search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:19
MENU CLOSE

Τζον Μπόλτον: Πού στόχευε το «γεράκι» γράφοντας πως «η Χαμάς κέρδισε μια σημαντική νίκη»

28.11.2023 06:05
john bolton 87- new

«Η Χαμάς κέρδισε μια σημαντική νίκη», διαπιστώνει σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα  The Telegraph, ο Τζον Μπόλτον, ένα από τα γεράκια της αμερικανικής πολιτικής.

Ο Τζον Μπόλτον εμβληματικός πολιτικός του νεοσυντηρητικού κινήματος ήταν από εκείνους που είχαν ρίξει όλο το  βάρος τους για να γίνει η εισβολή στο Ιράκ και να αντιμετωπίζεται το Ισραήλ ως κράτος με ιδιαίτερο πολιτική και στρατιωτική βαρύτητα στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής. Διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ (2005-2006) και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (2018-2019).

Τα διαπιστευτήριά του στη διεθνή πολιτική τα είχε δώσει το 1994, όταν είπε ότι «δεν υπάρχουν Ηνωμένα Έθνη. Υπάρχει μια διεθνής κοινότητα, της οποίας μπορεί να ηγείται η μοναδική δύναμη που έχει μείνει στον κόσμο και αυτή είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες».  Αυτόν τον άνθρωπο τον έστειλε ο George W. Bush ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και όπως λένε κάποιοι είχε στόχο να καταστρέψει τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Τζον Μπόλτον έχει τη φήμη ανθρώπου που μιλάει έξω από τα δόντια, εκφράζεται με μια ευθύτητα που δεν είναι χαρακτηριστική των διπλωματών.  Γι αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το άρθρο του στην Telegraph.

Υπό τον τίτλο «Η Χαμάς επέτυχε μια σημαντική νίκη έναντι του Ισραήλ», ο Μπόλτον υποστηρίζει ότι η νίκη της Χαμάς είναι η επίτευξη της εκεχειρίας, γιατί «αυτός που πραγματικά επωφελείται είναι η Χαμάς και όχι το Ισραήλ».

Κατά την εκτίμηση του Τζον Μπόλτον «η Χαμάς θα εκμεταλλευτεί την παύση (των εχθροπραξιών) για να βγάλει τρομοκράτες από την δύσκολη θέση, να διοχετεύσει περιουσιακά στοιχεία και προσωπικό στην Αίγυπτο και το Ισραήλ μέσα από άγνωστες σήραγγες και να προετοιμάσει τη νότια Γάζα για την επόμενη ισραηλινή επίθεση».

Οι απόψεις του Μπόλτον ταυτίζονται με τις θέσεις των πλέον ακραίων εθνικιστικών/ υπερσυντηρητικών  κύκλων στην ισραηλινή κυβέρνηση, όπως το κόμμα Otzma Yehudit, που καταψήφισε την συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Μπόλτον επηρεάζει  την στάση του πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ήδη πιέζεται για παράταση της εκεχειρίας. Κατά την άποψη του Τζον Μπόλτον «το κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα για το Ισραήλ είναι να δει την αποφασιστικότητά του για εξόντωση της Χαμάς, να υπονομεύεται». Το μήνυμα προς το Τελ Αβίβ είναι σαφέστατο: καμία συζήτηση για παράταση της εκεχειρίας.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει από το άρθρο του Μπόλτον είναι κατά πόσο η αμερικανική υπερσυντηρητική πλευρά χρησιμοποιεί τον πόλεμο στην Γάζα και υπονομεύει τις όποιες πιθανότητες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, με στόχο να πλήξει πολιτικά την προσπάθεια του προέδρου Μπάιντεν για επανεκλογή.

Ο Μπόλτον έγραψε ότι «η αρχικά ισχυρή ρητορική στήριξης του Ισραήλ από τον Μπάιντεν έχει υποχωρήσει και μειώνεται η αποφασιστικότητα του αμερικανού προέδρου, υπό την πίεση της φιλοπαλαιστινιακής αριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος». Είναι βεβαίως τουλάχιστον υπερβολή να μιλήσει κάποιος για «φιλοπαλαιστινιακή αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος», αλλά φαίνεται πως οι υπερσυντηρητικοί χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να πλήξουν τον Μπάιντεν και κυρίως να αμφισβητήσουν τις ηγετικές ικανότητες του υπέργηρου προέδρου για τη διαχείριση της κρίσης.

Κατ ΄ αυτή την έννοια το άρθρο του Μπόλτον στόχευε προς τον Λευκό Οίκο, με το βλέμμα στην προεκλογική  περίοδο που αρχίζει σε λίγες εβδομάδες. Μάλιστα ο Μπόλτον γράφει πως «τα οφέλη από την απελευθέρωση ομήρων είναι τώρα ορατά… αλλά το μεγαλύτερο κόστος έρχεται».

Ό, τι κι αν σημαίνει η προειδοποίηση Μπόλτον ότι «το μεγαλύτερο κόστος έρχεται», κι σε όποια πλευρά κι αν αναφέρεται (Μπάιντεν ή Νετανιάχου), αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το Παλαιστινιακό βρίσκεται στο επίκεντρο ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ οι βολές προς τον Νετανιάχου κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι στην παρούσα συγκυρία.

Διαβάστε επίσης:

Κατάρ: Διήμερη παράταση της εκεχειρίας της Χαμάς με το Ισραήλ – Επιβεβαιώνει η Χαμάς

Εκπρόσωπος IDF: Είμαστε έτοιμοι να συντρίψουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους (Video)

ΜΚΟ καταγγέλλει το Ισραήλ για «κλοπή οργάνων» από τις σορούς στη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:14