search
ΣΑΒΒΑΤΟ 08.06.2024 11:35
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκλειδώνουν οι εξελίξεις για υποψηφιότητες και χρονοδιάγραμμα – Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

10.07.2023 07:28
syriza new

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την εκδήλωση των υποψηφιοτήτων εν όψει της πολυαναμενόμενης Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 15 – 16 Ιουλίου, όπου θα πρέπει αυτές να κατατεθούν και επίσημα.

Ως προς τις υποψηφιότητες μέχρι χθες δεν υπήρχε εικόνα ανακοινώσεων άμεσα. Από τα πρόσωπα στα οποία επικεντρώνεται το βασικό ενδιαφέρον ο Νίκος Παππάς φέρεται πολύ κοντά σε εκδήλωση υποψηφιότητας, ενώ στον αντίποδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζυγίζει ακόμη την απόφασή του και η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται ότι θα είναι σίγουρα υποψήφια.

Σε κάθε περίπτωση από σήμερα και στο εξής ανά πάσα στιγμή πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, διαμηνύουν στελέχη του κόμματος.

Στο μεταξύ εν μέσω, ζυμώσεων και παρασκηνιακών διεργασιών γύρω από τις υποψηφιότητες και τους συσχετισμούς, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη 1 το μεσημέρι. Τυπικά στην ατζέντα βρίσκονται η προετοιμασία της ΚΕ του Σαββατοκύριακου και η συζήτηση για τη στρατηγική των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ πιθανόν να συζητηθεί και το θέμα του νέου εκπροσώπου Τύπου.

Το χρονοδιαγράμματα που θα «κονταροχτυπηθούν» στην ΚΕ

Από εκεί και πέρα, από την πλευρά των προεδρικών της Κίνησης Μελών που διεκδικούν αλλαγή χρονοδιαγράμματος έχει διαμηνυθεί ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί σίγουρα στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, απέναντι στο χρονοδιάγραμμα που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για Διαρκές Συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εκλογή νέου αρχηγού στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. Όσοι διεκδικούν αλλαγή χρονοδιαγράμματος ουσιαστικά ζητούν η εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το Νοέμβριο, μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές αφού προηγηθεί Έκτακτο Συνέδριο όπου θα γίνει προγραμματική συζήτηση και απολογισμός.

Κλίμα έχει δημιουργηθεί πάντως ότι μπορεί να τεθεί και στην σημερινή ΠΓ (πχ από στελέχη όπως ο Χρ. Σπίρτζης) αν και από την άλλη πλευρά δείχνουν να μην το θεωρούν πιθανό. Ειδικότερα, από την πλευρά της «νέας πλειοψηφίας», δηλαδή των στελεχών της Κίνησης Μελών που στήριξαν το χρονοδιάγραμμα, της Ομπρέλας και των 6+6, διαμηνύεται ότι το θέμα δεν θα τεθεί και πως σε κάθε περίπτωση δεν έχει νόημα να τεθεί γιατί σε επίπεδο Πολιτικής Γραμματείας υπήρξε απόφαση και δεν μπορεί να γίνει νέα ψηφοφορία για το ίδιο θέμα.

Όπως και να χει διαμορφώνεται κλίμα «αναμέτρησης» των δύο χρονοδιαγραμμάτων στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου. Αν και τις προηγούμενες μέρες στελέχη της ΠΓ εκτιμούσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, εν τέλει όλες οι πλευρές θα μετρηθούν στην επικείμενη συνεδρίαση του 300 μελούς οργάνου. Με άλλα λόγια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η καταγραφή των συσχετισμών που θα προκύψει υπό τα νέα δεδομένα, δηλαδή την συντριπτική ήττα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και την παραίτηση Τσίπρα που ακολούθησε.

Η αποχώρηση Τσίπρα από την προεδρία, που ήταν το βασικό σημείο αναφοράς για τις διάφορες εσωκομματικές ομάδες, πλέον προκαλεί εσωτερική ρευστοποίηση που αποτυπώνεται ιδίως στην Κίνηση Μελών όπου έχει καταγραφεί ότι δεν υπάρχει πλέον συνεννόηση και κοινός βηματισμός μεταξύ των ηγετικών στελεχών της τάσης.

Πλατφόρμα Τεμπονέρα για συνέδριο Επανίδρυσης

Χθες, ο Διονύσης Τεμπονέρας έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο- πλατφόρμα το οποίο θα καταθέσει στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή και έχει ήδη στείλει σε όλα τα μέλη του οργάνου προς ενημέρωση. Στο κείμενό του ζητά ουσιαστικά συνέδριο επανίδρυσης και μάλιστα ζητά αυτό να είναι και καταστατικό. Σημειώνει ειδικότερα πως «πρέπει να προκύψει ένα αντιπροσωπευτικό (και καταστατικό) συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ. και φυσικά νέο Πρόεδρο, μέσα από τις υφιστάμενες ή νέες καταστατικές μας διαδικασίες», κάνει λόγο για την ανάγκη «επανίδρυσης της Αριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης». Δηλώνει τέλος το συνέδριο αυτό «πρέπει να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές». Όπως υποστηρίζει άλλωστε «το εξάμηνο μετά την ήττα, μοιραία δεν επηρεάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό και πρέπει να αξιοποιηθεί, για διαδικασίες».

Νέες βολές Σπίρτζη

Σε συνέντευξή του στο Βήμα ο Χρήστος Σπίρτζης συνέχισε τις δηλώσεις και τα καρφιά κατά στελεχών που φωτογραφίζει με τον χαρακτηρισμό «κομματική γραφειοκρατία» επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για το ότι «δεν άφησαν το κόμμα να ανοίξει», κι επιπλέον ως αιτία της ήττα δείχνει της επιλογές προσώπων στο «στενό ηγετικό πυρήνα» δείχνοντας συγκεκριμένα του γραμματείς και τα στελέχη του Εκτελεστικού Γραφείου. Μάλιστα κάνει μια αναφορά και προς τον Πάνο Σκουρλέτη με τον οποίο αντάλλαξαν βολές τις προηγούμενες μέρες σημειώνοντας: «Εγώ δεν μετείχα σε αυλές ποτέ και εύχομαι στον σύντροφο Πάνο Σκουρλέτη, να μην επιλέξει την στήριξη προσώπων που μετείχαν σε αυλές».

Επίσης, σε συνέντευξή του στη Real ο Νίκος Παππάς μεταξύ άλλων εξακολουθεί να στηρίζει την υπόθεση της διεύρυνσης του κόμματος προς το κέντρο διαμηνύοντας πως «θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση και χωρίς υποχωρητικές ισορροπίες σε αυτόν τον δρόμο».

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ: «Οργώνει» την Ελλάδα ο Σκανδαλίδης – Οι δήμαρχοι που θα στηρίξουν (ονόματα)  

Μπάιντεν: «Στόχος να ενισχύσουμε στρατιωτικά και Τουρκία και Ελλάδα»

Ραγκούσης: «Ο Τσίπρας είναι ο λαογέννητος ιδρυτής της κυβερνώσας αριστεράς»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 08.06.2024 11:34