search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:49
MENU CLOSE

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμο κρας τεστ μετά το σοκ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2283
25/5/2023
25.05.2023 06:00
tsipras-new

Μετά το ισχυρό σοκ της Κυριακής και την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από τη Νέα Δημοκρατία με 21 σχεδόν μονάδες, η αγωνία κορυφώνεται σήμερα εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το απόγευμα.

Εκεί θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί την ήττα του με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση εν όψει την επόμενης κρίσιμης μάχης, που έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά καθώς κρίνεται ο ρόλος του στο πολιτικό στερέωμα.

Κρίνεται αν δηλαδή θα παραμείνει κόμμα εξουσίας και ο ένας από τους δύο πολιτικούς πόλους του συστήματος με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κεντροαριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας πέραν της αποτίμησης του αποτελέσματος και της ανάληψης της ευθύνης, αναμένεται, να θέσει το πλαίσιο εν όψει της εκλογικής μάχης της 25ης Ιουνίου τονίζοντας και την ευθύνη του κόμματος να μην επιτρέψει στις εκλογές να διαμορφωθεί ένα μονοπολικό πολιτικό σύστημα με παντοδύναμο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση.

Η νέα εκλογική στρατηγική

Καθώς ο πρόεδρος κρατά κλειστά τα χαρτιά του μένει να φανεί αν το πλαίσιο που θα καταθέσει περιλαμβάνει και αλλαγές, σαρωτικές ή λιγότερο σαρωτικές σε πρόσωπα. Κάποιοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνει, άλλοι τηρούν στάση αναμονής.

Επίσης, ζητούμενο είναι το νέο αφήγημα με το οποίο θα οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά στις κάλπες, που περιλαμβάνει και το να οριστεί με σαφήνεια ο βασικός αντίπαλος, αν το κόμμα έχει μέτωπο μόνο με τη Δεξιά και τον Μητσοτάκη, όπως τόνιζε ο Τσίπρας το προηγούμενο διάστημα, αν στο στόχαστρο μπαίνει και το ΠΑΣΟΚ, κ.λπ.

Ζητούμενο και τα ακροατήρια στα οποία θα απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη μάχη και με ποιο τρόπο, αν δηλαδή θα «στενέψει» την απεύθυνσή του στοχεύοντας σε πιο συγκεκριμένα κοινά, ή θα συνεχίσει να απευθύνεται ουσιαστικά σε όλους.

Οι ευθύνες

Το μεγάλο θέμα προφανώς είναι ότι η εκλογική καθίζηση τραυματίζει πρωτίστως την ηγεσία, καταρχάς τον ίδιο τον πρόεδρο και στη συνέχεια τα πρόσωπα σε ηγετικούς ρόλους που συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων.  

Προς το παρόν ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας έδειξε κατεύθυνση γρήγορης ανασύνταξης και από εκεί και πέρα κορυφαία στελέχη δίνουν το κλίμα πως για τα υπόλοιπα «θα λογαριαστούμε μετά» όπως έλεγε και το σύνθημα στην αρχή της πανδημίας.

Από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου άλλωστε την Δευτέρα προέκυψε η εικόνα ενός μορατόριουμ με στήριξη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σημείωσε πως αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα, κάτι που όπως είπε σημαίνει ότι «στέκομαι και δίνω τη μάχη».

Η επιλογή αυτή αναμένεται να επικυρωθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία κατά πληροφορίες προτιμήθηκε να είναι μια σφικτή και σύντομη διαδικασία ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν ο κίνδυνος εσωστρέφειας. Μένει πάντως να φανεί αν οι τάσεις και οι διάφορες ομαδοποιήσεις θα ανοίξουν τα δικά τους χαρτιά στην σημερινή διαδικασία ή θα περιοριστούν σε αιχμές και θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση εν όψει της μάχης στην οποία άλλωστε κρίνεται το πολιτικό μέλλον όλων.

Πρώτες βολές

Πάντως, ήδη υπήρξαν κάποιες πρώτες τροχιοδεικτικές βολές που προδίδουν και τον αναβρασμό που επικρατεί στο παρασκήνιο, μετά το αρχικό σοκ και την «παγωμάρα». Τα στελέχη που βγαίνουν στα κανάλια, δέχονται ασφυκτικά ερωτήματα για το αν τίθεται θέμα ηγεσίας μετά από αυτό το αποτέλεσμα, κάτι που ο καθένας αντιμετωπίζει κατά το δοκούν.

Έτσι, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος από το πρόσφατο συνέδριο έχει συνταχθεί με την εσωκομματική «μειοψηφία» (Ομπρέλα) την Δευτέρα σε δηλώσεις του ήταν από τους πρώτους που έθεσαν θέμα έκτακτου συνεδρίου μετά τις εκλογές, ενώ την Τρίτη μίλησε για την ανάγκη να βγουν πιο μπροστά και νέα στελέχη, που θα πλαισιώσουν τον Τσίπρα ο οποίος είναι επικεφαλής της εκλογικής μάχης. Μάλιστα κατονόμασε, τους Έφη ΑχτσιόγλουΝάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση, παραπέμποντας στην αναβαθμισμένη πολιτική τους δύναμη μετά την κάλπη καθώς τόνισε πως πρόκειται για στελέχη που «πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους».

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ρένας Δούρου η οποία σε ραδιοφωνικές δηλώσεις της απάντησε πως οι δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη «στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια». Τον κατηγόρησε δε πως «προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει», προσθέτοντας πως «αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή».

Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Ανδρέας Ξανθός ερωτηθείς για το αν τίθεται θέμα ηγεσίας, σημείωσε «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”», ωστόσο τόνισε πως «δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου».

Σε ανάρτησή του ο βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας πέραν της σκληρής κριτικής για τον τρόπο που πορεύτηκε το κόμμα τα τελευταία 4 χρόνια και προεκλογικά – ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ευκαιρία του 2019 χάθηκε διότι «την κατασπαταλήσαμε τόσο που χειρότερα δεν γινόταν» – και έδειξε ως «ένοχο» τις τάσεις στο εσωτερικό: «Η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών του 2019 για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και μετασχηματισμό του κόμματος, (…) , ενταφιάστηκε πανηγυρικά σε εσωκομματικές ισορροπίες».

Από τα στελέχη που τοποθετήθηκαν υποστηρικτικά τις προηγούμενες μέρες προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η Όλγα Γεροβασίλη η οποία απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επιχείρησε να κλείσει σενάρια επόμενης μέρας λέγοντας πως «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο και για την Αριστερά και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα. Ανέλαβε την ευθύνη και συνεχίζει τη μάχη ως ηγέτης».

Τις επόμενες ώρες ή και μέρες θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραδοθεί σε μια κρίση εσωστρέφειας ή θα ομονοήσει σε μια εκλογική μάχη συντεταγμένη υπό την συνειδητοποίηση ότι διακυβεύονται μεγαλύτερα ζητήματα που ξεπερνούν και τα δικά του όρια.

Διαβάστε επίσης

Κουτσούμπας: Ρεαλιστικός στόχος η σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ

Οι πέντε κύριοι παράγοντες που διασφαλίζουν την κυριαρχία του Προέδρου της Τουρκίας

Εκλογές 2023: Αλλαγές στο παρά πέντε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:49