search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 00:36
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς το Κίεβο βρέθηκε «παγιδευμένο» στη Γάζα – Το αδιέξοδο στο μέτωπο και ο «άξονας του κακού»

07.11.2023 06:05
kiev_polemos_0611_1920-1080_new
credit: AP

Εναγωνίως προσπαθεί η Ουκρανία να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το μέτωπο με τη Ρωσία και να δείξει ότι είναι από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές του Ισραήλ στον πόλεμο με την Χαμάς.

Ο ισχυρότατος προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας και σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Αντρίι Γιέρμακ, σε συνέντευξη στο Politico, ανέφερε πως δεν πρέπει να μειωθεί το ενδιαφέρον για την Ουκρανία, παρά τα πρόσθετα αιτήματα που υπάρχουν στο τραπέζι λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Αντρίι Γιέρμακ σχολιάζοντας εμμέσως και τις απόψεις που εξέφρασε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι ότι πολλοί έχουν πλέον κουραστεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι «ακόμα κι αν υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται κούραση, είμαι σίγουρος ότι δεν θέλουν να ξυπνήσουν αύριο σ’ ένα κόσμο όπου θα υπάρχει λιγότερη ελευθερία και λιγότερη ασφάλεια και οι συνέπειες αυτού θα διαρκέσουν για δεκαετίες».

Η Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας σε Ρώσους φαρσέρ, ενώ νόμιζε ότι μιλούσε με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, είπε ότι «υπάρχει αρκετή κούραση από όλες τις πλευρές» για τον πόλεμο στην Ουκρανία και «όλοι αντιλαμβάνονται ότι χρειαζόμαστε μία οδό διαφυγής». Ο Αντρίι Γιέρμακ δήλωσε ότι «αν αυτοί που αισθάνονται κούραση σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία» τότε η Ευρώπη δεν θα είναι στο μέλλον όπως είναι σήμερα.

Αδιέξοδο στο μέτωπο και πολιτικές πιέσεις

Όμως στο Κίεβο εκφράζονται πλέον δημοσίως εκτιμήσεις ότι η χώρα οδηγείται σε έναν παγωμένο πόλεμο με τη Ρωσία. Εκτίμηση που στηρίζεται στο γεγονός ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν απέδωσε αποτελέσματα, στο προσκήνιο βρίσκεται άλλη μία σοβαρότατη πολεμική σύγκρουση, εκείνη στην Γάζα, στις ΗΠΑ λαμβάνονται αποφάσεις με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου και το Κρεμλίνο εκμεταλλεύεται αυτή την συγκυρία για να ενισχύσει τις θέσεις του στο μέτωπο.

Κατά τον Αντρίι Γέρμακ, η Ουκρανία «δεν θα ζήσει ποτέ σε καθεστώς παγωμένου πολέμου» και για όλα φταίνει η ρωσική προπαγάνδα, που έχει στόχο να εξασθενήσει την αποφασιστικότητα των δυτικών συμμάχων για στήριξη του Κιέβου.

Εντούτοις, η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ σπεύδουν κατά προτεραιότητα να εξοπλίσουν το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την Ουκρανία.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα στο παρασκήνιο γίνονται ζυμώσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε το αμερικανικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους. Το σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε πως οι συζητήσεις άρχισαν τον περασμένο μήνα σε συνάντηση στην οποία ήταν παρόντα μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς εκφράζονται ανησυχίες  για το πόση βοήθεια μπορούν να εξακολουθήσουν να στέλνουν οι σύμμαχοι στο Κίεβο.  Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ουκρανίας αν περικοπεί η αμερικανική βοήθεια.

Ο Αντρίι Γέρμακ παραδέχτηκε πως άρχισαν να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό και έστειλε το μήνυμα ότι «αυτές τις μέρες είναι σημαντικό να καλυφθούν κατά 100% οι ανάγκες του στρατεύματος». Πάντως, ο Γέρμακ πρόσθεσε ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες σε πυρομαχικά, γίνεται προσπάθεια «αύξησης της εσωτερικής παραγωγής, με τη βοήθεια των συμμάχων».

Ο -κατά Κίεβο- «άξονας του κακού»

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση του Κιέβου θέλει να εμφανίζεται ως σύμμαχος του Ισραήλ και ο Γέρμακ έγραψε άρθρο στην ισραηλινή Haaretz, όπου ανέφερε ότι «οι ομοιότητες των τραγωδιών μας δεν είναι τυχαίες».

Και επικαλέστηκε ότι η υποστήριξη του Ιράν στη Χαμάς, αλλά και τα drones και τα όπλα που στέλνει η Τεχεράνη στη Μόσχα ως αποδείξεις για την ύπαρξη ενός «άξονα του κακού».

«Η Ρωσία είναι ο υπ’ αριθμόν ένα επιτιθέμενος. Και ο δεύτερος μετά τη Ρωσία είναι το Ιράν. Και νομίζω ότι αυτές οι δύο χώρες έχουν συμφέρον από όσα γίνονται και στην Μέση Ανατολή», έγραψε ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ζελένσκι στην Haaretz.

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνος «συνωστισμός» αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή: Έστειλαν και πυρηνικό υποβρύχιο, πανηγυρίζει το Ισραήλ

Μεσανατολικό: Θέμα ωρών η εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα – Έντονη κινητικότητα των Αμερικανών (photos/videos)

Γάζα: Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί – Περισσότερα από 4.000 τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 00:30