search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:52
MENU CLOSE

Γλυπτά του Παρθενώνα: Με την κλοπή κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί του Βρετανικού Μουσείου περί ασφάλειας, λέει η Μενδώνη

01.09.2023 19:58
glypta-parthenona-1-new

«Εθνικό στόχο» χαρακτήρισε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη για την κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε «μείζον θέμα»τη μεγάλη κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο, σημειώνοντας ότι η αποκάλυψή της ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

Η Λίνα Μενδώνη έθεσε ζήτημα ασφάλειας των Γλυπτών,προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα της κλοπής στο Βρετανικό Μουσείο από πολύ κοντά.

«Η Κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα» διαβεβαίωσε η κυρία Μενδώνη.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει και φυλάσσει όχι μόνο τις ελληνικές συλλογές και τα Γλυπτά αλλά το σύνολο των συλλογών», πρόσθεσε.

«Έχει καταρρίψει με κρότο και το τελευταίο επιχείρημα περί ασφάλειας»

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι «είναι μείζον θέμα να υπάρχει εκ των έσω κλοπή» και «είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη κλοπή που αποκαλύφθηκε στο Βρετανικό Μουσείο έχει με κρότο καταρρίψει και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου», καθώς έχει κλονίσει τα επιχειρήματά του περί προστασίας, συντήρησης και φύλαξης του Βρετανικού οργανισμού».

«Οι υπεύθυνοι του Μουσείου δεν φροντίζουν για την προστασία των συλλογών, ούτε λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα ασφάλειας και φύλαξης. Η δήθεν προστασία που παρέχεται ήταν πάντα πλημμελής, ελλιπής και προβληματική ως προς τα αριστουργήματα του Φειδία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η αποκάλυψη της κλοπής ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

«Θα συνεχίσουμε με σθεναρό τρόπο τη διεκδίκησή τους»

«Θα συνεχίσουμε με σθεναρό τρόπο την διεκδίκηση» των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το θέμα έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον ομόλογό του, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο». «Δεν παρεκκλίνουμε σε καμία θέση από τις εθνικές μας γραμμές», διαβεβαίωσε.

Όπως ξεκαθάρισε είναι σαφές ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόν κλοπής. «Επομένως αυτό και μόνο το γεγονός δεν επιτρέπει να αποδεχθούμε τίποτα από αυτά που λέγονται από το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε.

Η θέση μας κυβέρνησης «ήταν και είναι ομόθυμη,σαφής και αμετάκλητη. Δεν αναγνωρίζει οποιοδήποτε δικαίωμα κυριότητας,νομής και κατοχής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς θεωρούμε ότι είναι προϊόν καταστροφικής αρπαγής και κλοπής. Η Ελλάδα υποχρεούται και συνταγματικά και νομιμοποιείται ηθικά να αξιώνει και να επιδιώκει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι θέμα ηθικής τάξης και δικαιοσύνης».

«Είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης»

Η υπουργός Πολιτισμού, ερωτηθείσα γιατί δεν δημοσιοποιεί τη στρατηγική διεκδίκησης της κυβέρνησης απάντησε: Είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης και κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την ίδια την στρατηγική», αφού «από την στιγμή που δημοσιοποιείται ένα σχέδιο παύει να αποτελεί στρατηγική». «Εργαζόμαστε αθόρυβα, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα για να φτάσουν στον εθνικό μας στόχο. Και αυτό έχει αποδειχθεί από μια σειρά από γεγονότα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η θέση της Ελλάδας έχει πλέον πάρει διεθνή διάσταση.

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ανάμεσα στα κλοπιμαία του Βρετανικού Μουσείου φέρεται να περιλαμβάνονται και χρυσά ελληνικά κοσμήματα και ρώτησε την υπουργό «γιατί η Κυβέρνηση αρκείται σε όσα ανακοινώνει το Βρετανικό Μουσείο και δεν προβαίνει σε άμεσο διάβημα στην Βρετανική Κυβέρνηση, ζητώντας σαφείς και πλήρεις διαβεβαιώσεις για το εάν υπήρχαν πράγματι ελληνικά κοσμήματα μεταξύ των κλοπιμαίων , πόσο και ποια ήταν αυτά». Ο βουλευτής, ανέφερε ότι η κλοπή αυτή «καταρρίπτει το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου περί της ασφάλειας και της ακεραιότητας των αρχαιοτήτων», ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που δεν ζητά ηχηρά την άμεση επιστροφή των Γλυπτών.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Σγουρός: Διέγραψε από την παράταξή του τον Μιχάλη Μπέλλα μετά από ομοφοβική ανάρτηση κατά Κασσελάκη

Φαρσοκωμωδία με τους «Σπαρτιάτες»: «Η μαφία παίρνει τους μισθούς των βουλευτών, αλλά…δεν είναι εγκληματίας ο Κασιδιάρης» λέει ο Στίγκας

Νοσοκομείο Αγρινίου: «Ο διοικητής διορίστηκε επειδή ήταν φίλος του Πλεύρη» – Βαριές κατηγορίες από τον Μάριο Σαλμά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:52