search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:55
MENU CLOSE

NASA: Στο «κυνήγι» των UFO με δορυφόρους, AI, crowdsourcing και διευθυντή… Φοξ Μόλντερ – Τι λέει ο Κριμιζής για την εξωγήινη ζωή

15.09.2023 16:14
roswell-ufo-12-new

Στο ερώτημα αν υπάρχουν «Μη Αναγνωρισμένα Ανώμαλα Φαινόμενα» (Unidentified Anomalous Phenomena – UAP), κλήθηκε να δώσει απάντηση ο Σταμάτης Κριμιζής, επόπτης Κέντρου Διαστημικών Ερευνών, μία μέρα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της NASA για τα φαινόμενα.

Η NASA ορίζει ως «Unidentified Anomalous Phenomena» (UAP), δηλαδή ‘Αγνωστης Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα, τα γεγονότα που παρατηρούνται στον ουρανό, τα οποία δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα από επιστημονική άποψη. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους UFO ή ΑΤΙΑ (Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα), ωστόσο καθώς ο όρος είχε αρνητική χροιά, έχει αντικατασταθεί επισήμως από τον όρο UAP.

Η έκθεση ήρθε χθες στη δημοσιότητα και μαζί με την ιστορική ενημέρωση της NASA ζητήθηκε η συλλογή περισσότερων και πιο αξιόπιστων δεδομένων για να μελετηθούν τα φαινόμενα αυτά. Αν και κ. Κριμιζής δεν απάντησε ξεκάθαρα δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η NASA θα είναι απόλυτα διαφανής σε όσα βρει με τους δορυφόρους της.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι η ταυτότητά του διευθυντή που θα συντονίζει τις έρευνες γύρω από τα UAP, τον οποίο θα διορίσει η NASA, ο ρόλος του όπως και ο μισθός του θα παραμείνουν «μυστικά».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Νταν Εβανς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA ότι θέλουν να διαχωρίσουν τα γεγονότα από τη φαντασία, ο κ. Κριμιζής εξέφρασε την άποψη ότι η NASA, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, δεν αποκρύπτει στοιχεία.

«Υπάρχει ένας στόλος διαστημοπλοίων της NASA που παρακολουθεί τη Γη, αλλά θα χρησιμοποιήσει και δεδομένα από ιδιωτικές εταιρείες όπως το Maxar που παρουσιάζει εικόνες από όλη τη γη» σημείωσε στην εκπομπή «Newsroom» ο Έλληνας ερευνητής. Άλλωστε, σύμφωνα με τη NASA και οι δορυφόροι της Starlink που ανήκει στην εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρατήρηση.

Η πιθανότητα να υπάρχει άλλη μια Γη είναι σχεδόν 100%

Απαντώντας στο ερώτημα εαν υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί κάποια στιγμή στο διάστημα ζωή από άλλο είδος ο κ. Κριμιζής τόνισε ότι υπάρχουν γύρω στα 40 δισεκατομμύρια εξωπλανήτες παρόμοιοι με τη Γη. Και όπως είπε, «ταν βάλουμε αυτούς τους αριθμούς, μαζί με όλα αυτά και προσθέσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν και 2 τρισεκατομμύρια γαλαξίες, φτάνουμε σε πιθανότητες με έναν αριθμό με είκοσι μηδενικά. Η πιθανότητα να υπάρχει άλλη μια Γη σε ένα από αυτούς τους γαλαξίες είναι σχεδόν 100%, αλλά είναι οι αποστάσεις τέτοιες που δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα» πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Για τα μυστήρια του διαστήματος μίλησε κατά τη συνέντευξη Τύπου για την ύπαρξη ή μη εξωγήινων και η Νίκολα Φοξ, αναπληρώτρια διαχειρίστρια της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA λέγοντας ότι «οι UAP είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη μας. Και αυτό οφείλεται πραγματικά στον περιορισμένο αριθμό δεδομένων υψηλής ποιότητας που περιβάλλουν τέτοια περιστατικά».

