search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:27
MENU CLOSE

Politico: Θα τολμήσει η Καϊλή να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο; Η επιθετική στρατηγική και ο νέος μπελάς

14.06.2023 13:18
Untitled design

Η ύποπτη για το σκάνδαλο Qatargate, Εύα Καϊλή, εξακολουθεί να απειλεί ότι θα επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να καθαρίσει το όνομά της. Πού είναι λοιπόν; Με αυτή την εύγλωττη εισαγωγή το Politico αναφέρεται στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή, υπό τον τίτλο «Θα το κάνει ή όχι;»
Έξι μήνες αφότου η βελγική αστυνομία άσκησε κατηγορίες εναντίον της Εύας Καϊλή στο πλαίσιο της έρευνας του σκανδάλου διαφθοράς, η ευρωβουλευτής περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψει στο κοινοβούλιο, με στόχο να προβάλει το δικό της αφήγημα, ότι είναι θύμα ενός απάνθρωπου δικαστικού συστήματος και να στηρίξει μια θεωρία συνωμοσίας.

Η επιλεκτική επαφή με τον Τύπο

Στα ΜΜΕ η κυρία Καϊλή προωθεί «περίεργες θεωρίες κατασκοπείας» αναφορικά με τους λόγους σύλληψής της και αφήνει υπονοούμενα ότι θα πρέπει να διερευνηθεί και ο ρόλος άλλων ευρωβουλευτών, τους οποίους μέχρι τώρα δεν έχουν αγγίξει οι αρχές που διερευνούν το σκάνδαλο, όπως γράφει το Politico. Προσθέτει όμως ότι στο Twitter μπλοκάρισε δύο δημοσιογράφους, ένας μάλιστα είναι του Politico, και αρνήθηκε να τους δώσει συνεντεύξεις, ενώ είχε επιλέξει να δώσει συνεντεύξεις σε ιστοσελίδες από την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και το Βέλγιο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο αρκετοί περίμεναν ότι θα εμφανιζόταν στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Αλλά δεν φάνηκε. Οι δικηγόροι της μίλησαν για «προσωπικό» πρόβλημα «που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί» και κατέστησε αδύνατη τη μετάβασή της στο Στρασβούργο.

Ωστόσο αρκετοί στο ευρωκοινοβούλιο εκφράζουν ενόχληση για την εικόνα που δημιουργείται. «Οι πολίτες που έχουν παρακολουθήσει το θέμα δεν μπορούν να καταλάβουν πως εξακολουθεί να είναι εδώ με την ιδιότητα της ευρωβουλευτού», δήλωσε η Βιρζινί Ζορόν, ευρωβουλευτής της γαλλικής ακροδεξιάς.

Η θορυβώδης επιστροφή που επιδιώκει η Εύα Καϊλή είναι σε πλήρη αντίθεση με την σιωπηλή επιστροφή του Βέλγου συναδέλφου της και επίσης υπόπτου για τα σκάνδαλο Qatargate, Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο τον Μάιο. Ο Ταραμπέλα συμμετέχει στις ψηφοφορίες, απολαμβάνει το ποτό του στο καφέ του κοινοβουλίου, συζητά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αποφεύγει τις συνεντεύξεις.

Το Politico στο εκτενές άρθρο του θυμίζει ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη στο σπίτι της στις 9 Δεκεμβρίου, όπου βρέθηκαν 600.000 ευρώ σε μία βαλίτσα-ποσό που κατά την βελγική εισαγγελία προέρχεται από δωροδοκίες. Ωστόσο η Εύα Καϊλή επιμένει ότι δεν ήξερε τίποτα για τα χρήματα και επιρρίπτει ευθύνες στον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και τον πολιτικό μέντορα του Πιερ Αντόνιο Πανζέρι. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής συνεργάστηκε με τις βελγικές αρχές, ενώ η Καϊλή – που κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – επιμένει στο δικό της αφήγημα.

Η επιθετική στρατηγική

Το Politico σχολιάζει ότι αφότου βγήκε από την φυλακή και τέθηκε σε κατ οίκον περιορισμό, στις 14 Απριλίου, η Καϊλή και οι δικηγόροι της ακολουθούν μία επιθετική στρατηγική με σκοπό να δημιουργήσουν δύο στρατόπεδα- αυτοί που είναι υπέρ και αυτοί που είναι απέναντι στην ευρωβουλευτή.

Μεταξύ εκείνων που βρίσκονται απέναντι είναι η ευρωβουλευτής Σοφί ιντ Βελντ, η οποία αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της Καϊλή ότι στοχοποιήθηκε λόγω της δουλειάς της ως μέλος της επιτροπής για το κακόβουλο λογισμικό.

Η Εύα Καϊλή προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα της, χρησιμοποιώντας επιλεκτικά τα ΜΜΕ για να εστιάσει στο ότι οι βελγικές αρχές της αρνήθηκαν την επαφή με την κόρη της- ισχυρισμό που απορρίπτουν οι Βέλγοι, που με την σειρά τους λένε πως η Καϊλή ζητούσε να έχει προνομιακή αντιμετώπιση.

Την Δευτέρα, χωρίς να έχει φυσική παρουσία, η Εύα Καϊλή έκανε άλλη μία προσπάθεια να προωθήσει το αφήγημά της. Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε ότι η Καϊλή ζήτησε επίσημα «υπεράσπιση ασυλίας»- ζητώντας ουσιαστικά από τους συναδέλφους της να καθορίσουν εάν η νομική της ασυλία, την οποία απολαμβάνουν όλοι οι ευρωβουλευτές, παραβιάστηκε στη διάρκεια της έρευνας του Qatargate.

Ο νέος μπελάς για την άστεγη Καϊλή

Όποια κι αν είναι η γνώμη των συναδέλφων της, η επιστροφή της Καϊλή δεν θα είναι καθόλου θριαμβευτική, καθώς διεξάγεται έρευνα για κακοδιαχείριση ποσού περίπου 100.000 ευρώ που προορίζονταν για τους πρώην κοινοβουλευτικούς βοηθούς της . Για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας της.

Επιπλέον, το Politico σημειώνει ότι μετά τη διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, η Εύα Καϊλή είναι πολιτικά άστεγη και θα κάθεται δίπλα σε μια ομάδα συναδέλφων της που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα.
Μόλις ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές η αναμενόμενη επανεμφάνιση της Καϊλή δεν θα βοηθήσει καθόλου την προσπάθεια που γίνεται από την ηγεσία του κοινοβουλίου για την ελαχιστοποίηση της ζημιάς που προκάλεσε το σκάνδαλο Qatargate.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μόριτζ Κέρνερ, από την ομάδα Renew group, με επιστολή του ζήτησε να αποκλειστούν η Καϊλή και ο Ταραμπέλα από την συμμετοχή και την ψηφοφορία για συγκεκριμένα θέματα.

«Η αξιοπιστία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων υπονομεύεται ότι μέλη εναντίον των οποίων εκκρεμούν κατηγορίες για διαφθορά, συμμετέχουν σε ψηφοφορίες για θέματα όπως ο προϋπολογισμός, η ισχύς του νόμου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και οι σχέσεις με τρίτες χώρες», ανέφερε στην επιστολή του Γερμανός ευρωβουλευτής…

Διαβάστε επίσης:

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Σήμερα η κηδεία του «Καβαλιέρε» – Η τελευταία του φωτογραφία

Χάρι Πότερ: Η τολμηρή καθηγήτρια Sprout στα 82 της χρόνια ποζάρει γυμνή (photos)

Κούβα: Έξι οι νεκροί από την κακοκαιρία (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:26