search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:56
MENU CLOSE

Τα ιδιωτικά κανάλια αναζητούν έσοδα με ελληνικές σειρές στις πλατφόρμες

28.12.2023 11:10
Untitled design (8)

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πονοκέφαλος στους επικεφαλής των καναλιών για το δεύτερο μισό της σεζόν αλλά και μεσομακροπρόθεσμα δεν είναι γλυκός. Και δεν εδράζεται στην δημιουργικότητα αλλά στην υπερπροσπάθεια ελιγμών για να «βγούνε τα κουκιά». Διότι όλα δείχνουν ότι τα κουκιά είναι, δυστυχώς, μετρημένα.

Τα 50 εκατ. ευρώ τα οποία μετακυλιστηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς το ΕΚΟΜΕ για την κάλυψη του επενδυτικού εργαλείου επιστροφής χρημάτων (cash rebate) σε παραγωγές σειρών και ταινιών καλά είναι αλλά δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω».

Αρκούν για να ρολάρει κάπως το πράγμα. Να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές, οι οποίες τους τελευταίους- αρκετούς- μήνες είχαν σταματήσει σε παραγωγές του αναπτυξαικού οπτικοακουστικού προγράμματος, προκαλώντας γκρίνια, διαμαρτυρίες και ανησυχία στις εταιρείες παραγωγής (και τα κανάλια), ενώ είχε «παγώσει» και η ένταξη στα επενδυτικά εργαλεία του ΕΚΟΜΕ νέων επενδυτικών σχεδίων.

Δεν έλειψαν και προειδοποιήσεις για πάγωμα νέων σειρών και ταινιών από τη νέα χρονιά.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έφθασε ως τη Βουλή. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης ενημέρωσε ότι 85 επενδυτικά σχέδια είναι σε στάδιο υλοποίησης με το ποσό των 65,2 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2021 έως και σήμερα έχουν καταβληθεί περίπου 93,5 εκατ. ευρώ για 152 επενδυτικά σχέδια. Από αυτό το ποσό, τα 63 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε διεθνείς και διασυνοριακές παραγωγές και τα 30 εκατ. ευρώ για ελληνικές παραγωγές ενώ υπάρχουν και αιτήσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Εδώ που τα λέμε, τα 30 εκατ. ευρώ όταν τα διαβάζει ή τα ακούει κάποιος, ευλόγως μπορεί να αναρωτηθεί «για στάσου βρε αδερφέ είναι σημαντικό ποσό. πόσο πιο πολλά να επενδυθούν». Πράγματι, τα 30 μύρια είναι σεβαστό ποσό. Με αυτά θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ψυχαγωγικό πρόγραμμα καναλιού εθνικής εμβέλειας για μια ολόκληρη σεζόν, όπως είχε πει αλλοτινό- προβεβλημένο- επιτελικό στέλεχος καναλιών με πολυετή εμπειρία και διαδρομή στην κατάρτιση και ανάπτυξη προγράμματος. Αυτό φαίνεται ότι δεν έχει αντιστοιχία και εφαρμογή στην τρέχουσα πραγματικότητα. Πάρτε για παράδειγμα τη σειρά «Η μάγισσα». Κοστίζει, κατά δήλωση στελεχών του ΑΝΤ1, 12 εκατ. ευρώ. Ο πήχης έχει ανέβει ψηλά εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια.

Τα πράγματα μάλλον ζορίζουν από το 2024 αν εφαρμοστεί η σκέψη το κίνητρο του cash rebate να ταβανιάσει στα 55 εκατ. ευρώ ετησίως και η υπαγωγή σε αυτό να γίνεται με ποιοτικά κριτήρια στα νέα οπτικοακουστικά έργα και με αφορμή την συγχώνευση ΕΚΟΜΕ, ΕΚΚ και ΟΠΙ (). Εν τω μεταξύ η διαφημιστική πίτα φαίνεται να έχει πλαφονάρει και «σπάει» σε πολλά κομμάτια με την ύπαρξη 36 σειρών και 15 σόου στην τρέχουσα τηλεοπτική περίοδο. Τα δε έσοδα δεν μπαίνουν στα ταμεία άμα τη εμφανίσει των σειρών

Η αναζήτηση πόρων στρέφει το βλέμμα των καναλιών στο εξωτερικό σε λογική «αγαπούλα, πούλα». Συνέβαινε μετ επιτάσεως στο μακρινό παρελθόν, με τη ελληνική παραγωγή μυθοπλασίας και τότε σε άνθιση. Ελληνικές σειρές έβγαιναν στις διεθνείς τηλεοπτικές αγορές και πωλούνταν σε Λατινική Αμερική, Ασία, Βαλκάνια.

Στη μεγάλη εικόνα πλέον, σε κεντρικό σημείο, έχουν λάβει θέση οι συνδρομητικές OTT. Το δρόμο έδειξε η σειρά «Maestro» του Mega η οποία ανέβηκε στο Netflix . Από κοντά οι σειρές «Σέρρες» και «Στα 4» του ΑΝΤ1.

Στη διεθνή πλατφόρμα θα ανέβει και η «Μάγισσα» η οποία θα έχει και δεύτερο κύκλο επίσης σε παραγωγή J. K. Productions αλλά και το «Σώσε με».  

Στο Netflix έχουν ανέβει οι ελληνικές ταινίες «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, οι «Καζαντζάκης» και «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή , καθώς και η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη (για θέαση εντός Ελλάδας). Έχει ανέβει επίσης το ντοκιμαντέρ «Άθως» για το Άγιον Όρος και οι ταινίες «Πράσινη Θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου (για τις ευρωπαϊκές χώρες) και «The Waiter» (για 23 ευρωπαϊκές χώρες, πλην Ελλάδας), η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, όπως επίσης και η τριλογία του «The Bachelor» του Γιάννη Παπαδάκου.

Εντωμεταξύ η αμερικανική Fifth Season απέκτησε τα παγκόσμια δικαιώματα διανομής της σειράς «Milky Way» του Mega η οποία σε συνεργασία με τη Foss Productions και την Play2Place, ήταν η πρώτη ελληνική σειρά που διαγωνίστηκε ποτέ στο Series Mania.

Μένει να φανεί τι θα αποφέρουν στα ταμεία των καναλιών οι διεθνείς πωλήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση… νηστείας παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων – «Έσκισε» ο «Εκατομμυριούχος» με τις επαναλήψεις του

Εναλλάξ στην κορυφή της τηλεθέασης «Εκατομμυριούχος» και «Φόνοι στο καμπαναριό»

Πορτοσάλτε: Ο Σόιμπλε δεν συμπεριφέρθηκε σκληρά στην Ελλάδα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:56