search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 21:55
MENU CLOSE

Χόλιγουντ: Δεν συμφωνούν ακόμα και σε ποια αιτήματα διαφωνούν οι αντιμαχόμενες πλευρές

18.07.2023 14:09
apergia-ithopoion

Ρεκόρ διάρκειας σημειώνει, κάθε ημέρα που περνά, η απεργία των σεναριογράφων/συγγραφέων του Χόλιγουντ στο πλευρό των οποίων βρίσκονται από την Παρασκευή ενεργά και οι ηθοποιοί.
Οι δύο ενώσεις, SAG- AFTRA, και τα μεγάλα στούντιο παραμένουν σε αντιπαράθεση σε μια μακρά λίστα ζητημάτων. Μάλιστα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση/πορεία διαμαρτυρίας για πρώτη φορά από το 1980.

Το κρίσιμο σημείο εμπλοκής μεταξύ των δύο πλευρών είναι η αξίωση των δύο συνδικαλιστικών φορέων για απόδοση μεριδίου 2% επί των εσόδων από κάθε προβολή επεισοδίου σειρών στις πλατφόρμες στρίμινγκ (Netflix, Roku, Amazon Prime κλπ).

Μεγάλη απόσταση μεσολαβεί μεταξύ των δύο πλευρών επίσης στις αυξήσεις στους βασικούς μισθούς με τα στούντιο να προσφέρουν 5%, 4% και 3,5% για κάθε ένα χρόνο της τριετούς σύμβασης, ενώ τα συνδικάτα αξιώνουν 11%, 4% και 4% αντιστοίχως, με το επιχείρημα ότι τα ποσοστά που προτείνει η Συμμαχία των εταιρειών παραγωγής υπερκαλύπτονται από τον πληθωρισμό.

Αυτά όμως μοιάζουν με κορυφή παγόβουνου. Οι δύο πλευρές διαφωνούν σε δεκάδες ζητήματα, εκ των οποίων μία χούφτα από αυτά έχουν βγει στη δημοσιότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα σεναριογράφοι- ηθοποιοί από τη μια και χολιγουντιανά στούντιο δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ποια ζητήματα διαφωνούν. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αναπτύχθηκε- μια ακόμα- αντιπαράθεση, αυτή τη φορά για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την αναπαραγωγή ηθοποιών στο φόντο σκηνών.

Μεταξύ των πολλών αιτημάτων που έχουν τεθεί προς διαπραγμάτευση είναι ο ο χρόνος αναμονής των ηθοποιών σε παραγωγές που κατευθύνονται στις υπηρεσίες στρίμινγκ.
Στην εποχή του στρίμινγκ οι ηθοποιοί αναγκάζονται να περιμένουν όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μάθουν αν θα συνεχίσουν να έχουν ρόλο στη σειρά στην οποία έχουν επιλεγεί και αν θα έχει και επόμενο κύκλο επεισόδιων.

Το στοιχείο αυτό είναι από τους κύριους λόγους εξαιτίας του οποίου η μεταπήδηση σε παραγωγές στρίμινγκ έχει επηρεάσει τις αμοιβές των ηθοποιών.

Η SAG-AFTRA έκλεισε πέρυσι συμφωνία με το Netflix με την οποία περιορίζει τις περιόδους επιλογής ηθοποιών σε 18 μήνες από την έναρξη της παραγωγής μιας σεζόν. Το συνδικάτο θα ήθελε να πετύχει την ίδια συμφωνία με τις υπόλοιπες εταιρείες που εκπροσωπούνται από την AMPTP.

Ο συνασπισπός των στούντιο υποστηρίζει ότι έχει συμφωνήσει στο όρο αυτό για ηθοποιούς οι οποίοι κερδίζουν λιγότερα από 65.000 δολάρια ανα επεισόδιο σε σειρές με ημίωρα επεισόδια και λιγότερα από 70.000 δολάρια σε σειρές με ωριαία επεισόδια.

Στο μεταξύ η SAG-AFTRA δημοσίευσε μια λεπτομερή ανάλυση αυτών και άλλων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για τους καλλιτέχνες του παρασκηνίου (βοηθητικούς ηθοποιούς), τους τραγουδιστές, τους χορευτές, τους κασκαντέρ και άλλους. Η AMPTP δημοσίευσε τη δική της ανάλυση την προηγούμενη Πέμπτη. Η απεργία συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Banksy: Το BBC ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει για πρώτη φορά τη φωνή του (photos)

Έλτον Τζον: Μάρτυρας υπεράσπισης του Κέβιν Σπέισι στη δίκη για σεξουαλική επίθεση

Άφαντος ο κινέζος ΥΠΕΞ – «Αγνοείται» τρεις εβδομάδες, όργιο φημών στα social media (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 21:55