search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:32
MENU CLOSE

Ψήφος αποδήμων: Ο Μητσοτάκης στοχεύει σε επιπλέον 300.000 ψηφοφόρους, ευνοϊκές οι συνθήκες στη Βουλή

10.07.2023 09:00
vouli_0607_1920-1080_new

Μετά την μάλλον απογοητευτική συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου (ψήφισαν κατά τι παραπάνω από 25.000 άτομα), η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις, προχωρά άμεσα σε νέο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Ήδη, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, με ανάρτησή της το Σάββατο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση νέο νόμο για να μπορούν όλοι οι απόδημοι Έλληνες πολίτες ΧΩΡΙΣ περιορισμούς να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου από όπου και αν βρίσκονται. Ιστορική η ευκαιρία και η ευθύνη όλων των βουλευτών», καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση έχει… πρεμούρα για να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να παρέμβει στον αρχικό νόμο Θεοδωρικάκου για την ψήφο των αποδήμων, ωστόσο, η νομοθετική πρωτοβουλία είχε λάβει 190 ψήφους στη Βουλή και δεν έχει περάσει.

Ποιος ο λόγος για τη βιασύνη αυτή; Η λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται σε δύο άξονες:

● Ο πρώτος αφορά στους συσχετισμούς στη Βουλή, καθώς το νομοσχέδιο που είχε φέρει ο προκάτοχος της Ν. Κεραμέως, Μάκης Βορίδης, είχε λάβει τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης και είχε καταψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25. Ωστόσο, πλέον οι δυνάμεις των κομμάτων στη Βουλή έχουν αλλάξει: η ΝΔ έχει 158 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 32 και η Ελληνική Λύση 12.

Αν υποτεθεί ότι τα δύο κόμματα της ελλάσονος αντιπολίτευσης δεν αλλάξουν θέση, τότε ο νέος νόμος θα συγκεντρώσει 202 ψήφους και θα εφαρμοστεί στην αμέσως επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση, ενώ η ατάκα Μητσοτάκη («Να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο νόμου αυτό να εγκριθεί από 300 βουλευτές») μοιάζει να απευθύνεται και στα άλλα δύο κόμματα στα δεξιά της ΝΔ – Σπαρτιάτες και Νίκη – τα οποία αναφέρθηκαν εκτενώς στο θέμα και προφανώς θα κληθούν να στηρίξουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σημειώνεται, δε, ότι και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εμφανίστηκε θετική έναντι της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.

Πολιτικά μιλώντας, μια ευρεία στήριξη του νομοθετήματος αυτού στη Βουλή θα αποτελέσει μια ακόμα νίκη για τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξαρχής είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τους περιορισμούς του αρχικού νόμου για την ψήφο των αποδήμων και είχε προσπαθήσει να τον αλλάξει. Επιπλέον, θα του δώσει την ευκαιρία, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το στηρίξει, να μιλήσει και πάλι για «εθνικές εξαιρέσεις» και να επιχειρήσει να εκθέσει την αξιωματική αντιπολίτευση στα μάτια των αποδήμων.

● Όσον αφορά στον δεύτερο άξονα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρχικές στοχεύσεις της κυβέρνησης ήταν από μια δυνητική «δεξαμενή» περίπου τριών εκατομμυρίων ομογενών και αποδήμων, να ψηφίσουν περίπου οι 300.000 εξ αυτών. Δεδομένου ότι το στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ψήφισαν περίπου έξι εκατομμύρια, αν ο στόχος των 300.000 ψήφων… εξωτερικού επιτευχθεί, τότε στο εκλογικό σώμα προστίθεται περίπου ένα 5%, η πλειοψηφία του οποίου η ΝΔ ελπίζει ότι θα κατευθυνθεί προς το μέρος της, όπως συνέβη και στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά με πολύ μικρότερα νούμερα.

Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από τις προϋποθέσεις που θα θέτει ο νόμος, αλλά και από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του (π.χ. πόσους βουλευτές και σε ποιες περιφέρειες θα εκλέγουν οι απόδημοι). Ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να «τρέξει» αυτό το θέμα και να το κλείσει το ταχύτερο δυνατό, τόσο για πολιτικούς όσο και για πρακτικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης:

Ραγκούσης: «Ο Τσίπρας είναι ο λαογέννητος ιδρυτής της κυβερνώσας αριστεράς»

Βενιζέλος: Πιο απαιτητική από τη διαχείριση της νίκης η διαχείριση της ήττας

«Κεραυνοί» Μπελέρη κατά Ράμα: «Με συνέλαβαν για να τρομοκρατήσουν όσους με στήριζαν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:30