search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 06:00
MENU CLOSE

Al Jazeera: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και παράδοση ομήρων

27.10.2023 18:31
gaza2 new

Πηγές του Al Jazeera αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προχωρούν γρήγορα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά οι εξελίξεις θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια σημαντική αλλαγή στον αιματηρό πόλεμο των τριών εβδομάδων.

Το Κατάρ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων στον πόλεμο της Γάζας.

«Οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών έχουν γίνει καταστροφικές και θα μπορούσαν να εξελιχθούν με τρόπο που απειλεί την περιοχή και τον κόσμο. Εκφράζουμε βαθιά λύπη για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει την ευθύνη βάσει του καταστατικού του», δήλωσε ο Σεΐχα Αλία Αχμέντ Σάιφ Αλ Θάνι, πρεσβευτής του Κατάρ στον ΟΗΕ.

«Ανανεώνουμε τις εκκλήσεις μας για αποκλιμάκωση, πλήρη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των κρατουμένων – ιδιαίτερα των αμάχων. Επιβεβαιώνουμε ότι καταδικάζουμε κάθε μορφή στόχευσης αμάχων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών».

«Όχι» στις υψηλές προσδοκίες

Καθώς εμφανίζονται αναφορές για πιθανή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αναλυτής λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι για το τι συμβαίνει.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην αυξήσουμε υπερβολικά τις προσδοκίες. Τη στιγμή που μιλάς για κατάπαυση του πυρός γίνεται περίπλοκο», είπε στο Al Jazeera ο Σουλτάνος ​​Μπαράκατ από το Πανεπιστήμιο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα.

«Μια κατάπαυση του πυρός απαιτεί μηχανισμό παρακολούθησης, απαιτεί από τρίτο μέρος να επαληθεύσει τις ενέργειες και – πολύ σημαντικό – μια πλευρά ως εγγυήτρια. Το Κατάρ μπορεί ενδεχομένως να παίξει αυτόν τον ρόλο.

«Σίγουρα μιλάνε, αλλά πρέπει να βρουν μια φόρμουλα για να επαληθεύσουν την κατάπαυση του πυρός. Είναι η μοναδική σύγκρουση στον κόσμο όπου δεν υπάρχει τρίτος που να μπαίνει ανάμεσα.

«Υπήρξαν επανειλημμένες εκκλήσεις για ανάπτυξη δυνάμεων του ΟΗΕ στη Γάζα, τόσο για την προστασία των αμάχων όσο και για να λειτουργήσουν ως επαληθευτές, που πάντα αρνούνταν από το Ισραήλ. Για να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα αιχμαλώτους, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε ο Μπαράκατ.

Διαβάστε επίσης:

Δραματικές εικόνες στη Γάζα: Εκατοντάδες παλαιστίνιοι κάνουν ουρές για λίγο νερό και ψωμί (Video)

Στο παιχνίδι της διπλωματίας η Ρωσία: Συνομιλίες με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

«Νεκροταφείο» η Γάζα: Πάνω από 1.000 πτώματα θαμμένα κάτω από τα ερείπια, οι νεκροί θα αυξηθούν, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20