρδιά γραμμή.

Το 2023 είναι μια χρονιά με αρκετή σύγχυση. Κυρίαρχη είναι η baggy γραμμή στους διάσημους και τους φανατικούς λάτρεις της μόδας, αλλά στις πασαρέλες εμφανίζονται πολλά μοντέλα με εφαρμοστά τζιν και κολάν. Οίκοι όπως οι Gucci, Bluemarine, Saint Laurent, Prada, και Diesel επιχειρούν να επαναφέρουν το παλιό look. Κάποιοι φαίνεται πως επιμένουν στη γοητεία του παλιού στυλ…

Διαβάστε επίσης:

Καθηγητής του Στάνφορντ δηλώνει 100% σίγουρος ότι εξωγήινοι ζουν ανάμεσά μας (videos)

Travel coach: Η νέα τάση για τους ταξιδιώτες (Video/Photos)

Μαντλίν ΜαΚκάν: Έρευνες με δύτες και drones – Μυστήριο με τσάντες που μετέφεραν οι αστυνομικοί (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:00