search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:49
MENU CLOSE

Το Ισραήλ θέλει να απελευθερωθούν όλα τα παιδιά και οι γυναίκες πριν συζητήσει μια ευρύτερη συμφωνία – Ελεύθερη η 5η ομάδα

29.11.2023 19:58
paidia omiroi

Το Ισραήλ θα πιέσει για την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών ομήρων ως μέρος της τρέχουσας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς πριν από τη διεύρυνση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση ενήλικων ανδρών και ομήρων στρατιωτών, δήλωσε αξιωματούχος από το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Έχουμε μια συμφωνία, η συμφωνία αφορά παιδιά και γυναίκες. Γνωρίζουμε τα ονόματα όλων των παιδιών και όλων των γυναικών που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν δεχόμαστε ότι η Χαμάς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται… ή ότι θα είχε πρόβλημα να τους βρει», λέει ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ «δεν θα εγκαταλείψει 27 ανθρώπους για να συζητήσει μια νέα συμφωνία που επίσης θα παραβιαζόταν με τον ίδιο τρόπο», λέει ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στους απαχθέντες Ισραηλινούς που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί. Η Χαμάς φέρεται να είναι πρόθυμη να παρατείνει περαιτέρω την κατάπαυση του πυρός, που διανύει την έκτη ημέρα της και πρόκειται να λήξει αύριο το πρωί.

Εάν η Χαμάς μπορέσει να απελευθερώσει όλες τις εναπομείνασες γυναίκες και παιδιά, «θα είμαστε περισσότερο από πρόθυμοι να συζητήσουμε για τις άλλες ομάδες που είναι ακόμα εκεί», προσθέτει ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος απορρίπτει επίσης τις αναφορές για μια συμφωνία «όλα για όλους», σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα απελευθέρωνε όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας με αντάλλαγμα τους εναπομείναντες ομήρους και τον τερματισμό του πολέμου.

«Δεν γνωρίζουμε μια τέτοια πιθανότητα. Αμφιβάλλουμε ότι υπάρχει τέτοια προσφορά», λέει ο αξιωματούχος.

Απελευθερώθηκαν 14 όμηροι

Αξιωματούχος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν 14 όμηροι, εκ των οποίων δέκα Ισραηλινοί και τέσσερις Ταϊλανδοί.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι 10 ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν αργά το βράδυ από τη Χαμάς και έχουν παραδοθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, διευκρίνισε πως τέσσερις εξ αυτών έχουν διπλή υπηκοότητα: τρεις με γερμανική, ένας με ολλανδική και ένας με αμερικανική. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), επίκειται η αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων: 14 γυναικών και 16 ανηλίκων.

Η απελευθέρωση αυτή, κατά τη δεύτερη ημέρα της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, επισκιάζεται ωστόσο από τον ανεπιβεβαίωτο ακόμη ισχυρισμό της Χαμάς ότι μια οικογένεια Ισραηλινών ομήρων, μεταξύ των οποίων και ο μικρότερος όλων, ο Κφιρ Μπίμπας, 10 μηνών, σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό.

Εκτός του πλαισίου συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων, η Χαμάς άφησε επίσης ελεύθερους τέσσερις Ταϊλανδούς.

Νωρίτερα, την Τετάρτη απελευθερώθηκαν επίσης δύο Ρωσοϊσραηλινές, ηλικίας 50 και 73 ετών, ως «φόρος τιμής στον Πούτιν».

Οι δύο γυναίκες απήχθησαν από το κιμπούτς Νιρ Οζ μαζί με τον γιο της Τάτι, Σάσα και τη φίλη του Σαπίρ Κοέν. Ο σύζυγος της Τρουπάνοφ, Βιτάλι, δολοφονήθηκε από τη Χαμάς.

Από την Παρασκευή, κάθε απόγευμα απελευθερώνονται τουλάχιστον 10 ισραηλινοί όμηροι – γυναίκες και παιδιά – σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελία Βρυξελλών για Qatargate: «Δεν θα προχωρήσουμε στην άρση της ασυλίας κανενός ευρωβουλευτή»

Κύπρος: Η εκδίκηση του… πολίτη – Πήγε να πληρώσει πρόστιμο 500 ευρώ με πάνω από 15.000 νομίσματα του 1,2,5 και 10 σεντ

Γάζα: Πέντε πρόωρα βρέφη βρέθηκαν νεκρά σε ένα νοσοκομείο 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:48