search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:22
MENU CLOSE

Τίνα Τέρνερ: Πώς η σταρ «έσπασε τη σιωπή» για την ενδοοικογενειακή βία

25.05.2023 18:23
tina-turner-12-

Εκτός από σπουδαία ερμηνεύτρια η Τίνα Τέρνερ ήταν και μία γενναία γυναίκα, καθώς τόλμησε να μιλήσει για την ενδοοικογενειακή βία στον γάμο της με τον Άικ Τέρνερ και να αποκαλύψει την σκληρή πραγματικότητα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Τον φοβόμουν αυτόν τον άνδρα», είπε στο περιοδικό People, το 1981, περιγράφοντας πώς την υποχρέωσε να παρακολουθήσει ένα σεξ σόου σε οίκο ανοχής, την πρώτη νύχτα του γάμου τους και την χτυπούσε ενώ ήταν έγκυος. Μίλησε επίσης για τον ξυλοδαρμό της με μία κρεμάστρα και ομολόγησε ότι το 1968 είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

«Φοβόμουν να μιλήσω εξαιτίας των συνεπειών που θα είχα από τον Άικ», είχε πει στον δημοσιογράφο Καρλ Άρινγκτον.

Ο Άικ Τέρνερ, που πέθανε το 2007, διέψευδε τις καταγγελίες της Τίνα Τέρνερ και έλεγε πως τον δαιμονοποιούσαν τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η μεγάλη υπόσχεση και η μεγάλη απόφαση

Η Τίνα ήταν 17 χρόνων όταν γνώρισε τον Άικ, σε μια συναυλία του συγκροτήματός του και του ζήτησε να ακούσει ένα τραγούδι της. Εκείνος αντιλήφθηκε πόσο σπουδαία φωνή είχε αυτή η νεαρή και την έκανε πρώτη φωνή στο γκρουπ, αλλάζοντας το όνομά της.

Παντρεύτηκαν το 1962 και η Τίνα, που είχε ήδη γνωρίσει τον πόνο της απόρριψης από την μητέρα της, υποσχέθηκε στον Άικ ότι «δεν θα τον άφηνε ποτέ» – κάτι που η ίδια είπε πως μετάνιωσε.

«Αισθανόμουν υποχρεωμένη να μείνω εκεί και φοβόμουν. Δεν ήθελα να τον πληγώσω ακόμα και όταν με χτυπούσε. Καθόμουν εκεί γεμάτη μώλωπες και ξαφνικά αισθανόμουν πως τον λυπάμαι. Ίσως μου έκανε πλύση εγκεφάλου», είχε πει η Τίνα Τέρνερ.

Το 1978, μετά από μια σειρά επιτυχιών, αισθάνθηκε αρκετά δυνατή για να εγκαταλείψει τον Άικ. Έλεγε πως δεν άντεχε άλλο το «βασανιστήριο» να είναι παντρεμένη μαζί του και τις συνέπειες που είχε αυτή η κατάσταση στους τέσσερις γιους τους.

«Επιβίωσα. Και έφυγα. Έφυγα. Δεν κοίταξα πίσω», είπε.

Η Τίνα τον εγκατέλειψε, ξανάχτισε την καριέρα της, έκανε χρήματα τραγουδώντας στο Λας Βέγκας και με τις εμφανίσεις σε διάφορα τηλεοπτικά σόου.

Το 1981 αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για το δράμα της, ελπίζοντας πως θα έδιωχνε τα φαντάσματα του παρελθόντος που την καταδίωκαν. Η Τίνα Τέρνερ αισθανόταν τόσο νευρική και αγχωμένη πριν από την συνέντευξη, που ρώτησε την ψυχολόγο της αν αυτό θα είχε επιπτώσεις στην καριέρα της.

«Όχι Τίνα», της απάντησε, «θα κάνει ακριβώς το αντίθετο».

Η Δρ. Λίνορ Γουόλκερ, διευθύντρια του αμερικανικού Ινστιτούτου Ενδοοικογενειακής Βίας, λέει πως η απόφαση της Τίνα Τέρνερ να μιλήσει δημόσια είχε τεράστια σημασία.

Πώς η Τίνα Τέρνερ βοήθησε τις κακοποιημένες γυναίκες

«Το 1981 μόλις είχαμε αρχίσει να μαθαίνουμε το μέγεθος της ενδοοικογενειακής βίας», λέει στο BBC η Δρ. Γουόλκερ, «συχνά θεωρούσαμε ότι μόνο οι φτωχές γυναίκες, χωρίς εισοδήματα, ήταν θύματα κακοποίησης. Όταν η Τίνα Τέρνερ μίλησε για την ζωή της, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον το ότι αποκαλύφθηκε πως η ενδοοικογενειακή βία υπήρχε παντού». Κι αυτό βοήθησε κι άλλες γυναίκες να μιλήσουν για την κακοποίηση.

«Χρειαζόμαστε ανθρώπους που ασκούσαν επιρροή, όπως η Τίνα Τέρνερ, να μιλήσουν για την ενδοοικογενειακή βία, και έτσι η δουλειά μου για το σύνδρομο των κακοποιημένων γυναικών έφτασε στα δικαστήρια και οι δικαστές άρχισαν να πιστεύουν ότι οι γυναίκες αντιδρούσαν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους», προσθέτει στο BBC η Δρ. Γουόλκερ.

Αυτό που δεν είχε αντιληφθεί η Τίνα Τέρνερ ήταν ότι οι εκρηκτικές αποκαλύψεις που έκανε θα την ακολουθούσαν καθώς η καριέρα της απογειωνόταν και πάλι, με σπουδαίες επιτυχίες, όπως τα τραγούδια Let’s Stay Together, What’s Love Got to Do With It και Private Dancer.

Το 1986 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της, θέλοντας –όπως έλεγε- «να ξεφορτωθεί τους δημοσιογράφους». Σκεφτόταν ότι αν είχαν όλες τις απαντήσεις από το βιβλίο της θα σταματούσαν να την ρωτούν ατέλειωτες ερωτήσεις για μια την πιο δυστυχισμένη περίοδο της ζωής της. Αλλά δεν το πέτυχε. Σε κάθε συνέντευξη της έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις, ζητώντας να αφηγηθεί τις δύσκολες μέρες του γάμου της.

Η Τίνα Τέρνερ έλεγε ότι κατάφερε να βρει το κουράγιο να εγκαταλείψει τον Άικ, χάρη στην πίστη της στον Βουδισμό. Έλεγε πως με οι προσευχές της την βοήθησαν να δει τα πράγματα πιο καθαρά.

«Άρχισα να βλέπω την ζωή μου, να βλέπω πως πραγματικά έπρεπε να κάνω μιαν αλλαγή», έλεγε η Τέρνερ.

Διαβάστε επίσης:

Μαντλίν ΜακΚάν: «Ξεφουσκώνουν» οι ελπίδες για σημαντικά ευρήματα

Ένα σούπερ γιοτ βγαλμένο από τα βιβλία του Ιουλίου Βερν (Photos)

Εκλογές στην Τουρκία: Αγωγή κατά του Ερντογάν από τον Κιλιτσντάρογλου μετά το βίντεο που τον συνδέει με το PKK

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:22