search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 14:02
MENU CLOSE

Βρετανία: Ανιχνεύθηκε στέλεχος ιού παρόμοιο με της γρίπης των χοίρων σε άνθρωπο για πρώτη φορά

27.11.2023 17:07
gripi-ton-xoiron_2711_1920-1080_new
credit: AP

Ένα νέο στέλεχος ιού, παρόμοιο με αυτό της γρίπης των χοίρων, ανιχνεύθηκε σε άνθρωπο για πρώτη φορά στη Βρετανία, με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας (UKHSA) να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με το news.sky, ένα άτομο στο Βόρειο Γιορκσάιρ διαγνώστηκε με την ασθένεια, στο πλαίσιο της συνήθους επιτήρησης της γρίπης και μετά από επίσκεψη σε γιατρό, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Το άτομο παρουσίασε ήπια συμπτώματα και ανάρρωσε πλήρως, όπως ενημέρωσε η UKHSA.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και λαμβάνει μέτρα για να αυξήσει την επιτήρηση στο πλαίσιο των υφιστάμενων προγραμμάτων που περιλαμβάνουν ιατρεία και νοσοκομεία.

Η διευθύντρια περιστατικών στο UKHSA, Μίρα Τσαντ, δήλωσε ότι: «Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύουμε αυτόν τον ιό σε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και είναι παρόμοιος με ιούς που έχουν εντοπιστεί σε χοίρους».

Η διευθύντρια του κτηνιατρικού γραφείου, Κριστίν Μίντλμις, δήλωσε με τη σειρά της: «Σε αυτή την περίπτωση παρέχουμε εξειδικευμένες κτηνιατρικές και επιστημονικές γνώσεις για να υποστηρίξουμε την έρευνα του UKHSA. Οι χοιροτρόφοι πρέπει επίσης να αναφέρουν αμέσως στον τοπικό κτηνίατρό τους οποιαδήποτε υποψία για γρίπη των χοίρων στα κοπάδια τους»

Σε αυτό το στάδιο η πηγή της μόλυνσης δεν είναι γνωστή. Παράλληλα, δεν είναι γνωστό ούτε το πόσο μεταδοτικό είναι το στέλεχος ή εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχουν αναφερθεί συνολικά 50 ανθρώπινα κρούσματα του ιού – γρίπης A (H1N2) παγκοσμίως από το 2005, αλλά κανένα από αυτά δεν σχετίζεται γενετικά με αυτό το στέλεχος.

Διαβάστε επίσης:

«Η Χαμάς θέλει να χωρίσει τις μητέρες από τα παιδιά» λέει Ισραηλινός αξιωματούχος – Καθυστερεί η ανταλλαγή ομήρων

Στο Ισραήλ ο Έλον Μασκ εν μέσω τρικυμίας για τα αντισημιτικά σχόλια

Ταξίδι στη Vigata, την φανταστική σικελική πόλη του επιθεωρητή Μονταλμπάνο, γενέτειρα του Εμπεδοκλή και του Λουίτζι Πιραντέλλο (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:58