search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 05:58
MENU CLOSE

Γιατί κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τους 50 ομήρους από τη Χαμάς – Βίντεο από την απελευθέρωση των δύο γυναικών

23.10.2023 23:30
omiroi

Την απελευθέρωση άλλων δύο ομήρων ανακοίνωσε απόψε εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, παρά τις πληροφορίες διεθνών Μέσων για διαπραγμάτευση που αφορούσε περίπου 50 ανθρώπους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η πιθανή απελευθέρωση μιας ομάδας 50 αιχμαλώτων σκόνταψε στην απαίτηση της Χαμάς να επιτρέψει το Ισραήλ τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν καθ’ οδόν για να παραλάβουν περί τους 50 ομήρους που θα απελευθέρωνε η Χαμάς.

Ο βασικός διαπραγματευτής, για την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, λέει ότι όλοι οι άμαχοι θα απελευθερωθούν, εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες και ειδικά εάν το Ισραήλ μειώσει τους βομβαρδισμούς.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ανέφερε πως αποφασίστηκε η απελευθέρωση δύο ομήρων ως κίνηση καλής θέλησης για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Πρόκειται για δύο γυναίκες, την Nurit Yitzhak και τη Yocheved Livschitz. «Αποφασίσαμε να τους απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους» είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς και πρόσθεσε πως «ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συγκεκριμένες γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες μετά από συμφωνία που πέτυχαν Κατάρ και Αίγυπτος, ενώ οι άλλοι 50 όμηροι που μεταδόθηκε πως θα παραλαμβάνονταν από τον Ερυθρό Σταυρό, αφορούσε διαπραγμάτευση Κατάρ και ΗΠΑ.

Νωρίτερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μετέδιδαν ότι δεκάδες όμηροι, 50 ή και λιγότεροι, είναι καθοδόν προς τη Γάζα για να παραδωθούν στον Ερυθρό Σταυρό. Το Channel 12, επικαλούμενο πηγές από την ισραηλινή κυβέρνηση, είχε μεταδόσει ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Κατάρ και ΗΠΑ για την απελευθέρωση από τη Χαμάς ενός αριθμού ομήρων με διπλή υπηκοότητα και αναζητείται ο τρόπος και το σημείο που θα υλοποιηθεί η συμφωνία.

Το Ισραήλ ωστόσο αντιδρά, διότι δεν δέχεται τον όρο για περιορισμό των βομβαρδισμών στη Γάζα και την εισροή βοήθειας.

Επίσης, από την ιστοσελίδα Times of Israel, που επικαλείται πηγές της κυβέρνησης, τονίζεται ότι το Ισραήλ δεν θέλει να είναι μέρος μιας συμφωνίας στην οποία γίνονται διακρίσεις μεταξύ των ομήρων με βάση τα διαβατήρια τους. Αυτό δηλαδή στο οποίο φαίνεται να αντιδρά το Ισραήλ είναι η απελευθέρωση μόνο ξένων ή μόνο Αμερικανών ομήρων και όχι Ισραηλινών.

Άλλωστε, καμία αντίδραση δεν έχει καταγραφεί από την ισραηλινή κυβέρνηση ή τον Νετανιάχου για τους αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς, καθώς το Ισραήλ επιμένει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί καθόλου. Λέει ότι η απελευθέρωση αιχμαλώτων από τη Χαμάς είναι μια μορφή προπαγάνδας, προσπαθώντας να αποδείξει στον κόσμο ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση όπως λέει ο Νετανιάχου και προσπαθεί να εμφανιστεί με καλό μάτι.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Χαμάς απελευθέρωσε την 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και τη 18χρονη κόρη της Νάταλι για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Την ίδια ώρα, συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, την ώρα που προετοιμάζεται η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις να καθυστερήσει η ισραηλινή επίθεση ώστε να απελευθερωθούν και άλλοι όμηροι.

Ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών, λέει στους Times από το Κάιρο ότι το Ισραήλ θα πρέπει να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή για να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες, το να βιαστείς να το κάνεις αυτό μάλλον δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση», λέει.

Σε ερώτηση που έκαναν δημοσιογράφοι στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, περί συμφωνίας με τη Χαμάς και τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων, ο ίδιος απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο.

Αφού εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα ευαίσθητο στάδιο τόνισε πως «το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία μας καθιστά αδύνατη τη δημόσια περιγραφή των προσπαθειών που γίνονται», είπε.

«Είμαστε ευγνώμονες για όλη τη βοήθεια που λάβαμε ώστε να απελευθερώσουμε τις δύο Αμερικανίδες, τη μητέρα και την κόρη, και χαιρόμαστε που είναι καλά. Απλώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια, πολλές συζητήσεις και συζητήσεις με εταίρους στην περιοχή. Και νομίζω ότι είναι καλύτερο να μην το αναφέρουμε λεπτομερώς», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.

