search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:26
MENU CLOSE

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Τρέχουν όλοι στο αεροδρόμιο» – «Δεν έχουμε καταφύγια» αποκαλύπτουν εγκλωβισμένοι (Videos)

09.10.2023 18:36
israel_war
AP

Ένας Έλληνας που πήγε στο Ισραήλ για επαγγελματικό ταξίδι κατάφερε να επιστρέψει και περιέγραψε την εμπειρία του από τον πόλεμο. «Αν βρείτε τρόπο να φύγετε, φύγετε» ήταν τα λόγια που άκουσε από το προξενείο. Ο δρόμος διαφυγής ωστόσο δεν ήταν τόσο εύκολος. Αυτό επιβεβαιώνει εγκλωβισμένος Έλληνας στη Γάζα, ο οποίος τονίζει ότι δεν υπάρχουν καταφύγια στην περιοχή.

Ο Ορέστης Τρασανίδης μίλησε αυτή την εμπειρία του από τον πόλεμο στο Ισραήλ, στο newsit.gr αλλά και στο Mega αμέσως μόλις έφτασε στην Ελλάδα, ανακουφισμένος.

Ο ίδιος περιέγραψε μια κατάσταση χάους και σχεδόν μηδενικής πληροφόρησης για τους ξένους που βρέθηκαν στο Ισραήλ εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Δεν γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει και δεν γνώριζαν αν πώς πρέπει να φύγουν.

Όπως είπε ξύπνησε από εκρήξεις και χρειάστηκε να πάει πάρα πολλές φορές σε καταφύγιο.

«Είχαμε το δίλημμα να καθίσουμε στο ξενοδοχείο γιατί είναι ασφαλές η να πάρουμε ένα ταξί για το αεροδρόμιο. Η επίσημη οδηγία ήταν: Μείνετε κοντά σε ένα καταφύγιο. Βέβαια κάποια στιγμή από το προξενείο οι άνθρωποι μας είπαν: Αν βρείτε τρόπο να φύγετε, φύγετε» είπε στο newsit.gr

Ο ίδιος αποφάσισε να φύγει. Από το ξενοδοχείο του εξασφάλισαν ένα ταξί και ξεκίνησε απευθείας για το αεροδρόμιο. Ο ταξιτζής ήταν ήρεμος… Στο αεροδρόμιο όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Άνθρωποι έψαχναν απεγνωσμένα ένα εισιτήριο διαφυγής ενώ στον πίνακα οι πτήσεις ακυρώνονταν η μία μετά την άλλη. Άλλοι έτρεχαν και έμπαιναν στο αεροδρόμιο να σωθούν, όταν ο κίνδυνος πλησίαζε.

«Μπήκαμε στα καταφύγια του αεροδρομίου 2 – 3 φορές»

«Ουρές για να πάρουν ένα εισιτήριο σε οποιαδήποτε πτήση. Παράλληλα κοκκίνιζαν οι πίνακες και δεν υπήρχαν πτήσεις για κανέναν προορισμό. Δεν ξέραμε σε ποια πτήση θα μπορέσουμε να μπούμε και αν θα μπορέσουμε να μπούμε. Μπήκαμε στα καταφύγια του αεροδρομίου 2 – 3 φορές. Όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν σταματήσει τις πτήσεις τους και είχε νόημα να κλείσουμε μόνο με ισραηλινές. Εγώ προσωπικά είχα κλείσει τρία εισιτήρια… Για να είμαι σίγουρος ότι κάποια από αυτές τις πτήσεις θα είναι επιτυχημένη. Εντέλει στις 7.30 το πρωί κατάφερα να μπω σε μία και να γυρίσω».

Ο ίδιος κατάληξε λέγοντας ότι δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για όλους και πως υπάρχουν άνθρωποι που έμειναν πίσω…

«Δεν έχουμε καταφύγια, πού να πάμε»

Ένας άλλος άνδρας, ο Παλαιστίνιος Ραζάμ πήγε να επισκεφτεί τους γονείς του και εγκλωβίστηκε στη Γάζα και τώρα κάνει έκκληση για να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Είμαι στο κέντρο της Γάζας. Ακούγονται συνεχώς βομβαρδισμοί», λέει ο ίδιος στον Alpha.

«Στην αρχή, το Σάββατο, άνοιξα το παράθυρο και νόμιζα ότι ήταν κεραυνοί. Άνοιξα το παράθυρο και ο ουρανός είχε γίνει κόκκινος από τις ρουκέτες. Δύο με τρεις ώρες αργότερα άρχισαν τα αεροπλάνα να χτυπάνε στη Γάζα», περιγράφει ο ίδιος, μιλώντας στον Alpha.

Μάλιστα, συνεχίζει: «Πήρα τηλέφωνο το ελληνικό Προξενείο. Σήμερα μας έστειλαν μήνυμα στα κινητά να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας γιατί θα χτυπήσουν. Δεν έχουμε καταφύγια, πού να πάμε; Να πάμε πού;».

Διαβάστε επίσης:

Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου λέει ότι το Ισραήλ αγνόησε προειδοποιήσεις για «κάτι μεγάλο»

ΗΣΑΠ: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές μεταξύ των σταθμών Νέα Ιωνία-Ηράκλειο

ΕΦΕΤ: Πώς θα καταλάβετε ότι το λάδι σας είναι νοθευμένο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:25