search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 21:46
MENU CLOSE

Κώστας Συνολάκης: Χειρότερη η κατάσταση του χρόνου – Θα έχουμε και το 2024 «μέγα πυρκαγιές»

28.08.2023 00:51
fotia-213-new

Την εκτίμησή του ότι θα έχουμε και του χρόνου μέγα πυρκαγιές στη χώρα, διατύπωσε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, εξήγησε πως «η παρατεταμένη ξηρασία έκανε τις φωτιές να καίνε πιο γρήγορα». Το τι πήγε και το δεν πήγε καλά, πρόσθεσε, θα φανεί στην πορεία.

«Το ένα είναι αν είχαν καθαριστεί οι δρόμοι του δάσους, το άλλο είναι το κομμάτι που είναι δύσβατο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «οι πυρκαγιές κάνουν το δικό τους μικροκλίμα, αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιο ήταν το θερμικό φορτίο, η θερμοκρασία, ελπίζω πως θα έχουμε σύντομα δορυφορικές εικόνες του θερμικού φορτίου».

»Κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε το δικό μας σύστημα στην Ελλάδα, ώστε να βλέπουμε σε μικρότερο διάστημα τις εικόνες της πυρκαγιάς και να μπορεί η πυροσβεστική να βλέπει την εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Μπορείς να τις βλέπεις σε τρεις ώρες, όχι σε μικρότερο διάστημα», συνέχισε.

Όπως καθηγητής επισήμανε πως για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φωτιάς, εκτός της δορυφορικής εικόνας της, «πρέπει να γίνεται προσομοίωση της πυρκαγιάς. Σε κάθε πυροσβεστικό υπάρχει ο χειριστής που έχει ένα λάπτοπ που του επιτρέπει να κάνει μία χονδροειδή προσομοίωση για το πού θα πάει η φωτιά».

Τι θα γίνει του χρόνου

Στηριζόμενος στα επιστημονικά δεδομένα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ειδικά του χρόνου η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί και κατά μεγάλη πιθανότητα θα έχουμε το φαινόμενο που επηρεάζει τα ρεύματα του Ειρηνικού και ολόκληρο το κλίμα της Γης. Μετά τον επόμενο χρόνο, οι προβλέψεις είναι ότι η θερμοκρασία θα πέσει».

«Φαίνεται πως θα υπάρξει αύξηση ακόμα και κατά μισό βαθμό Κελσίου που είναι πολύ και πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε μέγα πυρκαγιές και του χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι, οι εκτιμήσεις που έχει κάνει η επιστημονική κοινότητα για τα επόμενα χρόνια έχουν έρθει πιο νωρίς και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες», επισήμανε.

«Οι πιο δύσκολες συνθήκες είναι να προβλέψει κανείς τι θα γίνει αυτήν τη στιγμή στον Έβρο».

Διαβάστε επίσης:

Δραματική προειδοποίηση ειδικών για Πάρνηθα: «Το καμένο δάσος θα μετατραπεί σε “εκδικητικό χείμαρρο”»

Θεία Μιχάλη Κατσούρη: «Να μην ξανασυμβεί τέτοιος θάνατος»

Τραγωδία στην Κεφαλονιά – 76χρονη πνίγηκε στη θάλασσα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 21:45