search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:20
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Στόχος η περαιτέρω άνοδος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2283
25/5/2023
26.05.2023 06:00
KKE NEW

Εξαιρετικά ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Περισσός για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και συγκεκριμένα την εκλογική ενίσχυση σχεδόν κατά δύο μονάδες (1,93%), καθώς από το 5,3% του Ιουλίου του 2019, στις εκλογές της περασμένη Κυριακής κατέγραψε ποσοστό 7,23%. Αποτέλεσμα που μεταφράζεται σε 26 βουλευτές (ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά 11 βουλευτές) και 426.683 ψήφους, δηλαδή σε απόλυτο αριθμό ψήφων ενισχύθηκε κατά 127.062. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική θεωρεί την άνοδο στην Αττική, καθώς στις επτά από τις οκτώ εκλογικές περιφέρειες αναδεικνύεται τρίτη δύναμη. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πέτυχε και τον προσωπικό του εκλογικό στόχο για απόσπαση έδρας, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, από τη Φθιώτιδα με την εκλογή του στη συγκεκριμένη περιφέρεια, η οποία είναι και η έδρα που θα κρατήσει.

Η ηγεσία του ΚΚΕ θεωρεί πως στις επόμενες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική είναι εφικτή μια νέα άνοδος και σε αυτή την κατεύθυνση έδειξε και η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος κάλεσε για ΚΚΕ «πολύ πιο δυνατό, μοναδική μαχητική δύναμη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των άλλων». Με άλλα λόγια το εκλογικό αποτέλεσμα αναπτερώνει σημαντικά το ηθικό του κόμματος, που ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη με ακόμη μεγαλύτερη ορμή, πολλώ δε μάλλον που εκτιμά ότι υπάρχει εύφορο έδαφος, καθώς τα διλήμματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας τα μικρά κόμματα όχι μόνο δεν έπιασαν, αλλά γύρισαν εναντίον του.

Ο Περισσός θέτει πλέον τον μηχανισμό του, στελέχη, μέλη και φίλους, σε περαιτέρω εγρήγορση, στέλνοντας το μήνυμα «δεν σταματάμε λεπτό» όσον αφορά την εκλογική μάχη, προκειμένου να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Άλλωστε, επισημαίνεται και ο κίνδυνος της κάλπης με ενισχυμένη αναλογική, που λόγω του «καλπονοθευτικού» μπόνους στερεί έδρες από τα άλλα κόμματα. Το μήνυμα είναι πως «η κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι ακόμα πιο κρίσιμη» και πως «μόνο αν είναι πιο ενισχυμένο το ΚΚΕ, σε κάθε εκλογική περιφέρεια και πανελλαδικά, θα μπορέσει να διατηρήσει τους 26 βουλευτές ή να εκλέξει κι άλλους, όπως για παράδειγμα σε περιοχές όπου έχασε την έδρα για μερικές ψήφους». Αυτό τόνισε στη δήλωσή του χθες, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας: «Λόγω του πιο άδικου εκλογικού νόμου απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων, να καταγράψει το ΚΚΕ ψήφους και ποσοστά, όχι μόνο τα ίδια, το 7,2%, αλλά πολύ περισσότερα στις επόμενες εκλογές».

Συμπεράσματα – στόχοι

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της κάλπης της 21ης Μαΐου συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία κατέγραψε τα βασικά συμπεράσματα και έθεσε τους άμεσους στόχους εν όψει της επόμενης κάλπης. Μερικά από αυτά τα σημεία της ανακοίνωσης της Κεντρικής Επιτροπής είναι τα εξής:

– Διαπιστώνεται άνοδος του κύρους του κόμματος, ενώ σημειώνεται πως «η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ σε σημαντικά αστικά κέντρα, στις εργατικές γειτονιές, σε περιοχές που συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της βιομηχανικής και οικονομικής παραγωγής, η ανάδειξη σε τρίτο κόμμα στην Αττική, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα. Είναι επίσης ενθαρρυντικά στοιχεία τα μεγάλα ποσοστά του ΚΚΕ σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αγρότες, φοιτητές, καθώς και σε νέες παραγωγικές ηλικίες».

– Υπογραμμίζεται ότι το ΚΚΕ «δικαιώθηκε πολιτικά για την πολιτική του στάση την περίοδο 2012-2015 απέναντι στη νέα άνοδο των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών που έφερνε η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγονός ότι, παρ’ όλες τις εκλογικές απώλειες που είχε, στάθηκε όρθιο, δεν συναίνεσε στη στήριξη της κυβερνητικής εναλλαγής».

– Τονίζεται επίσης ότι «η επιλογή μη σχηματισμού κυβέρνησης και η προσφυγή σε νέες εκλογές με τον καινούργιο εκλογικό νόμο» έχει σκοπό τη «λεηλασία της εργατικής – λαϊκής ψήφου» και «την προσπάθεια απόσπασης ευρύτερης λαϊκής συναίνεσης στο αντιλαϊκό έργο της επόμενης κυβέρνησης», προσπάθεια που το ΚΚΕ καλείται να ακυρώσει.

– Το δίλημμα πρέπει να είναι ένα: «Συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης» ή ενίσχυση στη «μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων».

Ως τρόπος ενίσχυσης της έντασης του διλήμματος αυτού κατατίθεται η προειδοποίηση ότι «τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας και η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί για ένταση της εκμετάλλευσης, αξιοποιώντας και όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ». Προβλέπει ειδικότερα: α) υλοποίηση των «νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας». β) Επιστροφή στην «αυστηρή δημοσιονομική πολιτική» με «νέο γύρο κοινωνικών περικοπών και λιτότητας». γ) Το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης. δ) Εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την επιδίωξη για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών. ε) Τις υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα δρομολογούμενες αρνητικές διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά.

Τρίτο κόμμα στην Αττική, άνοδος παντού

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή, είχε συνολική άνοδο πανελλαδικά, ενώ – σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ριζοσπάστη» – είχε άνοδο και στις 13 διοικητικές περιφέρειες και στις 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Στην Αττική, με βάση την πλήρη ενσωμάτωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, τα ποσοστά έχουν ως εξής:

  • Α’ Αθηνών: 8,60% από 6,37% (άνοδος κατά 6.093 ψήφους).
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 8,63% από 6,19% (άνοδος κατά 10.334 ψήφους).
  • Δυτικός Τομέας: 11,42% από 8,65% (άνοδος κατά 8.559 ψήφους).
  • Νότιος Τομέας: 9,69% από 7,13% (άνοδος κατά 12.311 ψήφους).
  • Α’ Πειραιώς: 7,44% από 5,51% (άνοδος κατά 2.376 ψήφους).
  • Β’ Πειραιώς: 10,83% από 8,02% (άνοδος κατά 5.539 ψήφους).
  • Ανατολικής Αττικής: 6,86% από 4,96% (άνοδος κατά 5.930 ψήφους) – η μόνη περιφέρεια της Αττικής όπου έρχεται τέταρτο, κάτω από το ΠΑΣΟΚ.
  • Δυτικής Αττικής: 9,13% από 5,93% (άνοδος κατά 3.168 ψήφους).

Συνολικά στην Αττική το ΚΚΕ συγκεντρώνει 168.723 ψήφους, έναντι 114.413 το 2019.

Διαβάστε επίσης

Τι προβληματίζει τον Μητσοτάκη εν όψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμο κρας τεστ μετά το σοκ

Τουριστική έκρηξη στο πρώτο τρίμηνο του 2023

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:19