search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 01:37
MENU CLOSE

Η Πολωνία γυρίζει την πλάτη στην Ουκρανία

21.09.2023 18:46
zelensky poland

Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας βρίσκεται σε μάχη για την πολιτική του επιβίωση ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα — και στον αγώνα του για ψήφους ρισκάρει ανοιχτά τη συμμαχία της χώρας με την Ουκρανία.

Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος την Τετάρτη δήλωσε ότι η Πολωνία σταματά τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

«Δεν μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, γιατί τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στην πολωνική τηλεόραση Polsat.

Η Πολωνία έχει στείλει τα περισσότερα τανκς, μαχητικά και άλλα όπλα σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία και δεν έχει πολλά αποθέματα. Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν θα σταματήσει να επιτρέπει αποστολές όπλων από άλλους συμμάχους να περνούν από το έδαφός της.

«Η Πολωνία εξακολουθεί να λειτουργεί ως κόμβος διεθνούς βοήθειας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ, προσθέτοντας ότι η χώρα εκπληρώνει τις υπάρχουσες συμβάσεις στρατιωτικής προμήθειας με την Ουκρανία.

Όμως, τα σχόλια του Πολωνού πρωθυπουργού έρχονται σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου βρίσκονται στο ναδίρ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από ενάμιση χρόνο και δίνουν την εντύπωση ότι το εθνικιστικό κόμμα υπονομεύει τη συμμαχία του με την Ουκρανία για εκλογικό κέρδος.

Σύμφωνα με ανάλυση του POLITICO, όλα ξεκινούν και κινούνται γύρω από τα ουκρανικά σιτηρά.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έκλεισαν τις αγορές τους στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, κατά παράβαση των κανόνων της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προστατεύσουν τους αγρότες τους από τις μειώσεις των τιμών.

Η Ουκρανία αντέδρασε καταθέτοντας μήνυση εναντίον τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Απείλησε επίσης να μπλοκάρει ορισμένες πολωνικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη είπε: «Με ανησυχητικό τρόπο, ορισμένοι στην Ευρώπη παίζουν με αλληλεγγύη σε ένα πολιτικό θέατρο – μετατρέποντας το σιτάρι σε θρίλερ… και βοηθούν να στηθεί το σκηνικό για μια Μόσχα στον πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα διέκοψε τη συνάντηση με τον Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη «λόγω προγραμματισμού» και ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βαρσοβία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις. Ο Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε «δύσκολες» τις σχέσεις με το Κίεβο.

Πολιτικοί υπολογισμοί

Στην Πολωνία, ο βασικός λόγος για την κίνηση αυτή, είναι η ανάγκη του PiS να διατηρήσει την υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της υπαίθρου και επίσης να περιορίσει τυχόν διαρροές προς το ακροδεξιό κόμμα της Συνομοσπονδίας, πολλοί από τους υποστηρικτές του οποίου διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με τη βοήθεια στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκε κοντά στην Προύσα

Ελαιόλαδο: Είδος πολυτελείας ο «υγρός χρυσός» – Αντικλεπτικά στα μπουκάλια βάζουν σούπερ μάρκετ στην Ισπανία

Μακελειό στη Λούτσα: Δέκα συλλήψεις στην Τουρκία για τις δολοφονίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 01:37