Η έκθεση

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε πέρυσι ότι επανεξετάζει στοιχεία σχετικά με μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα (UAPs), πιο γνωστά ως μη αναγνωρισμένα ιπτάμενα αντικείμενα (UFO).

Την έκθεση ετοίμασε η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, με πρόεδρο τον αστροφυσικό Ντέιβιντ Σπέργκελ. Πρόκειται για μια συμβουλευτική ομάδα 16 επιστημόνων από διάφορους τομείς, που ορίστηκε τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να εξεταστούν τα UAP από επιστημονική σκοπιά και να προχωρήσει η κατανόηση των φαινομένων.

Η ομάδα μελέτης χρησιμοποίησε μη διαβαθμισμένα δεδομένα από κυβερνητικούς φορείς, εμπορικά δεδομένα και δεδομένα από άλλες πηγές για να προχωρήσει σε συστάσεις στην έκθεση. Σημειώνεται στην έκθεση ότι προς το παρόν υπάρχει περιορισμένος αριθμός παρατηρήσεων υψηλής ποιότητας των UAP, γεγονός που καθιστά προς το παρόν αδύνατη την εξαγωγή ασφαλών επιστημονικών συμπερασμάτων σχετικά με τη φύση τους.

“Το κορυφαίο στοιχείο από τη μελέτη είναι ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα να μάθουμε”, δήλωσε την Πέμπτη ο ερευνητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, δημοσιεύοντας την έκθεση. «Η ανεξάρτητη ομάδα μελέτης της NASA δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι τα UAP έχουν εξωγήινη προέλευση, αν και δεν «γνωρίζουμε τι είναι αυτά τα UAP». «Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος να συμπεράνουμε ότι οι υπάρχουσες αναφορές για UAP έχουν εξωγήινη προέλευση. Ωστόσο, αν το αναγνωρίσουμε ως μια πιθανότητα, τότε αυτά τα αντικείμενα πρέπει να έχουν ταξιδέψει μέσω του ηλιακού μας συστήματος για να φτάσουν εδώ», διευκρινίζει η επιτροπή στην έκθεση. Ο Μπιλ Νέλσον δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει άλλη ζωή εκεί έξω, δεδομένου του τεράστιου αριθμού αστεριών και γαλαξιών που υπάρχει στο σύμπαν. «Εάν μας ρωτάτε εάν στην απεραντοσύνη του σύμπαντος υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής, τότε η απάντηση είναι ναι», είπε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα μελέτης UAP της NASA κάνει ελάχιστα για να ρίξει φως στο αίνιγμα των UFO, αλλά προσφέρει συστάσεις για το πώς η NASA μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει στην προώθηση του θέματος. Στο συμπέρασμά της, η έκθεση υποστηρίζει ότι η NASA μπορεί να συνεισφέρει καλύτερα στο θέμα αξιοποιώντας τους δορυφόρους παρατήρησης της Γης για να βοηθήσει στην παροχή καλύτερων δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων για το UAP.

Εξάλλου σε σχετική συνέντευξη τύπου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, υπογράμμισε ότι «καθώς κατανοούμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο ανακαλύψεων, αναλάβαμε συγκεκριμένες δράσεις για να διερευνήσουμε τα UAP». Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «μετατοπίζουμε τη συζήτηση από τον εντυπωσιασμό στην επιστήμη» δεσμευόμενος ότι όλες οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν για τα UAP θα δοθούν με διαφάνεια στον κόσμο. Εξάλλου, ανακοίνωσε τον ορισμό διευθυντή στη NASA που θα συντονίζει τις έρευνες γύρω από τα UAP και για να “δημιουργήσει μια ισχυρή βάση δεδομένων για την αξιολόγηση των μελλοντικών δεδομένων”. Θα χρησιμοποιηθεί τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση στη διαδικασία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.

Όπως είπε ο Μπιλ Νέλσον, η δουλειά του αρμόδιου διευθυντή για τον εντοπισμό των UFO στην ατμόσφαιρα και την ανάλυση των συγκεκριμένων φαινομένων, θα είναι “η ανάπτυξη και η επίβλεψη της εφαρμογής του οράματος της NASA για την έρευνα UAP”, ενώ θα διοχετευτούν χρηματικοί πόροι για τον σκοπό αυτόν.