«Οι όμηροι θα απελευθερωθούν εάν το Ισραήλ μειώσει τους βομβαρδισμούς»

Ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς Khaled Meshaal, στην πρώτη του συνέντευξη στη δυτική τηλεόραση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα ελευθερωθούν εάν το Ισραήλ μειώσει την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας.

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς για την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την ομάδα στη Γάζα, λέει ότι όλοι οι άμαχοι ανάμεσά τους, θα απελευθερωθούν, εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες.

Τόνισε ότι οι απελευθερώσεις ομήρων δεν μπορούν να γίνουν ενώ η επίθεση του Ισραήλ παραμένει τόσο έντονη.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τους τυχαίους βομβαρδισμούς, την ολοκληρωτική καταστροφή, τη γενοκτονία, ώστε οι στρατιώτες του Αλ Κασάμ να πάρουν τους ομήρους από τις θέσεις τους και να τους παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ή σε όποιον άλλον. Χρειαζόμαστε τις κατάλληλες συνθήκες για να τους επιτρέψουμε να απελευθερωθούν».

Ο Meshaal επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τότε που συνελήφθησαν. Η Χαμάς δεν θα πει από ποιες χώρες είναι, αλλά λέει ότι πολλοί από τους νεκρούς είναι Ισραηλινοί.

Κοινή ανακοίνωση Νετανιάχου και στρατού

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού μαζί με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και τις Δυνάμεις Άμυνας (IDF) εξέδωσαν δήλωση που υποδηλώνει «στενή συνεργασία».

«Υπάρχει απόλυτη και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του στρατού. Έχουμε ενωθεί για την επίτευξη του στόχου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και στη συνέχεια αναφέρεται ότι η συνεργασία θα οδηγήσει σε «αποφασιστική νίκη επί της Χαμάς».

«Από ξηρά, θάλασσα και αέρα»

«Προετοιμαζόμαστε διεξοδικά για το επόμενο στάδιο, θα είναι μια θανατηφόρα και συνδυασμένη επίθεση από αέρα, θάλασσα και ξηρά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ σημείωσε σε περιοδεία κοντά στην ακτογραμμή της Γάζας στο ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, ότι «θα είναι μία επίθεση από αέρα, θάλασσα και στεριά» και κάλεσε τις δυνάμεις ότι θα πρέπει «να παραμείνουν προετοιμασμένες για την επίθεση, γιατί θα έρθει».

«Οι νέοι στρατιώτες με εξαιρετικούς διοικητές έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά και έχουν αποτρέψει πολλές από τις επιθέσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει στο Ισραήλ» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επαινώντας τους ναυτικούς.

«Κάντε τη δουλειά σας ετοιμαστείτε, θα αναπτυχθούμε», πρόσθεσε ο Γκάλαντ, σημειώνοντας με νόημα ότι «οι στρατιώτες δεν μπορούν να παραμείνουν στα σύνορα σε πλήρη ετοιμότητα επ’ αόριστον».

Ευθείες απειλές από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Εντωμεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Αντολή, με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν να προχωρούν σε ευθείες απειλές κατά του Ισραήλ, καθώς ο υπαρχηγός τους Αλί Φαντάνι υποστήριξε πως «αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να χτυπήσουμε με πυραύλους την πόλη Χάιφα», στο Ισραήλ.

«Αν είναι απαραίτητο, και δοθεί η εντολή, το Ιράν θα χτυπήσει τη βόρεια πόλη του Ισραήλ (σ.σ. τη Χάιφα), χωρίς κανένα δισταγμό».

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ο υπαρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης τόνισε επίσης ότι οι Ισραηλινοί λένε ψέματα για την αποτελεσματικότητα του Iron Dome, υποστηρίζοντας ότι υπολογίζεται στο 30%.

«Οι ΗΠΑ δημιούργησαν το Ισραήλ για τη δική τους ασφάλεια. Αν αισθανθούν ανασφαλής, πολύ εύκολα θα το θυσιάσουν», πρόσθεσε ο Φαντάνι απευθυνόμενος στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης.

«Έχουμε αποδείξεις ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς»

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ, διά στόματος του υποστράτηγου Μάικλ Έντελσταϊν, τόνισε ότι έχει στοιχεία για «εμπλοκή» του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο, δεν μπορεί να προβεί «σε περισσότερες λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υποστράτηγος του Ισραήλ, Μάικλ Έντελσταϊν, δήλωσε ότι «μπορείτε σίγουρα να αναλύσετε τα στοιχεία, έχουμε αποδείξεις για τη συμμετοχή του Ιράν» στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι φόβοι για διευρυνόμενο πόλεμο έχουν αυξηθεί καθώς το Ισραήλ έπληξε στόχους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τη Συρία και τον Λίβανο και αντάλλαξε πυρά με την μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο πόλεμος, κατά τη 17η ημέρα του, είναι ο πιο θανατηφόρος από τους πέντε πολέμους στη Γάζα και για τις δύο πλευρές.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο NATO

Πόσο θα «κοστίσει» στον Μπάιντεν η πλήρης κάλυψη του Ισραήλ

Μεσανατολικό: Τα έξι «τρομακτικά» βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48