search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:05
MENU CLOSE

Οι χούλιγκανς, η ναυτική φωτοβολίδα και οι φόβοι του πρωθυπουργού – Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού

03.01.2024 19:42
mitsotakis-ypourgiko

Μετά τις πρώτες πληροφορίες περί ανασχηματισμού, τις επόμενες ώρες οι φήμες για μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα άρχισαν να παίρνουν τη μορφή τσουνάμι. Άλλοι μιλούσαν για αλλαγές εφτά υπουργεία άλλη σε 10 άλλοι για σαρωτικό ανασχηματισμό.

Μπροστά σε αυτή την εικόνα κυβερνητικές πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν γρήγορα να προσγειώσουν τα πράγματα και να τα φέρουν στις πραγματικές τους διαστάσεις κάνοντας λόγο για “στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις και όχι για ανασχηματισμό”.

Και πράγματι, επί της ουσίας ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε λίγο πριν τις έξι το απόγευμα είναι η απομάκρυνση του Γιάννη Οικονόμου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα σύννεφα πάνω από τον τέως υπουργό πια προστασίας του πολίτη, άρχισαν να μαζεύονται απειλητικά το τελευταίο διάστημα καθώς ήταν πολλά τα περιστατικά βίας με αποκορύφωμα τα όσα συνέβησαν με τη δολοφονία του άτυχου αστυνομικού που χτυπήθηκε από χούλιγκανς και από φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε εναντίον του έξω από το κλειστό του Ρέντη.

Ο φόβος του πρωθυπουργού η νέα χρονιά να ξεκινήσει και με επιπλέον περιστατικά βίας ήταν ήδη έντονος. Υπήρχαν πολλές μουρμούρες βουλευτών στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι κάτι πρέπει να γίνει καθώς τα θέματα της ασφάλειας ήταν στην βασική ατζέντα που η νέα Δημοκρατία είχε προεκλογικά αλλά και που άγγιζαν ένα σημαντικό κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων.

Τελευταία και πιο χαρακτηριστική η δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη πριν από λίγες μέρες στο Action 24 ότι πρέπει να γίνει συνολικό restart στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο πρωθυπουργός προχώρησε λοιπόν σε αυτή την κίνηση βάζοντας το συγκεκριμένο υπουργείο για πέμπτη φορά τον άνθρωπο που κατάφερε να εξαρθρώσει τη 17 Νοέμβρη και που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη και στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις εκλογές του 2019, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρούσε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει αρκετά μεγάλη πολιτική ζημιά γύρω από την διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας όσον αφορά την βία και έπρεπε το πράγμα να μαζευτεί άμεσα από έναν υπουργό που γνωρίζει πολύ καλά το υπουργείο και που μπορεί με το καλημέρα να πατήσει γκάζι και να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Η μετακίνηση του μέχρι πρότινος υπουργού Υγείας είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν καραμπόλες οι οποίες έπρεπε να καλυφθούν. Στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας όπου αναμένονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις το επόμενο διάστημα, έπρεπε να μπει ένα πολιτικό στέλεχος πρώτου μεγέθους που γνωρίζει τα προβλήματα αλλά και που μπορεί να σπάσει αυγά. Και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έχει περάσει ξανά από το  ίδιο υπουργείο, έχει συγκρουστεί με συμφέροντα και στους ανθρώπους της υγείας έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις και για την κατανόηση των προβλημάτων αλλά και για το αστραπιαίο της δράσης του.

Φεύγοντας ο Άδωνις Γεωργιάδης από το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο είχε σύντομη αλλά επιτυχημένη θητεία, άφηνε άδεια την καρέκλα του που έπρεπε να καλυφθεί.

Η πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού ήταν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος τον οποίο δεν έκανε υπουργό στην προηγούμενη κυβέρνηση και για τον οποίο έχει μια πολύ θετική εικόνα. Όμως ο κύριος Ρουσόπουλος  είναι υποψήφιος για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, μια πολύ σημαντική θέση για την οποία έχει βοηθήσει προσωπικά και ο πρωθυπουργός. Κατά αυτή την έννοια δεν θα μπορούσε να αναλάβει ένα υπουργικό θώκο. Έτσι επελέγη να κατευθυνθεί προς αυτό το υπουργείο η Δόμνα Μιχαηλίδου. Είχε ακουστεί ακόμη το όνομα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο έχει κάνει μια συνολική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για πιθανή ένταξη του στο κυβερνητικό σχήμα και το όνομα του υφυπουργού του κ. Σπανάκη.

Στην κυβέρνηση μπαίνουν και δύο νέα στελέχη, η Ιωάννα Λυτρίβη βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας με βαρύ βιογραφικό και διδακτορικό στις πολιτικές δια βίου εκπαίδευσης ως υφυπουργός Παιδείας και ο Ανδρέας Νικολόπουλος, βουλευτής Ηλείας ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στη θέση του κ. Κατσαφάδου.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Λυτρίβη: Ποια είναι η νέα υφυπουργός Παιδείας

Νέα Αριστερά για ανασχηματισμό: Ανακύκλωση κυβερνητικής αποτυχίας

«Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου – Να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν τις στηρίζει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:04