search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 07:32
MENU CLOSE

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν μυστικά δωμάτια στην Πυραμίδα του Σαχούρα – Τι λένε οι αρχαιολόγοι (photos)

29.09.2023 15:19
aigyptos_pyramida_2909_1920-1080_new

Χτίστηκε πριν από 4.400 χρόνια για να τιμηθεί ο Αιγύπτιος φαραώ Σαχούρα, της Πέμπτης Δυναστείας. Και τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν μυστικά δωμάτια στην Πυραμίδα του Σαχούρα, που μπορεί να τους αποκαλύψουν αρχαία μυστικά για τον τρόπο οικοδόμησης του μνημείου.

Ομάδα αρχαιολόγων από το πανεπιστήμιο Julius-Maximilians-Universität του Βόλσφμπουργκ εξερεύνησαν λεπτομερώς την πυραμίδα στο πλαίσιο εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης στο μνημείο.

Οι νέες ανασκαφές έφεραν στο φως οκτώ δωμάτια που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα. «Αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια κατανόησης της Πυραμίδας Σαχούρα και της ιστορικής σημασίας της», ανακοίνωσε η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον Δρ. Μοχάμαντ Ισμαήλ Χάλεντ.

Η Πυραμίδα Σαχούρα χτίστηκε στα τέλη του 26ου αιώνα-αρχές του 25ου π.Χ. προς τιμή του δεύτερου βασιλιά της Πέμπτης Δυναστείας και ο πρώτος βασιλιάς που ετάφη ήταν ο Αμπουσίρ.

Τα χρόνια της βασιλείας του Σαχούρα ήταν μία περίοδος ειρήνης και ευημερίας για τους Αιγύπτιους, καθώς ο φαραώ είχε αναπτύξει εμπορικούς δεσμούς με άλλα κράτη και είχε αναπτύξει το ναυτικό του βασιλείου.

Η πυραμίδα ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1836 από τον Τζον Πέρινγκ, έναν μηχανικό που εργαζόταν για τον συνταγματάρχη Χάουαρντ Βάις και στη συνέχεια έγινε πιο συστηματική έρευνα από τον αιγυπτιολόγο Λούντβιγκ Μπόρχαρντ, το 1907.

Έναν αιώνα αργότερα, ειδικοί επιστήμονες άρχισαν εργασίες αποκατάστασης των φθορών στο μνημείο για να αποτραπεί η κατάρρευσή του. Με την χρήση τρισδιάστατων σκάνερ έκαναν λεπτομερή καταγραφή του εσωτερικού και έτσι έφτασαν στην ανακάλυψη οκτώ δωματίων που μέχρι τώρα δεν είχαν εντοπιστεί.

Η λεπτομερής καταγραφή των στενών εσωτερικών διαδρόμων οδήγησε συγκεκριμένα στον εντοπισμό ενός μυστικού περάσματος, που οδηγεί στα οκτώ άγνωστα ως σήμερα δωμάτια. Οι οροφές και τα δάπεδα σε αυτούς τους χώρους έχουν υποστεί σοβαρές φθορές και παραμένει άγνωστο τι υπήρχε αποθηκευμένο.

«Παρόλο που τα βόρεια και τα νότια τμήματα αυτών των χώρων έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές, ιδιαίτερα στις οροφές και στο αρχικό δάπεδο, είναι ορατοί οι τοίχοι και τμήματα του δαπέδου», ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα.

Η πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι αρχαιολόγοι είναι η αποκατάσταση των δωματίων αυτών.

«Στο πλαίσιο της αποκατάστασης ακολουθούμε τακτικές προστασίας για να διασφαλίσουμε τη δομική ακεραιότητα των δωματίων, με σκοπό να τα καταστήσουμε προσβάσιμα για μελλοντικές μελέτες και πιθανά επισκέψιμα», αναφέρει η ανακοίνωση των αρχαιολόγων.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι η περαιτέρω έρευνα στους μυστικούς χώρους της πυραμίδας θα οδηγήσει στην επίλυση των μυστηρίων του μνημείου και θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν για τον τρόπο οικοδόμησης και την χρήση που είχαν τα δωμάτια που μόλις αποκαλύφθηκαν και πιστεύεται ότι ήταν αποθηκευτικοί χώροι.

«Η ανακάλυψη και αποκατάσταση των αποθηκευτικών χώρων αναμένεται ότι θα αποτελέσει επανάσταση για την άποψη που έχουμε για την ιστορική εξέλιξη της δόμησης των πυραμίδων», επισημαίνουν.

Photos: Mohamed Ismail Khaled

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Βάνδαλος έκοψε ένα από τα πιο διάσημα δέντρα στον κόσμο (Photo/Video)

Λουτρό αίματος στο Πακιστάν: Τουλάχιστον 52 νεκροί από επίθεση καμικάζι (photos/video)

Αλ Ντι Μέολα: Υπέστη έμφραγμα κατά τη διάρκεια συναυλίας (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 07:32