search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:40
MENU CLOSE

Φοροδιαφυγή: Με… καταγγελίες και «επιδρομή» στη μεσαία τάξη αναζητούνται τα «χαμένα» 60 δισ.

31.10.2023 09:00
maximou foroi

Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είχε προβεί σε μια σημαντική αποκάλυψη: η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αγγίζει περίπου τα 60 δισ. ευρώ το χρόνο.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει, ο Γ. Στουρνάρας είχε αναφέρει ότι τα εισοδήματα που δηλώνουν οι Έλληνες φθάνουν τα 80 δισ. το χρόνο, ενώ η δηλωμένη κατανάλωση – χωρίς, μάλιστα, να μειώνονται οι καταθέσεις – φθάνει τα 140 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι, παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης».

Λίγο μετά, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε την έναρξη του «πολέμου» κατά της φοροδιαφυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ερωτήματα για το πως κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ» και προσθέτοντας ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης «δεν θα αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποιοι άλλοι χαίρονται και πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν».

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είχε προχωρήσει σε εξειδίκευση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024, η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων και του MyData από το 2024, υποχρεωτική αγοραπωλησία ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής, πληρωμή των προνομιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών, επέκταση υποχρέωσης κατοχής συστήματος EFT/POS σε όλη τη λιανική αγορά, κ.ά.

Σε γενικές γραμμές, τα μέτρα αυτά αναμένεται να κωδικοποιηθούν στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί από την ηγεσία του ΥΠΕΘΟ στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, μαζί με ακόμα ένα μέτρο, το οποίο έχει ήδη μπει σε εφαρμογή: όσοι πολίτες καταγγέλλουν φοροδιαφυγή, μέσα από την εφαρμογή Αppodixi, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν, θα έχουν οικονομικό όφελος που, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να φθάνει ακόμα και τα 3.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν πλέον και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ένα μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης – ιδίως δε όσοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, και οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΑΕ φθάνουν περίπου το 68% των αυτοαπασχολούμενων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα μέτρα του ΥΠΕΘΟ θα περιλαμβάνουν μη έκπτωση όσων δαπανών δεν περνούν στο MyData, αλλά και διασταυρώσεις εσόδων με τα στοιχεία της εφορίας.

Βέβαια, η κυβέρνηση απορρίπτει μετά… βδελυγμίας το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών κάνοντας λόγο για αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης προκειμένου να εντοπιστούν όσοι εκ των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν αδήλωτα εισοδήματα. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης ενός ελάχιστου «τεκμαρτού εισοδήματος» για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι ώστε, όπως είπε και ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, να μην υπάρχουν φαινόμενα όπου «οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό».

Όλα αυτά αποτελούν μέρος του μετεκλογικού αφηγήματος της κυβέρνησης, περί ευρύτατου μεταρρυθμιστικού έργου, το οποίο θα αλλάξει το πρόσωπο της χώρας. Φυσικά, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι η μόνη που έχει κηρύξει «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής. Μένει να φανεί αν τα αποτελέσματα θα είναι ουσιαστικά ή απλώς θα μιλάμε για «ντουφεκιές στον αέρα».

Διαβάστε επίσης:

Παραίτηση Αυγενάκη ζητά ο Κόκκαλης μετά το φιάσκο με τις επιδοτήσεις

Μητσοτάκης στον Economist: Η Χαμάς πρέπει να ηττηθεί, στη λάθος πλευρά της Ιστορίας ο Ερντογάν – Γιατί απείχαμε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ

Ταχιάος: Σε δύο χρόνια η αποκατάσταση των ζημιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο Θεσσαλίας 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:38