search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:19
MENU CLOSE

QatarGate: Διευρύνεται η έρευνα για το σκάνδαλο – Έφοδος στο σπίτι της ευρωβουλευτού Μαρί Αρενά

20.07.2023 13:51
qatargate_arena_2007_1460-820_new

Έρευνα στην κατοικία της βελγίδας ευρωβουλευτού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρί Αρενά, έκανε η αστυνομία, στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου QatarGate, παρόλο που μέχρι σήμερα η Αρενά δεν ανακρίθηκε, ούτε ασκήθηκαν κατηγορίες εναντίον της.

Ωστόσο το όνομα της Μαρί Αρενά είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο, όταν εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στο κύκλωμα του Αντόνιο Παντσέρι.

Η Αρενά στο διάστημα αυτό εξακολούθησε να εκτελεί τα καθήκοντά της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα αξίωμα που κληρονόμησε από τον Παντσέρι. Η παραίτησή της υποβλήθηκε όταν το Politico  αποκάλυψε ότι δεν είχε δηλώσει ένα ταξίδι στο Κατάρ, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Αρενά είναι το τέταρτο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, μετά την Εύα Καϊλή, τον Μαρκ Ταραμπέλα και τον Αντρέα Κοζολίνο. Ο Παντσέρι αποδέχτηκε την ενοχή του και έφτασε σε συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση στο δικαστήριο. Οι Ευρωβουλευτές όμως επιμένουν ότι είναι αθώοι.

Παρούσα στην έρευνα που έγινε στην κατοικία της Μαρί Αρενά, στις Βρυξέλλες, ήταν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

«Επιβεβαιώνω ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα ήταν παρούσα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της με βάση το βελγικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

«Αν και το τεκμήριο της αθωότητας για όλες τις πλευρές γίνεται σεβαστό, όπως έχει καταστήσει σαφές η πρόεδρος, το Κοινοβούλιο συνεργάστηκε και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις δυνάμεις τις τάξης και τις δικαστικές αρχές, κατά το μέγιστο δυνατό, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι υπηρετείται η δικαιοσύνη και η αλήθεια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Μέτσολα. 

Από τις βελγικές εισαγγελικές αρχές ανακοινώθηκε ότι η έρευνα στο σπίτι της Αρενά ήταν μέρος έξι ερευνών που έγιναν στις Βρυξέλλες, στις οποίες περιλαμβάνονται «αρκετά σημεία που ευθέως ή εμμέσως συνδέονται με την Αρενά ή την οικογένειά της».

Οι βελγικές αρχές κατάσχεσαν έγγραφα και εξοπλισμό που θα αναλυθούν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Η έρευνα έγινε ένα μήνα αφότου ο εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ ζήτησε την εξαίρεσή του από την διερεύνηση της υπόθεσης, μετά από υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων λόγω των στενών σχέσεών του με την Αρενά.

Ο γιος του Κλεζ, Νικολά Κλες και ο γιος της Αρενά, Ούγκο Λεμέρ, είναι συνιδιοκτήτες εταιρίας πώλησης προϊόντων κάνναβης και υπάρχει γνωριμία μεταξύ τους εδώ και χρόνια.

Το Politico ζήτησε από την Αρενά να σχολιάσει τις εξελίξεις, αλλά η ευρωβουλευτής δεν έχει απαντήσει.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Σκληρά πρόστιμα για τους ημίγυμνους τουρίστες – Πλαφόν στο αλκοόλ και απαγόρευση καπνίσματος στις παραλίες

Σοκαριστικό τροχαίο στις ΗΠΑ: Αυτοκίνητο «πέταξε» και… προσγειώθηκε σε σπίτι – Νεκρή η οδηγός (video)

Ιράκ: Εξαγριωμένος όχλος πυρπόλησε τη Σουηδική πρεσβεία – Διαμαρτύρονταν για την καύση του Κορανίου (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:17