search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 08:11
MENU CLOSE

Μεσανατολικό: «Kόλαση επί γης η Γάζα», αναφέρει ο ΟΗΕ – Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία (videos)

13.12.2023 06:05
gaza_nosokomeio_1212_1920-1080_new
credit: AP

Πάνοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες ανοίγουν πυκνά πυρά και με την κάλυψη πυροβολικού εισβάλλουν στο νοσοκομείο. Τα τανκς προωθούνται προς τις πύλες εισόδου, καθώς το κτιριακό συγκρότημα δέχεται καταιγιστικό βομβαρδισμό.

Οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ μέσα στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν γιατροί, νοσοκόμοι και ασθενείς.

Οι εισβολείς με ντουντούκες καλούν οποιονδήποτε είναι πάνω από 15 ετών να παραδοθεί με τα χέρια ψηλά. Οι στρατιώτες γδύνουν όσους παραδίδονται, τους δένουν τα μάτια και τους απομακρύνουν προς άγνωστη κατεύθυνση για ανάκριση.

Εικόνες που εκτυλίσσονται σε ένα από τα νοσοκομεία της Γάζας. Νωρίτερα τα ίδια είχαν γίνει στο σχολείο Χαλίφα, που λειτουργούσε ως καταφύγιο για παιδιά υπό την αιγίδα της υπηρεσίας του ΟΗΕ, UNRWA.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) εκφράζουν αποτροπιασμό «με όσα συμβαίνουν» στα νοσοκομεία (και όχι μόνο) της Λωρίδας της Γάζας. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν χαρακτηρίζεται καταστροφική από τον Λίο Κανς, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Παλαιστίνη.

«Είναι το ίδιο σενάριο όπως στο Αλ Σίφα, που επαναλαμβάνεται σε όλα τα νοσοκομεία ξανά και ξανά», λέει στο Al Jazeera ο Λίο Κανς, προσθέτοντας ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές κάνουν εγχειρήσεις κάτω από συνθήκες που συγκρίνονται με τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Κάνουμε εγχειρήσεις στο πάτωμα. Φτάνουν παιδιά με πολύ σοβαρά τραύματα και οι χειρουργοί πρέπει να κάνουν πολλαπλές επεμβάσεις, αλλά δεν υπάρχουν κρεβάτια», προσθέτει.

Οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν διαλογή ασθενών, διώχνουν από τα κρεβάτια άτομα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να παραμείνουν για νοσηλεία.

Το 60% των τραυματιών προσβάλλονται από διάφορες λοιμώξεις, κάποιες απειλούν τη ζωή τους, επειδή λείπουν στοιχειώδη μέσα για την περίθαλψή τους, λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Είναι κατάσταση απάνθρωπη, απαράδεκτη», λέει ο Λίο Κανς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόνο 11, δηλαδή το ένα τρίτο των νοσοκομείων στην Γάζα λειτουργεί στοιχειωδώς. «Πέρασαν 66 μέρες από τότε που άρχισε ο πόλεμος και από τα 36 λειτουργικά νοσοκομεία, σήμερα λειτουργούν μερικώς τα 11 – το ένα στα βόρεια και τα δέκα στα νότια της Λωρίδας», λέει ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Ο επικεφαλής της UNRWA, περιγράφει την κατάσταση στην Γάζα σαν «κόλαση επί της Γης». «Η ατέλειωτη τραγωδία ολοένα χειροτερεύει. Υπάρχουν παντού άνθρωποι στους δρόμους, έχουν ανάγκη από τα πάντα. Παρακαλούν για ασφάλεια, να τελειώσει αυτή η κόλαση επί της Γης», γράφει στο Χ ο Φιλίπ Λαζαρίνι.

Διαβάστε επίσης:

Ένας αναγεννησιακός πίνακας «βάζει φωτιά» σε γυμνάσιο της Γαλλίας

Ποιες είναι οι 7 πιο ευτυχισμένες πόλεις του κόσμου;

Πλειόσαυρος: Κρανίο προϊστορικού «τέρατος» εξαιρετικά διατηρημένο, βρέθηκε στην Αγγλία (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 08:11