Πάντως η ταυτότητά του εν λόγω στελέχους, όπως και ο μισθός του, παραμένει για την ώρα μυστική. Ακόμα και οι λεπτομέρειες του ρόλου του έμειναν ασαφείς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, προκειμένου για να προστατευθεί από πιθανή δημόσια παρενόχληση.

Άλλωστε ο Ντάνιελ Έβανς, βοηθός αναπληρωτή αναπληρωτή διοικητή της NASA για την έρευνα, δήλωσε ότι τα μέλη της ερευνητικής ομάδας UAP είχαν δεχθεί “απειλές”. Είπε ότι η NASA λαμβάνει την ασφάλεια και την προστασία της ομάδας “εξαιρετικά σοβαρά” και ότι οι απειλές έπαιξαν ρόλο στην απόφαση να μη δημοσιευθεί το όνομα του διευθυντή της έρευνας UAP.

Οι εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν στην έκθεση ότι η ανάλυση των δεδομένων για τα UAP παρεμποδίζεται από την έλλειψη πολλαπλών μετρήσεων και βασικών δεδομένων. Εμπόδιο στην συλλογή δεδομένων για τα φαινόμενα UAP αποτελούν οι «αρνητικές αντιλήψεις γύρω από την αναφορά των UAP» και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν το ζωτικό ρόλο της συμμετοχής της NASA «στη μείωση του στίγματος».

Επίσης, ζητούν να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της NASA «ως μέρος μιας ισχυρής και συστηματικής στρατηγικής απόκτησης δεδομένων εντός του πλαισίου ολόκληρης της κυβέρνησης» και προσθέτουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση είναι απαραίτητα εργαλεία για τον εντοπισμό σπάνιων περιστατικών, που ενδεχομένως περιλαμβάνουν UAP, μέσα σε τεράστια σύνολα δεδομένων.

Η μελέτη συνιστά στη NASA να χρησιμοποιήσει τους πόρους ανοικτού κώδικα, την εκτεταμένη τεχνολογική εμπειρογνωμοσύνη της, τις τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, τις εμπορικές και ομοσπονδιακές συνεργασίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ισχυρού συνόλου δεδομένων για την κατανόηση των μελλοντικών φαινομένων.

Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία και στη συμμετοχή του κοινού ως «κρίσιμη πτυχή της κατανόησης των UAP», μέσω της αύξησης των προσπαθειών συλλογής δεδομένων με χρήση σύγχρονων τεχνικών crowdsourcing, από πολίτες- παρατηρητές σε όλο τον κόσμο.

Τα ευρήματα της έρευνας:

«Προς το παρόν, η ανάλυση των δεδομένων UAP παρεμποδίζεται από την κακή βαθμονόμηση του αισθητήρα, την έλλειψη πολλαπλών μετρήσεων, την έλλειψη μεταδεδομένων αισθητήρων και την έλλειψη βασικών δεδομένων», αναφέρει η έκθεση. «Η καταβολή συντονισμένης προσπάθειας για τη βελτίωση όλων των πτυχών είναι ζωτικής σημασίας και η τεχνογνωσία της NASA θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως ως μέρος μιας ισχυρής και συστηματικής στρατηγικής απόκτησης δεδομένων εντός του πλαισίου ολόκληρης της κυβέρνησης».

Προσεγγίζοντας το θέμα με σοβαρό επιστημονικό έλεγχο, υποστηρίζει η έκθεση, ο οργανισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση των ταμπού και του στίγματος που σχετίζονται με τη μελέτη των UFO, η οποία θεωρείται από καιρό ως ψευδοεπιστημονική. «Η ίδια η εμπλοκή της NASA στη συλλογή μελλοντικών δεδομένων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του στίγματος που σχετίζεται με την αναφορά UAP, κάτι που πολύ πιθανόν οδηγεί σε απώλεια δεδομένων προς το παρόν», αναφέρει η έκθεση. «Η μακροχρόνια εμπιστοσύνη του κοινού στη NASA, η οποία είναι απαραίτητη για τη διαβίβαση ευρημάτων σχετικά με αυτά τα φαινόμενα στους πολίτες, είναι ζωτικής σημασίας για τον αποστιγματισμό των αναφορών UAP και της επιστημονικής έρευνας».

