search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:04
MENU CLOSE

Η απρέπεια του Σούνακ, η υπεροψία του Τσακαλώτου και το μπλόκο γαλάζιων βουλευτών και… Ιερώνυμου στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

28.11.2023 06:07
sunak mitsotakis ieronymos 98- new

Καλημέρα σας

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί με την unfair κίνηση του βρετανού πρωθυπουργού Σούνακ να ακυρώσει τη σημερινή συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο από την Κυριακή για επίσημη επίσκεψη.

Δεν είναι σύνηθες, ειδικά για οικοδεσπότες ηγέτες να ακυρώνουν συναντήσεις με ομολόγους τους και μάλιστα με αυτό τον τρόπο.

Γι’ αυτό και το συζητούν όλοι και παντού από χθες βράδυ.

Αυτό που λέγεται και διέρρευσε από τη Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι ενοχλήθηκε ο Σούνακ για τις δηλώσεις Μητσοτάκη σχετικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Βλέπετε, οι ελληνικές θέσεις δεν είναι ευχάριστες για τη βρετανική κυβέρνηση και η πίεση, τόσο η διεθνής όσο και από την κοινή γνώμη στο νησί, που δείχνει κατανόηση στο αίτημα της Αθήνας, είναι μεγάλη και ενοχλεί τον Σούνακ.

Αλλά θα προσθέσω κι άλλον ένα λόγο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε και από το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ.

Ο οποίος Στάρμερ προηγείται στις δημοσκοπήσεις καμιά εικοσαριά μονάδες και είναι σχεδόν βέβαιος διάδοχος του Σούνακ στις επερχόμενες εκλογές. Ίσως αυτή η συνάντηση ήταν σαν καρφί στο μάτι του παραπαίοντος Σούνακ. Μόνο που δεν του φταίει ο Μητσοτάκης που έρχεται πολιτική αλλαγή στη Βρετανία. Ούτε είναι λογικό να μην δει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ο Έλληνας πρωθυπουργός επειδή θα ενοχλούνταν ο Σούνακ.

Οι δυσκολίες ενός νέου κόμματος

Στην εσωτερική επικαιρότητα, μαθαίνω ότι οι «11» οργανώνονται για την εμφάνισή τους στη Βουλή. Και σήμερα θα κάνουν βήματα σοβαρά για να έχουν μία δυναμική και διακριτή παρέμβαση στη συζήτηση του προϋπολογισμού σε λίγες μέρες.

Το δικό μου ενδιαφέρον είναι όμως στο πώς θα φτιάξουν το νέο κόμμα. Διότι εκεί είναι τα δύσκολα.

Ήδη ακούω ότι ο Τσακαλώτος επιμένει σε αυτό που έχει πει «κάτι περισσότερο από φόρουμ, κάτι λιγότερο από κόμμα».

Και ορισμένοι διακρίνουν μία τάση του επικεφαλής της Ομπρέλας να «καπελώσει» το νέο εγχείρημα. Διότι έχει τον αέρα της αστικής αυτοπεποίθησης και την υπεροψία ενός διανοουμενίστικου ελιτισμού, που δεν αποδέχεται άλλους ως ανώτερους – εδώ με το ζόρι άντεχε τον Τσίπρα. Κι ας ήταν ο Τσίπρας που τον καθιέρωσε στα υψηλά πολιτικά δώματα, δίνοντάς του κορυφαία θέση στην κυβέρνησή του και διατηρώντας τον αμέσως μετά στο κομματικό απαράτ, παρότι κατέστρεψε εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ με την πόλεμο που είχε κηρύξει στη μεσαία τάξη.

Γαλάζιο ρεύμα κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Σας ενημέρωσα από χθες για το τεράστιο πρόβλημα που έχει στο εσωτερικό της η ΝΔ για τη μεταρρύθμιση που θέλει (και πρέπει) να κάνει για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Το ρεπορτάζ προκάλεσε τα… κομπιουτεράκια των έμπειρων παραγόντων της Βουλής, που άρχισαν να κάνουν υπολογισμούς. Για το ποιοι και πόσοι είναι υπέρ αναφανδόν, ποιοι το σκέφτονται και ποιοι κατά.

Έδωσα φυσικά σημασία σε ανθρώπους που ξέρουν άριστα τα της ΝΔ, για τον απλούστατο λόγο ότι προέρχονται και ανήκουν σε αυτή.

Άρα και οι αριθμοί που σας μεταφέρω έχουν μία παραπάνω αξία από οποιοδήποτε υπολογισμό των συσχετισμών, που θα έκανε ένας τρίτος, όσο ψύχραιμος και αντικειμενικός να ήταν.

Μου λένε λοιπόν ότι εάν η κυβέρνηση πάει σε θεσμοθέτηση του γάμου, αλλά χωρίς την πρόβλεψη του δικαιώματος για τεκνοθεσία, τότε οι αντίθετοι γαλάζιοι βουλευτές μπορεί να φτάσουν τους 40.

Αλλά εάν δεν προβλέπει την τεκνοθεσία, δύσκολο έως αδύνατο να το ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει ολοκληρωμένη τη μεταρρύθμιση. Όπερ σημαίνει ότι και να ψηφίσει όλο το ΠΑΣΟΚ (γιατί να ψηφίσει άραγε;) πάλι τα πράγματα θα είναι οριακά.

Εάν τώρα, η κυβέρνηση πάει σε «φουλ έκδοση» της ρύθμισης, όπως επιτάσσει και η λογική για αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων δηλαδή, με κατοχύρωση και της τεκνοθεσίας τότε θα ψηφίσει μεν στα σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι διαφοροποιήσεις γαλάζιων βουλευτών μπορεί να φτάσουν και τις 70 με 80.

Δύσκολοι καιροί και δύσκολες αποφάσεις.

Ειδικά εάν ισχύει και αυτό που έφτασε στα αυτιά μου από πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Ότι δηλαδή η εκκλησιαστική ηγεσία είναι εξαιρετικά προβληματισμένη για τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Και ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε σε ανθρώπους, μέσω των οποίων γνωρίζει ότι τα λεγόμενά του θα φτάσουν στο Μαξίμου, μία φράση του τύπου «μα, τι το θέλουν τώρα αυτό με τον γάμο;». Είπε και κάτι άλλα πιο αιχμηρά, αλλά πάντα με ψυχραιμία και δεν ξέρω αν και πόσο θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις, σε συνδυασμό με το κλίμα στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς, Βορίδης και… επαρχία «σκοτώνουν» τον γάμο ομόφυλων, παρά την αντίσταση Πατέλη – Το ξέσπασμα Κασσελάκη και το θέμα ηγεσίας των «11»

Η ενόχληση Μαξίμου για Βορίδη, η ήπια αντίδραση Κασσελάκη για τη φυγή των «9», η στάση Τσίπρα και η ρελάνς του Μαρκόπουλου    

Το «διαζύγιο» Κασσελάκη – Αχτσιόγλου, η εννιακομματική Βουλή, το βάψιμο του κτιρίου, οι επαφές με το ΠΑΣΟΚ και μία γαλάζια αγγαρεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:59