search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:30
MENU CLOSE

Βουλή: «Καθαρή» στήριξη σε Μητσοτάκη για 10 μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε βάθος τετραετίας

09.07.2023 06:00
MITSOTAKIS

Όχι ότι αναμενόταν κάποια έκπληξη, αλλά και πάλι, χθες το βράδυ με τις 158 ψήφους της ΝΔ η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεπιβεβαίωσαν την ισχύ τους στη Βουλή, μετά από τις δύο «καθαρές» νίκες τους στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου και, ουσιαστικά, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση των προεκλογικών στόχων και δεσμεύσεών της.

Μετά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του με την οποία έκλεισε η διαδικασία επιχείρησε να συνοψίσει τους βασικούς στόχους σε βάθος τετραετίας, περιγράφοντας δέκα μεγάλες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο αυτού που περιέγραψε ως «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό», δηλαδή, κατά τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη «τη γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, να γίνουμε πραγματικά μια κανονικά ευρωπαϊκή χώρα».

Επιγραμματικά, οι στόχοι αυτοί είναι οι εξής, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

1.      Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αποπληρωμή διμερών δανείων του μνημονίου.

2.      Πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

3.      Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% και αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ.

4.      Κατώτατος μισθός 950 ευρώ, 1.500 ευρώ μέσος μισθός και μείωση των ανισοτήτων.

5.      Ευρείες παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας και στο ΕΚΑΒ.

6.      Αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

7.      Συνέχιση του ψηφιακού κράτους.

8.      Παρεμβάσεις στην Παιδεία με έμφαση στα σχολεία, την προσχολική αγωγή και την επαγγελματική εκπαίδευση.

9.      Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη με έμφαση στην ταχύτερη απονομή της, και

10.   Συνέχιση της υλοποίησης μιας στιβαρής και εθνικά υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής, με τη συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Παράλληλα, έδωσε και ιδεολογικό στίγμα στις μεταρρυθμίσεις αυτές, λέγοντας ότι «υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, είτε συμφωνεί κανείς με αυτό είτε διαφωνεί. Υπάρχει πάντως ένα σχέδιο το οποίο έχει ως κεντρικό στόχο την ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2027. Αυτό που περιέγραψα ως “πολυδύναμο εκσυγχρονισμό” σε κάθε πεδίο της δημόσιας ζωής, πάντα με σταθερό επίκεντρο τον πολίτη και πάντα με κριτήριο το μετρήσιμο και το χειροπιαστό αποτέλεσμα, είναι ένα νέο στοίχημα και συνάντησης αλλά και υπέρβασης σε μία νέα συλλογική πορεία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι «για εμάς, στην παράταξή μας, αυτό δεν είναι δύσκολο να το κάνουμε. Μπορούμε να ενσωματώνουμε τις παραδοσιακές μας αξίες σε μία διαρκή εξέλιξη, να ξέρουμε τι πρέπει να κρατάμε και να ξέρουμε τι πρέπει να αφήνουμε πίσω μας. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της κεντροδεξιάς νέας ΝΔ, κάτι το οποίο το απέδειξαν και οι πολίτες με τη στήριξη την οποία έδωσαν στην παράταξή μας στις εκλογές και του Μαΐου και του Ιουνίου. Στο επίκεντρο αυτής της φιλοσοφίας είναι η λογική η συλλογική ευημερία, ο συλλογικός πλούτος τον οποίο παράγουμε, να σηματοδοτούν, τελικά, ατομική ευημερία στη ζωή κάθε πολίτη. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής μας».

Ταυτόχρονα, «πέταξε το γάντι» συνολικά στην αντιπολίτευση, αλλά κυρίως στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, όταν ανακοίνωσε ότι αρχίζει άμεσα δημόσια διαβούλευση επί νομοσχεδίου για την άρση όλων των εμποδίων για την ψήφο στις εθνικές εκλογές όσων αποδήμων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας, ενώ σημείωσε με νόημα: «Να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο νόμου αυτό να εγκριθεί από 300 βουλευτές».

Με τη χθεσινή ψηφοφορία τελείωσε και το τυπικό μέρος της διαδικασίας μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση πλέον καλείται να αποδείξει ότι το σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε» της πρώτης θητείας της μπορεί να έχει και συνέχεια.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: «Καλό θα είναι ο πρωθυπουργός να ακούει πιο προσεκτικά»

Κωνσταντοπούλου: «Ναι» στη διάταξη για την ψήφο των αποδήμων

Χατζηδάκης: «Αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως για κάθε δημόσιο υπάλληλο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:26