search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:16
MENU CLOSE

Λιβύη: Τι έκανε ο στρατάρχης Χαφτάρ στη Μόσχα;

30.09.2023 06:32
haftar-12-new

Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, που έχει υπό τον έλεγχό του την ανατολική Λιβύη μετέβη στην Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε την συνάντηση λέγοντας ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση στην Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Χαφτάρ που ηγείται κυβέρνησης που αντιτίθεται στην κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με την Μόσχα και σύμφωνα με το al Jazeera εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στρατιωτική υποστήριξη που έχει από την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner.

Ο στρατηγός Χαφτάρ «είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου», ανακοίνωσαν στο Facebook οι Λιβυκές Αραβικές Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι ο στρατός του Χαφτάρ, χωρίς να αναφέρουν λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε την συνάντηση του στρατηγού Χάφταρ με τον Πούτιν, λέγοντας ότι «συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή», σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών μετά το 2019, σύμφωνα με λιβυκές πηγές.

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, που έφτασε στην Μόσχα την Τρίτη, είχε επίσης συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Γιουνούς-Μπεκ Γεβκούροφ, ο οποίος έχει κάνει πολλές επισκέψεις στην ανατολική Λιβύη τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατη την επίσκεψη της 17ης Σεπτεμβρίου, όταν συναντήθηκε με τον Χαφτάρ λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές καταιγίδες που έπληξαν την παραθαλάσσια πόλη Ντέρνα και στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Ο στρατηγός Χαφτάρ το 2019 ηγήθηκε απόπειρας κατάληψης της Τρίπολης και ανατροπής της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης, που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στους μισθοφόρους της Wagner, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης ίχουν την στήριξη της Τουρκίας. Η επίθεση του Χάφταρ το 2019 στην έδρα της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στους μισθοφόρους Βάγκνερ, αλλά απέτυχε να ξεπεράσει τις ένοπλες δυνάμεις της που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας.

Παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητά την απόσυρση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Λιβύη, εκατοντάδες μισθοφόροι της Wagner παραμένουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας και σε περιοχές της ερήμου, νότια των εδαφών που ελέγχει ο Χαφτάρ.

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν μυστικά δωμάτια στην Πυραμίδα του Σαχούρα – Τι λένε οι αρχαιολόγοι (photos)

Βρετανία: Βάνδαλος έκοψε ένα από τα πιο διάσημα δέντρα στον κόσμο (Photo/Video)

Λουτρό αίματος στο Πακιστάν: Τουλάχιστον 52 νεκροί από επίθεση καμικάζι (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:14