search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:53
MENU CLOSE

KKE: Με φόρα, μετά την κατάκτηση έξι δήμων και την αύξηση των ποσοστών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2304
19/10/2023
20.10.2023 06:15
perissos-kke-ktirio

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στον Περισσό για το αποτέλεσμα των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς το ΚΚΕ «κατέκτησε» έξι δήμους, μεταξύ αυτών ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, αυτός της Πάτρας, στον οποίο ο Κώστας Πελετίδης εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Η «ευφορία» προκύπτει και από το γεγονός ότι το ΚΚΕ αύξησε τις δυνάμεις του στο 10%, συγκεντρώνοντας 480.000 ψήφους πανελλαδικά, 110.000 παραπάνω σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Ένα μεγάλο τμήμα των ψήφων αυτών φαίνεται πως είναι ροές από απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., το οποίο βέβαια «σκόρπισε» και προς άλλες πλευρές. Το ΚΚΕ προβάλλει αυτή την άνοδο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς θεωρεί ότι, παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό, «σταθεροποιείται και ενισχύεται συνεχώς ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ».

Πλέον το ΚΚΕ μετρά έξι «κόκκινους» δήμους: την Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη, την Καισαριανή με τον Ηλία Σταμέλλο, το Χαϊδάρι με τον Μιχάλη Σελέκο, την Πετρούπολη με τον Βαγγέλη Σίμο, τον Τύρναβο με τον Στέλιο Τσικριτσή και την Ικαρία με τον Φανούρη Καρούτσο.

Στον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη ο υποψήφιος του ΚΚΕ Παναγιώτης Κατηφές πέρασε στον δεύτερο γύρο, αλλά δεν κατάφερε να φέρει την ανατροπή.

Στο μήνυμά του το βράδυ της Κυριακής ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεσμεύτηκε πως «οι δημοτικές αυτές αρχές θα αποτελούν στήριγμα του λαού στον καθημερινό του αγώνα για τα δικαιώματά του», ενώ επιπλέον «θα είναι αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις και το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της τοπικής διοίκησης ως μακρύ χέρι του κράτους».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην Πάτρα, σημειώνοντας πως είναι μια νίκη με γενικότερη πολιτική σημασία: «Η συνεχιζόμενη για τρίτη φορά επικράτηση στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας», ανέφερε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, «παρά τον βρόμικο πόλεμο», δείχνει την «επιβράβευση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων της Πάτρας στη δημοτική αρχή Πελετίδη, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αυτή έχει. Μια δημοτική αρχή που παλεύει και έχει αποτελέσματα υπέρ του λαού της Πάτρας, επειδή ακριβώς ήταν μαχητική αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις, στο κράτος και τους μηχανισμούς του, επειδή δεν συμβιβάστηκε με το σημερινό αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο. Είναι μια νίκη που έχει γενικότερη πολιτική σημασία, που δείχνει ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η αναμέτρηση στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή υλοποιείται και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και γενικότερα».   

Σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό αποχής, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο κυρίως γύρο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν υιοθετεί τέτοια στάση, εν τούτοις επιχειρώντας να το αποκωδικοποιήσει είπε πως «θεωρούμε ότι περικλείει, όμως, επίσης σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι σε τοπικές αρχές που υλοποίησαν την κυρίαρχη πολιτική, απόρριψης της λογικής του “μικρότερου κακού”, δηλαδή της επιλογής μεταξύ δύο υποψηφίων που δεν διαφέρουν και πολύ σε κεντρικά ζητήματα, αλλά και απαξίωσης, πρέπει να πούμε, απέναντι στον “θεσμό” της τοπικής διοίκησης με τον ταξικό αντιλαϊκό του χαρακτήρα». 

Στο μεταξύ το ΚΚΕ «αντεπιτίθεται» μετά τις κατηγορίες και τις επιθέσεις που δέχτηκε για τη γραμμή «λευκό – άκυρο» στον δεύτερο γύρο, απέναντι στις εκκλήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ να στηριχθούν τα προοδευτικά ψηφοδέλτια. Σχολιάζοντας ο «Ριζοσπάστης» την πρώτη συνάντηση Κουρέτα – Μητσοτάκη σε καλό κλίμα και με τις δύο πλευρές να διατρανώνουν τη διάθεσή τους για συνεργασία, αλλά και τις πρώτες δηλώσεις του Χάρη Δούκα σε σχέση με τις διαδηλώσεις, χαρακτηρίζει «φούμαρα» τα περί προοδευτικών υποψηφίων.

Διαβάστε επίσης:

Οι βαθιές ρίζες των σχέσεων Χαμάς – Ιράν

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο το Φεβρουάριο, τέλος το «φλερτ» με ΠΑΣΟΚ

Ολομέλεια: Ψηφίστηκε η αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης στη Θεσσαλία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:51