search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:55
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Το Ισραήλ εξωθεί τους Παλαιστίνιους στην «μεγάλη έξοδο» προς την Αίγυπτο

11.12.2023 15:54
gaza kideia

Εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, πυροδοτώντας εκ νέου φόβους για μαζική έξοδο απελπισμένων Παλαιστίνιων προσφύγων προς την Αίγυπτο.

Ήδη τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι η κλιμάκωση της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ οδηγεί σε κατάλυση κάθε έννοιας κοινωνικής τάξης στον παλαιστινιακό θύλακα, που παραμένει αποκλεισμένος εδώ και δύο μήνες, με τους άμαχους να αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα επισιτισμού και κάθε είδους ασθένειες που μπορεί να προκύψουν από την καταστροφή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και πλέον δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο στην Γάζα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές για τους άμαχους. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα βρίσκονται παγιδευμένοι στα πυκνά πυρά που ανταλλάσσουν οι Ισραηλινοί με τους μαχητές της Χαμάς στην Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου κατέφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείποντας – κατ΄ εντολή των Ισραηλινών – τις κατοικίες τους στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Απελπισμένοι και πεινασμένοι σε μια εξοντωτική έξοδο προς την Αίγυπτο

Οι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν πλέον να πεθάνουν όχι μόνο από τα πυρά των Ισραηλινών, αλλά και από την πείνα, αφού εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν τρώνε ούτε μια φορά τη μέρα.
«Η πείνα είναι χειρότερη από όλες τις κατάρες και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό» έγραψε στο Facebook ο συγγραφέας Αζίζ Αλμάσρι, «αυτό είναι το δεύτερο πρόσωπο του πολέμου που ζούμε στην Γάζα».

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, το 85% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας, είναι πρόσφυγες και ζουν σε τραγικές συνθήκες, κυρίως στο νότιο τμήμα της λωρίδας.

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, γενικός διευθυντής της UNRWA, της οργάνωσης του ΟΗΕ που έχει αναλάβει να ανακουφίσει τον πόνο των προσφύγων, δήλωσε ότι οι Γαζαίοι εκδιώκονται από τα σπίτια τους και εξωθούνται ολοένα και πιο κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Οι εξελίξεις στις οποίες γινόμαστε μάρτυρες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επιχειρείται εκδίωξη των Παλαιστίνιων στην Αίγυπτο», έγραψε στους Los Angeles Times ο Λαζαρίνι.

Τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας είναι κλειστά και η Αίγυπτος έχει πει από την πρώτη μέρα του πολέμου ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο στο έδαφός της Παλαιστίνιων από την Γάζα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ στις εστίες τους.

Η Ιορδανία, που δέχτηκε τον κύριο όγκο των Παλαιστίνιων προσφύγων μετά τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους, το 1948, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει «να εκκενώσει την Γάζα από τον λαό της». Κάτι που , όπως ήταν αναμενόμενο, διέψευσε το Ισραήλ.

Ωστόσο η συστηματική και σταδιακή εκδίωξη των Παλαιστίνιων από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της Γάζας προκαλεί ανησυχίες πως το Ισραήλ έχει όντως σχέδιο εκκένωσης της Γάζας, με την κυβέρνηση του Καϊρου να καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες πριν δει στα σύνορά της να συνωστίζονται εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης:

Alfa Nero: Το… κουβάρι με το μέγκα-γιοτ Ρώσου ολιγάρχη και η φτωχή Αντίγουα που μπλέχτηκε (Video)

Συρία: Τέσσερις νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές – Μεταξύ αυτών και 2 μέλη της Χεζμπολάχ (video)

Παρίσι: Διαμαντένιο δαχτυλίδι «έκανε φτερά» από το ξενοδοχείο Ritz – Πού το βρήκανε (Photo/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:54