search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:00
MENU CLOSE

Callas, Paris 1958: Το φιλμ της ιστορικής πρώτης εμφάνισης της ντίβας στην Όπερα του Παρισιού (Photos/Videos)

15.11.2023 20:06
maria callas 1958

Φέτος, το σωτήριο έτος 2023 μ.Χ., οι λάτρεις της μουσικής και οι λάτρεις της τέχνης σε όλο τον πλανήτη, γιορτάζουν την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, της γυναίκας που επαναπροσδιόρισε το λυρικό τραγούδι, της γυναίκας που δίκαια αποκαλέστηκε «ντίβα».

Μέσα σ’ αυτή την πανηγυρική ατμόσφαιρα γίνονται εκδηλώσεις στις περισσότερες πρωτεύουσες του κόσμου, γίνονται εκθέσεις και συναυλίες προς τιμή της, ενώ ολοκληρώνονται και τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας που θα έχει θέμα τη ζωή της μεγάλης ντίβας.

Πρόσφατα μάλιστα η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί πέρασε από την Αθήνα και στη συνέχεια έκανε και γυρίσματα στο γραφικό Κατάκωλο (Ηλείας), εκεί όπου πλέον ελιμενίζεται πλήρως ανακαινισμένη η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση, «Χριστίνα», στην οποία ο Έλληνας κροίσος και η μεγάλη ντίβα της όπερας έζησαν μερικές από τις ομορφότερες στιγμές του ερωτικού ειδυλλίου τους.

Η Μαρία Κάλλας στο Παρίσι

Ένα μεγάλο μερίδιο των εορτασμών για τα 100χρονα της Μαρίας Κάλλας έχει επωμιστεί και το Παρίσι, η πόλη στην οποία δοξάστηκε, η πόλη στην οποία επέλεξε να ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, η πόλη στην οποία πέθανε μοναχικά -προδομένη αυτή τη φορά από την καρδιά της- στα 52 της χρόνια.

Στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 1958, η Μαρία Κάλλας έκανε το ντεμπούτο της στην Opera de Paris (Όπερα Γκαρνιέ). Η συναυλία αυτή αναμενόταν από τους λάτρεις της όπερας με μεγάλη ανυπομονησία, και οι φιλότεχνοι στο Παρίσι αγωνίζονταν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο ή μια πρόσκληση καθώς όλοι διαισθάνονταν ότι επρόκειτο για μια εμφάνιση που έμελλε να μείνει ιστορική.

Πράγματι, η παράσταση αυτή που κινηματογραφήθηκε και μεταδόθηκε ζωντανά σ’ όλη την Ευρώπη, έχει καταχωρηθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα του 20ού αιώνα.

Από μια σπάνια τύχη, 100 χρόνια μετά τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, το φιλμ αυτό μπορεί να φέρει ξανά το φιλόμουσο κοινό στην καρδιά εκείνης της θρυλικής συναυλίας. Το ασπρόμαυρο φιλμ βρέθηκε σε μια αποθήκη της Κάλλας, και δέχτηκε τη φροντίδα και την καλλιτεχνική επεξεργασία που του άξιζε.

Η εικόνα μετατράπηκε σε HD στα εργαστήρια της Composite Films η οποία κατέστησε το φιλμ έγχρωμο με οδηγό τις αυθεντικές έγχρωμες φωτογραφίες από τη συναυλία εκείνη. Ο ήχος αποκαταστάθηκε έχοντας σαν οδηγό τα προσωπικά ηχητικά αρχεία της Μαρίας Κάλλας, ενώ το sound mixing και το mastering έγιναν από τα Miraval Studios.

Το εγχείρημα αυτό ανέλαβε ο σκηνοθέτης Τομ Βολφ ο οποίος συνεργάστηκε στενά με το ίδρυμα Callas Foundation.

Το φιλμ «Callas, Paris, 1958», επιτελεί ένα «ταξίδι των αισθήσεων» μέσα από το χρόνο και τη μουσική.

Το υπνωτικό ταλέντο της Κάλλας, διαγράφεται σε όλο του το μεγαλείο μέσα από τον ήχο και την εικόνα, καθώς η «ντίβα» ερμηνεύει τις ομορφότερες άριες από διάσημες όπερες όπως η «Νόρμα», «Τροβατόρε», «Κουρέας της Σεβίλλης». To φιλμ που έχει διάρκεια 80 λεπτά της ώρας, περιέχει επίσης όλη τη Δεύτερη σκηνή από την όπερα «Τόσκα».

Το αποτέλεσμα δικαιώνει το δύσκολο αυτό τεχνικά εγχείρημα, αποτείνοντας φόρο τιμής σε μια ιέρεια της Όπερας, και δίνοντας την ευκαιρία στις νεότερες γενιές να βιώσουν τη μαγεία ενός ιστορικού κοντσέρτου μέσα από ένα φιλμ με άρτια αποκατεστημένο ήχο και τελείως ανανεωμένη εικόνα.

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχουν δεινόσαυροι σε άλλους πλανήτες; Ναι, μπορεί, λένε οι επιστήμονες!

Λαμπεντούζα: Άφιξη 1.200 μεταναστών και προσφύγων σε ένα 24ωρο – «Ασφυξία» στο κέντρο κράτησης (video)

Ζευγάρι θέλει να αγοράσει τα δικαιώματα του Last Christmas και να το «σβήσει από τον χάρτη» (photo/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:58