Για να γίνει αυτό, η ομάδα συνιστά στη NASA να αξιοποιήσει την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) και το δικό της Σύστημα Αναφοράς Ασφάλειας Αεροπορίας για να βοηθήσει στο σχεδιασμό εντοπισμού δεδομένων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ρίξει φως στο αίνιγμα των UAP. Το έγγραφο συνιστά επίσης τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τεράστιων συνόλων δεδομένων και στον εντοπισμό αληθινών ανώμαλων φαινομένων.

Η αναφορά περιλαμβάνει επίσης αρκετές εικόνες φερόμενων UAP, τόσο αυτές που έχουν εντοπιστεί όσο και αυτές που παραμένουν ανεξήγητες, συμπεριλαμβανομένης μιας που φαίνεται να δείχνει ένα μεταλλικό αντικείμενο «όπως σφαίρα» να πετά χωρίς γνωστές μεθόδους πρόωσης. «Λόγω περιορισμένων δεδομένων, το αντικείμενο παραμένει αγνώστου ταυτότητας», σημειώνει η έκθεση.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον για τη θέαση από πιλότους αντικειμένων που δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν στον ενάεριο χώρο των ΗΠΑ, “τα περισσότερα από αυτά τα γεγονότα έχουν έκτοτε εξηγηθεί” και παραδέχτηκε ότι “ελάχιστα δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως γνωστά ανθρωπογενή ή φυσικά φαινόμενα“.

Η έκθεση τονίζει ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος να συμπεράνουμε» ότι οι υπάρχουσες θεάσεις ΑΤΙΑ είναι εξωγήινης προέλευσης. Αλλά παρόλα αυτά συνιστά να μην διαγραφούν τέτοιου είδους ισχυρισμοί, λέγοντας ότι ο γαλαξίας «δεν σταματάει στις παρυφές του ηλιακού συστήματος».

«Ακριβώς όπως ερευνούμε το άγνωστο μέσα στο δικό μας Γαλαξία, έτσι θα πρέπει επίσης να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την προοπτική της άγνωστης τεχνολογίας που θα μπορούσε να προέρχεται από άλλες γωνιές του γαλαξία».

«Πολλές από τις επιστημονικές αποστολές της NASA επικεντρώνονται, τουλάχιστον εν μέρει, στην απάντηση του ερωτήματος αν υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη». 

«Αυτές οι έρευνες περιλαμβάνουν αποστολές που αναζητούν βιοϋπογραφές, ίσως στον Άρη ή στα παγωμένα φεγγάρια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Δία και τον Κρόνο – καθώς και πιο μακριά, στις αναλογίες των μορίων που υπάρχουν στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών».

«Η αναζήτηση ενδείξεων εξωγήινης τεχνολογίας αποτελεί φυσική επέκταση αυτών των ερευνών». «Αν αναγνωρίσουμε την αληθοφάνεια οποιουδήποτε από αυτά, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλα είναι τουλάχιστον αληθοφανή.

Σύμφωνα με τη NASA, οι δορυφόροι της Starlink που ανήκει στην εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρατήρηση, ενώ γίνεται αναφορά στην «αμερικανική εμπορική βιομηχανία τηλεπισκόπησης», η οποία σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία «προσφέρει ένα ισχυρό μείγμα δορυφόρων παρατήρησης της Γης που προσφέρουν εικόνες με χωρική ανάλυση κάτω των μερικών μέτρων, η οποία ταιριάζει καλά με τις τυπικές χωρικές κλίμακες των γνωστών UAP [ΑΤΙΑ]».

