search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 02:12
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Η έλλειψη στρατηγικής εξόδου και οι πολέμαρχοι

12.12.2023 06:08
gaza 432- new

Καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπήκε στον τρίτο μήνα, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική εξόδου, άρα είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει και πως θα τερματιστεί, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Έχουμε συζητήσεις με το Ισραήλ για τη διάρκεια και το πώς εξελίσσεται η εκστρατεία εναντίον της Χαμάς. Είναι αποφάσεις που πρέπει να λάβει το Ισραήλ», δήλωσε στο CNN ο Άντονι Μπλίνκεν, στον απόηχο του αμερικανικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί του ψηφίσματος για την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας και της απόφασης για αποστολή  νέας στρατιωτικής βοήθειας στο εβραϊκό κράτος.

Κατά τον Άντονι Μπλίνκεν «και η Χαμάς πρέπει να πάρει αποφάσεις», δηλαδή «να παραιτηθεί αύριο και όλα να τελειώσουν».

Το κατά πόσο αποτελεί στρατηγική εξόδου η παραίνεση προς την Χαμάς «να παραιτηθεί αύριο» είναι ζήτημα που σηκώνει αρκετή συζήτηση. Και μάλλον δείχνει την απόλυτη απροθυμία των ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ για τερματισμό της ανθρωποσφαγής στην Γάζα.

Οι τουλάχιστον 20.000 νεκροί, από τους οποίους το 70% είναι άμαχοι και τα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες δεν είναι λόγος –κατά τον Λευκό Οίκο- για να πιεστεί το Ισραήλ για τερματισμό της πολεμικής επιχείρησης.

Διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ είναι «η εξάλειψη» της Χαμάς. Αλλά μέχρι τώρα βλέπουμε μόνο να ισοπεδώνονται σπίτια, σχολεία, τεμένη και να  καταστρέφονται υποδομές.

«Φυσικά όλοι θέλουν να δουν τον τερματισμό αυτής της εκστρατείας το συντομότερο δυνατό. Αλλά όποια χώρα αντιμετώπιζε αυτό που αντιμετωπίζει το Ισραήλ … θα έπρεπε να φτάσει στο σημείο που θα αισθανόταν σίγουρη ότι δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Μπλίνκεν, δίνοντας στην ουσία το «πράσινο φως» στον Νετανιάχου για να συνεχίσει απερίσπαστος το έργο του.

Ματαίως η αντιπολίτευση στο Ισραήλ φωνάζει ότι μόνος στόχος του Νετανιάχου είναι η παραμονή στην εξουσία και η αποφυγή της δίκης για διαφθορά– κατηγορίες τις οποίες σκεπάζει κάτω από την στάχτη του πολέμου. Ο Νετανιάχου έχτισε την καριέρα του δίνοντας την εικόνα ότι είναι «ο κύριος Ασφάλεια»- ο μόνος που θα μπορούσε να διαφυλάξει την ασφάλεια στο Ισραήλ. Εικόνα που κονιορτοποίησε η Χαμάς με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, δίνοντας όμως και την αφορμή στον Νετανιάχου, να ξεκινήσει την πιο ανελέητη στρατιωτική επίθεση εναντίον του συνόλου του παλαιστινιακού πληθυσμού και όχι μόνο εναντίον της Χαμάς.

Πάντως  για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τις πολιτικές προθέσεις της Ουάσινγκτον, ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ. Βεβαίως, οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να φτάσουμε σε μια τέτοια πολιτική λύση- μάλλον το αντίθετο.  Με τα αεροπλανοφόρα που έστειλε στην Μεσόγειο και την ασταμάτητη ροή πολεμοφοδίων για την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για πολιτική λύση, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επιτελείς του να πείσουν για το αντίθετο.

Τερματίζοντας την προεδρική θητεία του ο υπέργηρος Τζο Μπάιντεν κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ένας πολέμαρχος που στήριξε δύο πολέμους, που μάλλον οδηγούν σε αδιέξοδο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στη Γάζα: Το Ισραήλ εξωθεί τους Παλαιστίνιους στην «μεγάλη έξοδο» προς την Αίγυπτο

Alfa Nero: Το… κουβάρι με το μέγκα-γιοτ Ρώσου ολιγάρχη και η φτωχή Αντίγουα που μπλέχτηκε (Video)

Συρία: Τέσσερις νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές – Μεταξύ αυτών και 2 μέλη της Χεζμπολάχ (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02