search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:18
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Ελπίδες για εκεχειρία, αλλά και ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ

21.11.2023 15:22
gaza ekexeiria 654- new

Κοντά σε συμφωνία για ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός βρίσκονται οι Ισραηλινοί και η Χαμάς, σύμφωνα με το Κατάρ που έχει μεσολαβητικό ρόλο.

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει ακόμα, ενώ η Χαμάς έχει δώσει την τελική απάντησή της στους μεσολαβητές και στο μεταξύ οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται. Τελευταία θύματα του ισραηλινού στρατού είναι άλλοι δύο δημοσιογράφοι στο Λίβανο.

Κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία

Σε «κρίσιμο και τελικό στάδιο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους που κρατάει η Χαμάς, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

Η εφημερίδα The Times of Isreal γράφει ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι δήλωσε ότι «είμαστε στο πλησιέστερο σημείο στο οποίο έχουμε βρεθεί για την επίτευξη συμφωνίας», χαρακτηρίζοντας το στάδιο αυτό «κρίσιμο και τελικό».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η συμφωνία θα προβλέπει πολυήμερη κατάπαυση των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση περίπου 50 πολιτών που έχουν αιχμαλωτιστεί από την Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε νωρίτερα ότι η οργάνωση «βρίσκεται κοντά» σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Χαμάς έχει δώσει την απάντησή της στους μεσολαβητές του Κατάρ.

Ο Ιζάτ ελ Ρασίντ, υψηλόβαθμος στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι συνομιλίες αφορούν στην επίτευξη εκεχειρίας που θα διαρκέσει «κάποιο αριθμό ημερών» και θα προβλέπεται επίσης η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Στο μεταξύ η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι δραματική, με τους Ισραηλινούς να τα βομβαρδίζουν και να τα πολιορκούν και τους γιατρούς να μην έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να περιθάλψουν τους ασθενείς.

Ο Κριστιάν Λιντμέγιερ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι δύο από τα 33 πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονταν σε ειδική μονάδα στο πολιορκούμενο νοσοκομείο αλ Σίφα, πέθαναν πριν από την μεταφορά τους, που είχε προγραμματιστεί την Κυριακή.

«Πέθαναν μόνο και μόνο επειδή δεν είχαν την περίθαλψη που χρειάζονταν» δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων. Στο διάστημα από τις 7 Οκτωβρίου ως σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 Παλαιστίνιοι και το 75% από τους νεκρούς είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Επιχειρήσεις στη Τζαμπάλια

Από την άλλη πλευρά ο ισραηλινός στρατός, που έχει αναπτύξει πάνω από 10.000 στρατιώτες στον παλαιστινιακό θύλακα,  ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις των τελευταίων ωρών εστιάζουν στις υποδομές της Χαμάς στην περιοχή Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στα social media «στη διάρκεια των μαχών μία μονάδα έπληξε τρεις σήραγγες στην περιοχή της Τζαμπάλια, όπου κρύβονταν τρομοκράτες» και «οι στρατιώτες σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες με  υποστήριξη από αέρος και εντόπισαν όπλα του εχθρού σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων σε κατοικίες και υπνοδωμάτια παιδιών».

Ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο- Δύο δημοσιογράφοι νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε επίσης από αέρος ένα αυτοκίνητο που κινείτο στο νότιο Λίβανο, κοντά στην Τύρο, με συνέπεια να σκοτωθούν τέσσερα άτομα, σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ. Το Al Jazeera μεταδίδει ότι μεταξύ των νεκρών είναι δύο δημοσιογράφοι, μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του καναλιού Al Mayadeen TV.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε την επίθεση λέγοντας ότι «αυτή αποδεικνύει γι άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν όρια στα εγκλήματα του Ισραήλ και στόχος του είναι να σιωπήσουν τα Μέσα Ενημέρωσης που αποδεικνύουν τα εγκλήματα που διαπράττονται».

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική κρίση: Οι 10 κρίσιμοι αριθμοί που δείχνουν το τεράστιο πρόβλημα της Γης (Videos)

Champagne: Η γαλλική επαρχία, η σαμπάνια, το… ξίφος και ο Jay Z

Πατέρας Σάνι Λουκ: «Τους σταμάτησαν οι τρομοκράτες και την πυροβόλησαν – Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32