search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 10:38
MENU CLOSE

Σφοδρές αντιδράσεις για την τροπολογία της κυβέρνησης που «πετάει έξω» τον Δήμο Αθηναίων από την εταιρία αναπλάσεων – Η παρέμβαση Δούκα

19.12.2023 12:59
xaris doukass

Σφοδρές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που θέτει εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ανάπλασης Α.Ε. τον Δήμαρχο Αθηναίων και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ανήκουν στην πλειοψηφούσα παράταξη.

Την απόσυρσή της ζήτησε το ΠΑΣΟΚ με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο του Δημήτρη Μάντζο να κάνει λόγο για «αντιθεσμικά παιχνίδια και ανάπλαση ερήμην της νέας Δημοτικής Αρχής», ενώ δριμύτατη ήταν και η κριτική της Μιλένας Αποστολάκη.

«Με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται με σκανδαλώδη τρόπο να πεταχτεί έξω από την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου, ο Δήμαρχος Αθηναίων», είπε και στρέφοντας τα πυρά της προς τα κυβερνητικά έδρανα, είπε:   «Θέλετε τους Δήμους  εργαλείο για τα ρουσφέτια σας».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος. «Επειδή χάσατε στις εκλογές φέρνετε με όρους νύχτας, μία τροπολογία για να τιμωρήσετε τον κόσμο της Αθήνας που ψήφισε διαφορετικά», ανέφερε. 

Σκληρή αντίδραση Ζαχαριάδη

Στις αντιδράσεις του Χάρη Δούκα για την τροπολογία σχετικά με την «Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε.» ήρθαν να προστεθούν και οι αντιδράσεις του Κώστα Ζαχαριάδη. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και καθεστωτική αντιμετώπιση» της ετυμηγορίας των πολιτών στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, καλεί τον νυν δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, να πάρει θέση και ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία.

Η καταγγελία του Χάρη Δούκα και οι κατηγορίες για κυβερνητική εκδικητικότητα

Νωρίτερα Σε καταγγελία ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με τροπολογία της να ματαιώσει οικονομικό έλεγχο που προτίθεται να κάνει η νέα δημοτική αρχή σε εταιρεία του δήμου υπεύθυνη για μεγάλα έργα, είχε προχωρήσει ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Με ανάρτησή του στα social media και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Χάρης Δούκας σημειώνει πως η εταιρεία “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα έργα, παρότι μέχρι τώρα είχε στο δ.σ. της 11 μέλη του δήμου και πρόεδρο τον εκάστοτε δήμαρχο, με τροπολογία περάνει στα χέρια της κυβέρνησης.

Η κυβερνητική τροπολογία συγκεκριμένα πετάει έξω τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του δ.σ., όσο και τα μέλη του δ.σ. που προέρχονται από τον Δήμο.

Σύμφωνα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων, πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας και εκδίκηση της κυβέρνησης κατά των Αθηναίων που δεν εξέλεξαν για δήμαρχο τον Κώστα Μπακογιάννη.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ο προφανής λόγος αυτής της ρύθμισης είναι να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της.

Τέλος, ο Χάρης Δούκας καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την τροπολογία.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Χάρη Δούκα:

Οι τεταμένες σχέσεις με την κυβέρνηση από το… καλημέρα

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο βρίσκονται σε οριακό σημείο καθώς ο Χάρης Δούκας δεν διστάζει να εκφράσει δημόσια και αιχμηρά την αντίθεσή του σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αφορούν την καθημερινότητα στην πόλη.

Εξάρχεια

Ένα από τα πρώτα πεδία αντιπαραθέσεων ήταν η κοπή δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων, στο πλαίσιο εργασιών για το νέο σταθμό του μετρό.

Ο Χάρης Δούκας τότε είχε ζητήσει να σταματήσει η κοπή των δέντρων και η εταιρεία να παρουσιάσει σχέδιο για μεταφυτεύσεις, με την κυβέρνηση να απαντά ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω στις εργασίες για το μετρό, κατηγορώντας τον για «επαναστατική γυμναστική»

Μάλιστα τότε ο υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης είχε προκαλέσει αντιδράσεις, όταν με ανάρτησή του είχε δηλώσει πως «οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ» για την εκλογή Δούκα

Βασιλίσσης Όλγας

Η κλειστή για τα οχήματα λεωφόρος αποτέλεσε μία ακόμη αφορμή σύγκρουσης καθώς ο Χάρης Δούκας είχε προεκλογικά δεσμευτεί να ανοίξει ξανά για ήπιας κυκλοφορίας οχήματα ενώ μετά την εκλογή του ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης είχε αποφασίσει την πεζοδρόμησή του.

Ωστόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με παρέμβασή της είχε σημειώσει τότε τον πρώτο λόγο για το ζήτημα των εργασιών επί της Βασιλίσσης Όλγας έχει το υπουργείο Πολιτισμού καθώς, όπως ανέφερε, η πεζοδρόμησή της συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, που έχει εγκριθεί από το ΥΠΠΟ από το 2000.

Ο Χάρης Δούκας τότε είχε επανέλθει δημόσια απευθύνοντας 6 ερωτήσεις στο υπ. Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης

Ασπρόπυργος: Αύριο η κηδεία του αστυνομικού που σκοτώθηκε στην καταδίωξη – Διασωληνωμένος ο συνάδελφός του (video)

Λάρισα: Αποσωληνώθηκε ο 18χρονος που παρασύρθηκε με το ηλεκτρινικό του πατίνι

Καιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια και νέα άνοδος της θερμοκρασίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 10:38