search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:34
MENU CLOSE

Η Ευρωζώνη σε ύφεση και επισήμως- Έπεσαν έξω πολιτικοί και τραπεζίτες

08.06.2023 13:45
EUROPE

Η Ευρωζώνη βρίσκεται και επίσημα σε ύφεση, με βάση τα νέα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι τα δύο τελευταία τρίμηνα ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αρνητικός κατά μέσον όρο στις χώρες-μέλη.

Το ΑΕΠ στη ζώνη του Ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάτι που σημαίνει ότι αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι αρχικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Υποχώρηση κατά 0,1% είχε σημειώσει το ΑΕΠ και στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους κι εφόσον υπάρχει αρνητική επίδοση επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα γίνεται πλέον λόγος για ύφεση.

Την μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στον μέσο όρο της ευρωζώνης είχε η Ιρλανδία, όπου το ΑΕΠ έπεσε κατά 4,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αν και κάποιοι οικονομολόγοι αμφιβάλουν κατά πόσο αυτό αντανακλά τις πραγματικές επιδόσεις της ιρλανδικής οικονομίας. Η οικονομία της Λιθουανίας υποχώρησε κατά 2,1% και της Ολλανδίας κατά 0,7%. Το πλέον ανησυχητικό όμως, είναι ότι η Γερμανία που έχει την μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 0,3%, να μπαίνει σε ύφεση και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά, την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ κατέγραψαν η Πολωνία (+3,8%), το Λουξεμβούργο ((+2.0%) και η Πορτογαλία (+1.6%). Τα αρνητικά νέα για την οικονομία της ευρωζώνης είναι βέβαιο ότι προκαλούν πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ακολουθεί πολιτική υψηλών επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Το ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του Ευρώ αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 6,1% τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο ήταν στο 7%, αλλά παραμένει τρεις φορές πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ. Η συρρίκνωση της οικονομίας περιπλέκει τα πράγματα ως προς τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την επιτοκιακή πολιτική.

Ο Τομ Χόπκινς, διαχειριστής κεφαλαίων στην BRI Wealth Management, δήλωσε στο Guardian ότι «τα στοιχεία για την ανάπτυξη και για τον πληθωρισμό που επιμένει σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης, περιπλέκουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι για την επιτοκιακή πολιτική της ζώνης, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θα πρέπει να εξακολουθήσουν να αυξάνουν το κόστος δανεισμούς».

Το Bloomberg σχολιάζει επίσης ότι η ύφεση στη ευρωζώνη αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία των πολιτικών, αλλά και των τραπεζιτών της ΕΚΤ, που υποστήριζαν επίμονα ότι θα αποφεύγετο η συρρίκνωση της οικονομίας, παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού στον υψηλότερο επίπεδο από την υιοθέτηση του ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ανοίγει ξανά την Παρασκευή η πλατφόρμα για αιτήσεις – Οι δικαιούχοι (Video)

ΕΝΔΙΣΥ: Να δοθούν οι προσαυξήσεις παράλληλης ασφάλισης και στους παλαιούς συνταξιούχους

Κομισιόν: Προτείνει ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 189,3 δισ. ευρώ για το 2024

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21