search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:26
MENU CLOSE

Διεθνή ΜΜΕ: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την ανταρσία – «Βραχυπρόθεσμη» η συμφωνία

25.06.2023 14:44
WAGNER RUSSIA

Με τη μεγαλύτερη πρόκληση στην πολυετή θητεία του ήρθε αντιμέτωπος ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν μετά την ανταρσία της μισθοφορικής εταιρίας Βάγκνερ, που θα μπορούσε να έχει οδηγήσει τη χώρα σε αιματοκύλισμα.

Και μπορεί ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να εγκαταλείπει τη Ρωσία μετά τη μεσολάβηση της Λευκορωσίας με την οποία έλαβε τέλος η ανταρσία των μισθοφόρων του, ωστόσο στο διεθνή Τύπο ο Βλάντιμιρ Πούτιν εμφανίζεται πιο ευάλωτος από ποτέ.

Την ίδια, ώρα, αμερικανικά Μέσα αναφέρουν πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ενδείξεις από τα μέσα του μήνα για την επικείμενη ανταρσία. Πιστεύεται, μάλιστα, πως ρώσος πρόεδρος είχε λάβει εμνημέρωση από τον ίδιο τον Γεβγκένι Πριγκόζιν για τις ενέργειές του τουλάχιστον μια ημέρα πριν.

Η ένοπλη στάση των μισθοφόρων της Βάγκνερ τερματίστηκε όσο ξαφνικά άρχισε, ενώ οι εμπειροπόλεμοι μαχητές απείχαν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα, μετά τη μεσολάβηση του Μινσκ για να τερματιστεί η κρίση.

Οι αναλυτές, ωστόσο, εκφράζουν ερωτήματα σχετικά με την στάση του ρώσου πρέδρου απέναντι στον πρώην έμπιστό του, Γεβγκένι Πριγκόζιν, και κάνουν λόγο για βραχυπρόθεσμη συμφωνία.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, όχι μόνο θα επιτραπεί στον πολέμαρχο της Βάγκενρ να καταφύγει στη Λευκορωσία αλλά επιπλέον, η ποινική έρευνα σε βάρος του για την ένοπλη ανταρσία του εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας θα μπει στο αρχείο.

Υπενθυμίζεται πως χθες το πρωί, σε έκτακτο διάγγελμά του, ο ρώσος πρόεδρος διεμήνυε πως οι «προδότες» οι οποίοι στασίασαν θα «τιμωρούνταν», κάνοντας λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά».

Με σημερινές δηλώσεις του, πάντως, στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Βλάντιμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας και ότι η χώρα του εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στα σχέδια της, με σημείο αναφοράς την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Βάγκνερ και Τσετσένοι αποχωρούν

Οι μισθοφόροι της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από την περιφέρεια Βορονέζ, στα σύνορα με την Ουκρανία, μετά τον τερματισμό της ανταρσίας τους, δήλωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Βορονέζ Αλεξάντερ Γκούσεφ διαβεβαίωσε ότι η απομάκρυνση διεξάγεται κανονικά χωρίς επεισόδια.

Την ίδια ώρα, και οι ειδικές δυνάμεις των Τσετσένων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας για να αντισταθούν στους μισθοφόρους της Βάγκνερ, αποσύρονται, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο έναν διοικητή τους.

Οι ειδικές δυνάμεις Αχμάτ επιστρέφουν στις περιοχές όπου μάχονταν κατά το προηγούμενο διάστημα, φέρεται να δήλωσε ο διοικητής Άπτι Αλαουντίνοφ στο αναφερόμενο πρακτορείο ειδήσεων.

Άρση των περιορισμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Το σύνολο των περιορισμών στις μετακινήσεις για την περιοχή του Ροστόφ έχουν σήμερα αρθεί, συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμών που εφαρμόστηκαν για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, όπως μεταδόθηκε σήμερα, από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλέστηκαν τοπικούς αξιωματούχους.

«Οι σταθμοί λεωφορείων και σιδηροδρόμων εργάζονται κανονικά. Εισιτήρια πωλούνται, ενώ ισχύει το πρόγραμμα των δρομολογίων προς όλους τους προορισμούς», δήλωσε ο Σεργκέι Τιούριν, αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Πολιτικής και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για την περιοχή του Ροστόφ.

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: Ατύχημα σε τρενάκι λούνα παρκ, αρκετοί τραυματίες (video)

ΗΠΑ: Διχασμός για τις αμβλώσεις – Στους δρόμους βγήκαν οι Αμερικανοί

Σεισμός στο Ν. Ειρηνικό: 6,4 Ρίχτερ στην Τόνγκα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:26