Για το δορυφορικό σύστημα Starlink η επιτροπή διαπιστώνει ότι τέτοιοι σχηματισμοί θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα ισχυρό συμπλήρωμα για την ανίχνευση και τη μελέτη των UAP, όταν συμβαίνει συμπτωματική συλλογή.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται:

«Συνιστούμε η NASA να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κατανοήσει την UAP, αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρογνωμοσύνη της για να συμβάλει σε μια ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη προσέγγιση που βασίζεται στην επιστημονική μέθοδο.

Συστήνουμε συγκεκριμένα στη NASA να χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα και σχεδιαζόμενα μέσα παρατήρησης της Γης για να διερευνήσει τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες που σχετίζονται με την UAP, οι οποίες ανιχνεύονται αρχικά με άλλα μέσα. Με τον τρόπο αυτό, η NASA μπορεί να διερευνήσει άμεσα κατά πόσον ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμπίπτουν με γνωστούς UAP. Συνιστούμε επίσης στη NASA να διερευνήσει την ενίσχυση των συνεργασιών με την αμερικανική εμπορική βιομηχανία τηλεπισκόπησης, η οποία προσφέρει ισχυρούς αστερισμούς δορυφόρων υψηλής ανάλυσης για την παρατήρηση της Γης.

Επί του παρόντος, η ανίχνευση UAP είναι συχνά τυχαία, καταγράφεται από αισθητήρες που δεν έχουν σχεδιαστεί ή βαθμονομηθεί για το σκοπό αυτό και οι οποίοι δεν διαθέτουν ολοκληρωμένα μεταδεδομένα. Σε συνδυασμό με την ελλιπή αρχειοθέτηση και επιμέλεια των δεδομένων, αυτό σημαίνει ότι η προέλευση πολλών UAP παραμένει αβέβαιη. Η σημασία της ανίχνευσης UAP με πολλαπλούς, καλά βαθμονομημένους αισθητήρες είναι επομένως υψίστης σημασίας και, κατά συνέπεια, συνιστούμε στη NASA να αξιοποιήσει τη σημαντική της τεχνογνωσία στον τομέα αυτό για να χρησιμοποιήσει ενδεχομένως πολυφασματικά ή υπερφασματικά δεδομένα στο πλαίσιο μιας αυστηρής εκστρατείας συλλογής δεδομένων.

Με τη σειρά της, η ομάδα διαπιστώνει ότι εξελιγμένες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ανίχνευσης UAP, όταν συνδυάζονται με συστηματική συλλογή δεδομένων και ισχυρή επιμέλεια. Στο σημείο αυτό, συνιστούμε να συνεισφέρει η εμπειρογνωμοσύνη της NASA σε αυτούς τους βασικούς τομείς στην προσπάθεια της κυβέρνησης στο σύνολό της για τον εντοπισμό UAP.

Η ομάδα διαπιστώνει ότι η συμμετοχή του κοινού στην προσπάθεια καλύτερης κατανόησης της UAP θα είναι ζωτικής σημασίας. Η NASA, δανείζοντας το όνομά της σε μελέτες UAP, συμβάλλει ήδη στη μείωση του στίγματος που συνδέεται με την αναφορά. Πέρα από αυτό, συνιστούμε στη NASA να διερευνήσει τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης ή της απόκτησης ενός συστήματος crowdsourcing, όπως οι εφαρμογές ανοικτού κώδικα για smartphone, για τη συλλογή δεδομένων απεικόνισης και άλλων δεδομένων από αισθητήρες smartphone από πολλούς παρατηρητές πολίτες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη συστηματικότερη συλλογή δημόσιων αναφορών UAP.

Τέλος, συνιστούμε να αξιοποιηθεί καλύτερα το σύστημα αναφοράς ασφάλειας της αεροπορίας (ASRS) για τις αναφορές UAP εμπορικών πιλότων, παρέχοντας μια κρίσιμη βάση δεδομένων για την προσπάθεια της κυβέρνησης να κατανοήσει την UAP. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί η μακρά ιστορία συνεργασίας του οργανισμού με την FAA για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προηγμένες τεχνικές ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο σε μελλοντικές γενιές συστημάτων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (ATM).

