search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:06
MENU CLOSE

Το… πάθημα της Αλγερίας δεν έγινε μάθημα: Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα;

14.12.2023 06:09
algera sfagi 1957- new

Στις 7 Μαΐου 1945 η ναζιστική Γερμανία υπέγραφε την στρατιωτική παράδοση στους Συμμάχους. Την επόμενη μέρα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πανηγύριζαν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσά τους και εκατοντάδες χιλιάδες στην κατεχόμενη Αλγερία.

Περίπου 134.000 Αλγερινοί πολέμησαν με τους Συμμάχους και 18.000 είχαν θυσιαστεί για να ηττηθεί η ναζιστική Γερμανία.

Στην πόλη Σετίφ, ανατολικά του Αλγερίου, πανηγύριζαν περίπου 5.000 «μουσουλμάνοι» – όπως αποκαλούσαν οι Γάλλοι κατακτητές τους Αλγερινούς σε μία προσπάθεια να σβήσουν την εθνική τους ταυτότητα. Οι Αλγερινοί στην πόλη Σετίφ κρατούσαν όμως και πλακάτ ζητώντας τον τερματισμό της εκατονταετούς γαλλικής αποικιοκρατίας. Η γαλλική αστυνομία κατάσχεσε τα πλακάτ, άνοιξε πυρ και σκότωσε πολλούς διαδηλωτές, πυροδοτώντας μια ανεπανάληπτη σφαγή. Ήταν 8 Μαΐου 1945.

Τις μέρες που ακολούθησαν οι γαλλικές κατοχικές δυνάμεις και οι Γάλλοι έποικοι σφαγίασαν 45.000 Αλγερινούς. Οι περιοχές γύρω από την Σετίφ βομβαρδίστηκαν από την γαλλική αεροπορία, επειδή οι Γάλλοι θεωρούσαν ότι ήταν προπύργια Αλγερινών εθνικιστών. Στο πογκρόμ πήραν μέρος και έποικοι, που κυριολεκτικά βγήκαν για κυνήγι «αγρίων» -όπως αποκαλούσαν τους Αλγερινούς.

Για να εδραιώσουν την κατοχή τους στην Αλγερία οι Γάλλοι έποικοι είχαν φτάσει να αντιμετωπίζουν τους Αλγερινούς σας «βλαβερά ζώα», τα οποία μπορούσαν να εξολοθρεύουν κατά το δοκούν.

Η σφαγή στο Σετίφ εξασφάλισε στους εποίκους και τις γαλλικές κατοχικές δυνάμεις εννιά χρόνια σχετικής ηρεμίας. Αλλά την 1η Νοεμβρίου 1954, άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας των Αλγερινών, που κατέκτησαν την ανεξαρτησία τους ύστερα από οκτώ χρόνια πολέμου. Το τίμημα που πλήρωσε ο αλγερινός λαός ήταν τεράστιο: 1,5 εκατομμύριο νεκροί- το 20% των «μουσουλμάνων», ή των «βλαβερών ζώων»…

Όταν οι Γάλλοι εξαπέλυσαν τους ανελέητους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Σετίφ, ισοπεδώνοντας χωριά και σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ως πρόσχημα χρησιμοποιήθηκαν οι επιθέσεις Αλγερινών εθνικιστών εναντίον εποίκων, που είχαν στοιχίσει τη ζωή 102 Γάλλων. Οι εθνικιστές αντιμετωπίζονταν ως «τρομοκράτες», που έπρεπε να εξολοθρευθούν. Στόχος ήταν να κατασταλεί κάθε επιθυμία για αντίσταση στην αποικιοκρατία.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Τζ.Φ.Κένεντι εξέφραζε ξεκάθαρα την άποψη ότι η γαλλική αποικιοκρατία στην Αλγερία δεν ήταν βιώσιμη, καταδίκαζε την αποικιοκρατία και υποστήριζε την ανεξαρτησία της Αλγερίας. Ήταν μια στάση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα των Αλγερινών. Ο πρόεδρος Κένεντι ήταν συνεπής με όσα έλεγε όταν ήταν ακόμα γερουσιαστής.

Τον Ιούλιο του 1957 ο γερουσιαστής Κένεντι είχε κάνει μια ιστορική ομιλία επικρίνοντας την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η προεδρία Αϊζενχάουερ στην γαλλική αποικιοκρατία, ζητώντας να υποστηριχθεί η αυτοδιάθεση της Αλγερίας.

«Η πλέον πανίσχυρη δύναμη σήμερα στον κόσμο δεν είναι ούτε ο κομμουνισμός, ούτε ο καπιταλισμός, ούτε η βόμβα υδρογόνου- είναι η αιώνια επιθυμία του ανθρώπου να είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος. Γι αυτό η πιο σημαντική δοκιμασία για την εξωτερική πολιτική της Αμερικής σήμερα είναι πως αντιμετωπίζουμε την πρόκληση του ιμπεριαλισμού, τι κάνουμε για να ενισχύσουμε την επιθυμία του ανθρώπου να είναι ελεύθερος», είπε ο γερουσιαστής Κένεντι, προσθέτοντας: «έφτασε η ώρα για τις ΗΠΑ να δουν την σκληρή πραγματικότητα και να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους ως ηγέτιδας δύναμης στον ελεύθερο κόσμο- στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, τη διαχείριση των προγραμμάτων βοήθειας, την άσκηση της διπλωματίας μας για να ανοίξουμε τον δρόμο για την πολιτική ανεξαρτησία της Αλγερίας».

Ο Κένεντι ήταν σίγουρος πως η Γαλλία είχε εμπλακεί σε ένα πόλεμο που δεν μπορούσε να τον κερδίσει και ήθελε οι ΗΠΑ να είναι έντιμες με την σύμμαχό τους στον πόλεμο κατά των Ναζί. Η Αλγερία κατέκτησε την ανεξαρτησία της και στις 15 Οκτωβρίου του 1962, ο πρόεδρος Κένεντι υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αλγερίας, Αχμέτ Μπεν Μπελά.

Το κατά πόσο η ιστορία της σφαγής στο Σετίφ επαναλαμβάνεται, σήμερα, στην Λωρίδα της Γάζας εναπόκειται στον καθένα να το διαπιστώσει. Εκείνο που δείχνει βέβαιο είναι πως στην σημερινή Αμερική δεν υπάρχει κάποιος ηγέτης με το μέγεθος του Τζ.Φ.Κένεντι.

Διαβάστε επίσης:

Εφιαλτική πρόβλεψη Τούρκου σεισμολόγου για την Κωνσταντινούπολη: «Έρχεται μεγάλος σεισμός 9 Ρίχτερ»

Με «ξεπάγωμα» κονδυλίων 10 δισ. απαντά η ΕΕ στον εκβιασμό Όρμπαν για την Ουκρανία

Σολτς για Αλβανία: Υποβαθμίζει την υπόθεση Μπελέρη – Κατά του ενταξιακού μπλόκου από την Ελλάδα ο Γερμανός καγκελάριος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:06