search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:22
MENU CLOSE

Επεισόδια και συγκρούσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα μετά τις πορείες για το Πολυτεχνείο – Μολότοφ, χημικά και συλλήψεις

17.11.2023 20:33
thessaloniki-epeisodia

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση των πορειών για την 50ή επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ανάμεσα σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και δυνάμεων των ΜΑΤ. Συγκρούσεις και στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, ομάδα που αποκόπηκε από την πορεία στη Θεσσαλονίκη, πέταξε βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης. Σε τουλάχιστον πέντε προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία.

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ αποσύρθηκε ο φραγμός που είχαν στήσει αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος του Συντριβανίου για να εμποδίσουν την πρόσβαση στο ΑΠΘ και δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Εγνατία.

Σύμφωνα με το tempo24 σημειώθηκαν επεισόδια και στην Πάτρα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Μια ομάδα ατόμων που συμμετείχε στην πορεία αποκόπηκε από το κυρίως σώμα και επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών.

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις, ενώ ακολούθησε κυνηγητό με ομάδες αναρχικών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου.

Μαζικές οι πορείες

Στη Θεσσαλονίκη, πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε νωρίτερα το απόγευμα στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία.

Συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, συνδικάτα, κινήσεις και οργανώσεις. Στην κεφαλή της ήταν το μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών Αντιστασιακών 1967-1974.

Mπλοκ φοιτητών, πέρασε μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή, κρατώντας κόκκινες και παλαιστινιακές σημαίες και φώναξε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Οι διαδηλωτές έκαψαν δύο σημαίες των ΗΠΑ.

Συνθήματα κατά των ΗΠΑ και αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη φώναξαν περνώντας από το προξενείο και οι συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ άναψαν πυρσούς.

Το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και οι φοιτητικοί σύλλογοι ολοκλήρωσαν την πορεία στο άγαλμα του Βενιζέλου και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους.

Μέρος του μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου ολοκλήρωσε την πορεία στην Ίωνος Δραγούμη και το υπόλοιπο, στην οδό Εγνατία, στο Συντριβάνι όπου δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν στήσει φραγμό για να εμποδίσουν την πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Πλήθος κόσμου στην Πάτρα

Πλήθος κόσμου και στην Πάτρα στις δύο απογευματινές πορείες. Η πρώτη είχε σημείο εκκίνησης το Εργατικό Κέντρο και η δεύτερη ξεκίνησε από το Παράρτημα στις 6 μ.μ. Στην πορεία του Εργατικού Κέντρου, συμμετείχαν συνδικαλιστικοί φορείς και σωματεία, φοιτητές καθώς και η Δημοτική Αρχή Πάτρας, σύμφωνα με το tempo24.

Με την σημαία της Παλαιστίνης και ματωμένα παιδικά ρούχα η πορεία στο Βόλο

Η σημαία της Παλαιστίνης όπου πάνω της βρίσκονται παιδικά «αιματοβαμένα» ρούχα, ήταν ο «οδηγός» της πορείας του Πολυτεχνείου στον Βόλο.

Σύμφωνα με το gegonota.news, με σημαίες της Παλαιστίνης και πανό συμμετείχαν οι φοιτητές στην πορεία-για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πορεία ξεκίνησε από την Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Μετά από εννιά μήνες βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Intercity

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού το Σάββατο: Έρχεται ψυχρή εισβολή με βροχές και καταιγίδες – Πού θα πέσουν χιόνια

Πολυτεχνείο: Γεμάτη παλαιστινιακές σημαίες η πορεία – Διαμαρτυρία Ρομά για τον 17χρονο Χρήστο (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:22