Εν κατακλείδι, η NASA είναι σε μοναδική θέση να συμβάλει σε μια ισχυρή και συστηματική προσέγγιση για τη μελέτη της UAP, προωθώντας την αποστολή της για την προώθηση της επιστημονικής γνώσης, της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και της εξερεύνησης. Κατά την εξέταση των ανωτέρω συστάσεων, και σύμφωνα με τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού, η NASA θα πρέπει να αξιοποιήσει τις βασικές ικανότητες και την εμπειρογνωμοσύνη της για να καθορίσει αν θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ή υποστηρικτικό ρόλο στην υλοποίηση μιας συγκεκριμένης σύστασης. Η τοποθέτηση του ρόλου της NASA θα πρέπει επιπλέον να εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσέγγισης του συνόλου της κυβέρνησης για την κατανόηση της UAP».

Η απόφαση αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου ο ερευνητής UFO, Jaime Maussan παρουσίασε δύο υποτιθέμενα «μη ανθρώπινα» σώματα στο Μεξικό. Τα μουμιοποιημένα δείγματα παρουσιάστηκαν σε γυάλινες θήκες ως μέρος μιας επίσημης αποκάλυψης στο Κογκρέσο του Μεξικού σε μια ακρόαση που προκάλεσε ενθουσιασμό στους λάτρεις των UFO (αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων).

Τον περασμένο Μάιο η ανεξάρτητη ομάδα μελέτης της NASA μοιράστηκε τις προκαταρκτικές της παρατηρήσεις στις οποίες ανέφερε ότι έως και το 98% των αναφερόμενων θεάσεων μη αναγνωρισμένων ανώμαλων φαινομένων μπορούν να εξηγηθούν. Η μαραθώνια ενημέρωση είχε μεταδοθεί ζωντανά και διήρκεσε 4 ώρες.

Ως θεάσεις ορίζονται αυτές «που δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα από επιστημονική άποψη».

Αυτά τα πραγματικά ανεξήγητα UAP ορίζονται ως «κάτι που δεν είναι εύκολα κατανοητό από τον χειριστή ή τον αισθητήρα» ή «κάτι που κάνει κάτι περίεργο», δήλωσε το μέλος της ομάδας Nadia Drake νωρίτερα φέτος.

Το Πεντάγωνο έχει λάβει 350 αναφορές για UFO τα τελευταία δύο χρόνια, και 171 από αυτές παραμένουν ανεξήγητες.

Σημειώνεται ότι η μελέτη της NASA είναι χωριστή από την έρευνα από το Πεντάγωνο για άγνωστης ταυτότητας εναέρια φαινόμενα (UAP), τα οποία έχουν τεκμηριωθεί τα τελευταία χρόνια από πιλότους στρατιωτικών αεροσκαφών και έχουν αναλυθεί από αξιωματούχους υπηρεσιών άμυνας και πληροφοριών των ΗΠΑ. Οι αμερικανοί νομοθέτες άκουσαν από πρώτο χέρι αναφορές για θεάσεις από πρώην μέλη του στρατού.

Ο Ντέιβιντ Σπέργκελ, αστροφυσικός και πρόεδρος της επιτροπής, είχε ανοίξει τη συζήτηση τον Μάιο τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερα δεδομένα υψηλής ποιότητας για τα UAP από τον κυβερνητικό και εμπορικό τομέα, σύμφωνα με το CBS.

Ο Νταν Έβανς, ανώτερος ερευνητής στην NASA, είχε πει ότι τα μέλη της επιτροπής είχαν υποστεί διαδικτυακό μπούλινγκ από τότε που ξεκίνησαν την εργασία τους.

«Η παρενόχληση οδηγεί μόνο σε περαιτέρω στιγματισμό του πεδίου των UAP (unidentified anomalous phenomena), εμποδίζοντας σημαντικά την επιστημονική διαδικασία και αποθαρρύνοντας άλλους να μελετήσουν αυτό το σημαντικό θέμα», είχε δηλώσει η επιστημονική επικεφαλής της NASA, Nicola Fox, κατά την ομιλία της.

