search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:36
MENU CLOSE

Οι… καλλιτεχνικές ανησυχίες των Νεάντερνταλ

26.06.2023 18:28
neaderntal 765- new

Χάραξαν στα μαλακά βράχια της σπηλιάς Λα Ρος-Κοτάρ γραμμές, κουκκίδες και κύκλους, αφήνοντας στα ίχνη τους στον χρόνο και αποδεικνύοντας ότι οι Νεάντερνταλ δεν ήταν αυτοί που νομίζαμε.

 Οι επιστήμονες θεωρούν ότι βρισκόμαστε μπροστά στα πιο αρχαία έργα των Νεάντερνταλ και ο Ζαν Κλον Μαρκέ, επικεφαλής των ερευνητών, από το Πανεπιστήμιο Tours, λέει ότι «αποδεικνύουν μία σκόπιμη δημιουργική διαδικασία» των προγόνων μας που ζούσαν στη σπηλιά.

Σύμφωνα με την ανάλυση των χαρακτικών στα βράχια που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS ONE, τα έργα «που έχουν σωθεί στο σπήλαιο Λα Ρος-Κοτάρ προσφέρουν μία νέα και πολύ σημαντική συνεισφορά στη γνώση που έχουμε για την συμπεριφορά των Νεάντερνταλ». Για τους Νεάντερνταλ έχουμε μάλλον ελλιπείς γνώσεις και με βάση τα νέα δεδομένα οι επιστήμονες τείνουν να φύγουν από τα στερεότυπα που επικρατούν και υιοθετούν την άποψη ότι οι Νεάντερνταλ ήταν πιο περίπλοκα και δημιουργικά άτομα.

Για  να κατανοήσουν πως δημιουργήθηκαν τα χαρακτικά στα βράχια κι αν έγιναν σκοπίμως, οι ερευνητές έφτιαξαν λεπτομερή τρισδιάστατα μοντέλα των σχεδίων από τις φωτογραφίες στο σπήλαιο, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Λίγηρα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που είναι γνωστή ως φωτογραμμετρία. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτικά έγιναν εκ προθέσεως και οι δημιουργοί ακολουθούσαν συγκεκριμένη τακτική.

Τα περισσότερα σχέδια έγιναν με τα δάχτυλα, σε ύψος 1,5 έως 1,7 μέτρων από το δάπεδο της σπηλιάς. Πρόκειται για «ένα φαινομενικά οργανωμένο σύνολο σχεδίων στον μεγαλύτερο και πιο ομαλό τοίχο της σπηλιάς, μακριά από την είσοδο. Η διάταξη των μη παραστατικών σχεδίων «είναι μία σκόπιμη σύνθεση και αποτέλεσμα μίας διαδικασίας σκέψης που οδηγεί σε συνειδητό σχεδιασμό», αναφέρουν οι επιστήμονες στην ανάλυσή τους, στο περιοδικό PLOS ONE.

Οι ερευνητές δεν χρονολόγησαν απευθείας τα χαρακτικά, αλλά χρησιμοποίησαν τη διαδικασία της χρονολόγησης φωταύγειας, μετρώντας πότε το ορυκτό εκτέθηκε για τελευταία φορά στο ηλιακό φως και υπολόγισαν ότι τα σχέδια έγιναν τουλάχιστον πριν από 57.000 χρόνια. Η χρονολόγηση αυτή σε συνδυασμό με το ότι τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στο σπήλαιο αποδίδονται στους Νεάντερνταλ, θεωρείται ισχυρή απόδειξη ότι τα σχέδια είναι έργο ενός ανθρωποειδούς της Λίθινης Εποχής.

Οι Νεάντερνταλ θεωρούνται ξεχωριστοί από τον Homo Sapiens, που είναι το είδος μας, αλλά προέρχονται από έναν στενό κλάδο του ανθρώπινου γενεαλογικού δέντρου. Οι δύο ομάδες συνυπήρξαν στην Ευρώπη για χιλιάδες χρόνια, αναμείχθηκαν και απέκτησαν παιδιά πριν εξαφανιστούν οι Νεάντερνταλ. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έχουμε ίχνη DNA των Νεάντερνταλ.

Το κατά πόσο οι Νεάντερνταλ είχαν καλλιτεχνικές ανησυχίες είναι θέμα συζήτησης εδώ και καιρό. Σε ορισμένα σπήλαια στην Ισπανία υπάρχουν στοιχεία, αν και αμφιλεγόμενα, ότι οι Νεάντερνταλ δημιουργούσαν αφηρημένα μοτίβα με τα χέρια τους.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Έρευνα για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ανταρσία της Wagner στη Ρωσία

Απίστευτο βίντεο: Φάλαινα κολυμπάει δίπλα σε καγιάκερ στα ρηχά

Εκλογές 2023 – Γαλλικά ΜΜΕ: Τι σχολιάζουν για τη νίκη Μητσοτάκη και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20