«Οι τρέχουσες προσπάθειες συλλογής δεδομένων σχετικά με τα UAP είναι μη συστηματικές και κατακερματισμένες σε διάφορους οργανισμούς, χρησιμοποιώντας συχνά όργανα μη βαθμονομημένα για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων», είχε πει ο Σπέργκελ και πρόσθεσε:

«Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα UAP, χρειάζεται στοχευμένη συλλογή δεδομένων, ενδελεχής επιμέλεια δεδομένων και αναλύσεις σε βάθος. Μια τέτοια προσέγγιση θα βοηθήσει να διακρίνουμε ανεξήγητες εμφανίσεις UAP, αλλά ακόμη και τότε δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλες οι θεάσεις θα εξηγηθούν».

Ο Sean Kirkpatrick, επικεφαλής του Γραφείου Επίλυσης Ανωμαλιών (AARO), είχε δηλώσει στη συνεδρίαση του Μαίου ότι υπάρχουν επιστημονικές εξηγήσεις για την πλειονότητα των εκθέσεων που εξέτασε η ομάδα εργασίας. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις παραμένουν τεχνικά “ανεξήγητες” λόγω έλλειψης δεδομένων, είπε ο Kirkpatrick, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του Σπέργκελ ότι απαιτείται καλύτερη συλλογή δεδομένων για την κατανόηση των γεγονότων.

Το AARO έχει λάβει περίπου 800 αναφορές συνολικά, ενώ όταν κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, είχε κάνει λόγο για περίπου 650. Είπε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που περιλαμβάνουν σήματα που θα μπορούσαν να είναι “ανώμαλα” αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% και 5% αυτών (δηλαδή περίπου 16-40 περιπτώσεις). Τα αντικείμενα έχουν συνήθως μήκος μεταξύ ενός και τεσσάρων μέτρων και παρατηρούνται μεταξύ 10.000 και 30.000 ποδιών.

Στροφή των ΗΠΑ, δεκαετίες μετά το Ρόσγουελ

Οι παράλληλες προσπάθειες της NASA και του Πενταγώνου -που διεξάγονται και οι δύο με κάποιο δημόσιο έλεγχο- υπογραμμίζουν μια στροφή της κυβέρνησης έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες απέρριπτε πληροφορίες για θεάσεις άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων (ATIA, UFO) που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 και συγκεκριμένα από το λεγόμενο Συμβάν του Ρόσγουελ που αφορούσε την υποτιθέμενη ανάκτηση υλικού κοντά στην περιοχή του Ρόσγουελ, Νέο Μεξικό, ΗΠΑ, τηv 7η Ιουλίου 1947 το οποίο έγινε αντικείμενο έντονης φημολογίας και αμφισβήτησης. Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα του Ρόσγουελ (RAAF) φέρεται να είχε εκδόσει ένα δελτίο τύπου που ανέφερε ότι ένας «ιπτάμενος δίσκος» είχε ανακτηθεί, ωστόσο φέρεται να αποσύρθηκε γρήγορα και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αντικείμενο που ανέκτησαν ήταν ένα υψίστης μυστικότητας μετεωρολογικό μπαλόνι το οποίο συνετρίβη.

Ωστόσο, δεκαετίες μετά το συμβάν εκφράστηκαν εντελώς διαφορετικές απόψεις για το τι πραγματικά συνέβη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ταγματάρχη Jesse Marcel ο οποίος είχε αναμειχθεί στην αρχική ανάκτηση το 1947. Ο Marcel εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στρατός είχε συγκαλύψει την ανάκτηση ενός εξωγήινου σκάφους.

Παρ ‘όλα αυτά, το περιστατικό του Ρόσγουελ εξακολουθεί να ενδιαφέρει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και οι θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν το γεγονός συνεχίζουν. Πολλοί υποστηρικτές των ΑΤΙΑ πιστεύουν ότι τα συντρίμμια ανήκαν σε εξωγήινο σκάφος που κατέπεσε στη περιοχή και ότι η ανάκτηση του σκάφους συγκαλύφθηκε από τον στρατό. Το περιστατικό έχει αναχθεί σε παγκοσμίως γνωστό και από τα πλέον δημοφιλή στη λαϊκή κουλτούρα και για κάποιους το Ρόσγουελ είναι συνώνυμο με τα ΑΤΙΑ. Θεωρείται ως ένα από τα πλέον διαφημισμένα περιστατικά, μαζί με την «Μεγάλη Αεροπορική Επιδρομή του Λος Άντζελες» το 1942, τους πυραύλους φαντάσματα το 1946-47, το Συμβάν του Μάντελ το 1948, τις φήμες για «Διαπλανητική Μονάδα Φαινομένων», αλλά και τη θεωρία ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ φύτεψε τους σπόρους των θεωριών συνωμοσίας ΑΤΙΑ με το Πρόγραμμα Sign το οποίο ιδρύθηκε μετά το Ρόσγουελ και μετονομάστηκε αρχικά σε Project Grudge και στη συνέχεια σε Project Blue Book, αλλά και πιο πρόσφατα όπως τα «Φώτα πάνω από το Φοίνιξ» το 1997.

Ο όρος UFO, που συνδέεται από παλιά με τα περί ιπτάμενων δίσκων και εξωγήινων, έχει αντικατασταθεί στην ορολογία της κυβέρνησης από τον όρο UAP (Unidentified Aerial Phenomena, Άγνωστης Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα).

Ενώ η επιστημονική αποστολή της NASA θεωρήθηκε από μερικούς ότι υπόσχεται μια πιο ανοικτή προσέγγιση σ’ ένα θέμα που αντιμετωπιζόταν από καιρό σαν ταμπού από το αμυντικό κατεστημένο, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έκανε εξαρχής γνωστό πως δεν πρόκειται να σπεύσει να βγάλει συμπεράσματα.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα UAP έχουν εξωγήινη προέλευση», ανέφερε η NASA ανακοινώνοντας το σχηματισμό της επιτροπής τον Ιούνιο του 2022.

Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις της, η υπηρεσία παρουσίασε μια εν δυνάμει αλλαγή στο ίδιο το ακρωνύμιο UAP, αναφερόμενη σ’ αυτό ως συντομογραφία του «Unidentified Anomalous Phenomena» (Άγνωστης Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα). Αυτό σημαίνει πως μπορεί να περιληφθούν και θεάσεις άλλες από αυτές που φαίνεται να συμβαίνουν στον αέρα.

Ωστόσο, ανακοινώνοντας τη συνάντηση τον Μάιο, η NASA ανέφερε πως ορίζει τα UAP «ως παρατηρήσεις συμβάντων στον ουρανό που δεν μπορούν να αναγνωρισθούν ως αεροσκάφη ή ως γνωστά φυσικά φαινόμενα από επιστημονική άποψη».

Αμερικανοί αμυντικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως η πρόσφατη προσπάθεια του Πενταγώνου να ερευνήσει τέτοιες θεάσεις οδήγησε σε εκατοντάδες νέες αναφορές που βρίσκονται υπό εξέταση, αν και οι περισσότερες παραμένουν στην κατηγορία του ανεξήγητου.

Ο επικεφαλής της νέας υπηρεσίας του Πενταγώνου All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) έχει δηλώσει πως η ύπαρξη νοήμονος εξωγήινης ζωής δεν έχει αποκλεισθεί, ωστόσο καμιά από τις θεάσεις άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων δεν έχει παράσχει στοιχεία ότι ήταν εξωγήινης προέλευσης.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Στην εντατική ο σύζυγος της Ελληνίδας που πέθανε από αλλαντίαση – «Πέταξα μερικές σαρδέλες, σέρβιρα τις άλλες» λέει ο εστιάτορας

Μεξικό: Αστυνομικοί εκτέλεσαν και έκαψαν 17 μετανάστες στα σύνορα

Ευρωκοινοβούλιο: viral το βίντεο με την Επίτροπο Γιόχανσον να… πλέκει στα έδρανα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:48