search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:34
MENU CLOSE

Θεοφάνεια: Με λαμπρότητα ο εορτασμός σε όλη τη χώρα – Παρατράγουδα στα Τρίκαλα, 8χρονος έπιασε τον Σταυρό στο Ηράκλειο (Photos)

06.01.2024 16:12
AGIASMOS (3)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε σήμερα ο αγιασμός των υδάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς να λείπουν τα παράδοξα.

Από νωρίς το πρωί, πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε στις εκκλησίες, προκειμένου να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία αλλά και τον Αγιασμό των Υδάτων.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι κολυμβητές που βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Ληθαίου, στα Τρίκαλα, οι οποίοι πιάστηκαν στα χέρια με τον Μητροπολίτη Αυλώνος, κ. Χριστόδουλου, να αναφωνεί: «Θα σκοτωθούν τώρα…».

Πειραιάς

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος στο πρώτο μεγάλο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, η τελετή του Αγιασμού των υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ. Σεραφείμ και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στις 11:00 το πρωί, στον προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, έγινε η τελετή Αγιασμού των υδάτων ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν και έπιασαν τον Σταυρό.

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ενώ παρόντες στη λαμπρή τελετή ήταν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Μώραλης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατασαφάδος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, καθώς και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Λόγω της κατάδυσης του τιμίου σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά, υπήρξαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ρόδος

Με λαμπρότητα και παρουσία αρκετού κόσμου λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί της Ρόδου η τελετή καθαγιασμού των υδάτων για τον εορτασμό των Θεοφανίων ενώ ανάλογες τελετές πραγματοποιήθηκαν και σε όλα τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στη Ρόδο παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και παρουσία αρκετού κόσμου που είχε κατακλύσει την παραλία Μανδρακίου η θεία λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου ξεκίνησε νωρίς το πρωί, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός εντός του ναού. Στη συνέχεια, ακολούθησε πομπή για τη συνέχιση της τελετής.

Αρκετοί ήταν οι τολμηροί που και φέτος έπεσαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό που ανέσυρε ο Γιώργος Μηλιός.

Ήπειρος

Στα ποτάμια, τα λιμάνια και στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, έγινε με λαμπρότητα ο Αγιασμός των Υδάτων, στην Ήπειρο παρουσία πλήθους κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών που επέλεξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων προορισμούς στην περιοχή.

Στα Ιωάννινα, τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα. Μετά την θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, η πομπή έφτασε στην λίμνη Παμβώτιδα και ακολούθησε ο Αγιασμός των Υδάτων. Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, από την θρυλική γέφυρα Κοράκου στην ορεινή ‘Αρτα μέχρι την Κόνιτσα, το Ζαγόρι,το γεφύρι της Πλάκας τα Τζουμέρκα γέμισαν με κόσμο για να βιώσουν τον Αγιασμό των Υδάτων με τον παραδοσιακό ηπειρώτικο χρώμα.

Στην Κόνιτσα για 1η φορά η κατάδυση του Σταυρού έγινε στον Αώο ποταμό από το πέτρινο γεφύρι, στις 11:30, μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας στους ενοριακούς Ναούς. Στο Ανατολικό Ζαγόρι στο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ Αγά, βούτηξαν στο Ζαγορίτικο ποταμό, για το Σταυρό ,ενας πατέρας με την 13χρονη η κόρη του .Το κορίτσι, έπιασε το Σταυρό.

Στον ποταμό ‘Αραχθο στο ιστορικό γεφύρι έγινε στην ‘Αρτα, ο Αγιασμός των Υδάτων. Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφανεία στην Ηγουμενίτσα και ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε στο παλιό λιμάνι.

Στο λιμάνι της Πρέβεζας, βούτηξαν 9 τολμηροί κολυμβητές για να πιάσουν τον Σταυρό που έριξε στη θάλασσα, στο λιμάνι, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Ο τυχερός που έπιασε πρώτος τον Σταυρό έλαβε την ευλογία.

Ηράκλειο

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκαν και φέτος στο Ηράκλειο τα Θεοφάνια και ο Καθαγιασμός των Υδάτων. Στο λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία πλήθους κόσμου, δεκάδες «βουτηχτάδες» έπεσαν στο νερό για να πιάσουν τον σταυρό, κάτι που κατάφερε ο 8χρονος Ευτύχης Σαραντινός, στον οποίο ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος χάρισε ένα χρυσό σταυρό.

Η τελετή καθαγιασμού των υδάτων έγινε παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη.

Με την ολοκλήρωση της τελετής, οι δεκάδες «βουτηχτάδες» κρατώντας την ελληνική σημαία μέσα στο νερό, έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Νωρίτερα τελέστηκε ο όρθρος, η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου, ιερουργούντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου, ενώ πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία προς το λιμάνι του Ηρακλείου που έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων.

Τρίκαλα

Στα χέρια «πιάστηκαν» κολυμβητές στα Τρίκαλα για τον σταυρό. Ο Καθαγιασμός των Υδάτων είχε απρόοπτα, καθώς οι κολυμβητές που βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Ληθαίου αμέσως μετά τη ρίψη, τσακώθηκαν για το ποιος θα τον πάρει.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, trikalaopinion.gr, ενώ τον σταυρό τον έπιασε ένας άνδρας, κάποιοι άλλοι έπεσαν πάνω του για να τον πάρουν με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Ο Μητροπολίτης Αυλώνος κ. Χριστόδουλος σχολίασε από το μικρόφωνο: «Θα σκοτωθούν τώρα…».

Τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, όσοι και οι επισκέπτες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το συμβάν καθώς την τελετή παρακολουθούσαν και μικρά παιδιά.

Ζάκυνθος

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών που αψήφησαν τον άσχημο καιρό, τελέσθηκε η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων για τον εορτασμό των Θεοφανίων στη Ζάκυνθο. Το πρωί πραγματοποιήθηκε η λειτουργία στην Μητρόπολη Ζακύνθου, παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Η συγκίνηση της γυναίκας που έπιασε και φίλησε πρώτη τον Τίμιο Σταυρό, ήταν ένα από τα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος χάρισε έναν σταυρό στους κολυμβητές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, imerazante.gr.

Μετά το τέλος της λειτουργίας, έγινε λιτανεία από το ναό προς το λιμάνι του νησιού, όπου στις 11:00, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ζακύνθου Διονυσίου και παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των υδάτων.

Θεσσαλονίκη

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων στη Θεσσαλονίκη με πλήθος κόσμου να δίνει το παρών και να παρακολουθεί τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Α’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τα προηγούμενα χρόνια η τελετή λάμβανε χώρα από σημείο της παραλίας στο ύψος της Αγίας Σοφίας.

Δεκάδες ήταν οι κολυμβητές που έπεσαν στον Θερμαϊκό για τον Τίμιο Σταυρό, με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης να τους δίνει την ευλογία του. Ο 20χρονος φοιτητής Στέργιος Παγωνίδης ήταν αυτός, που έπιασε πρώτος τον Τίμιο Σταυρό.

Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο γιόρτασε τα Θεοφάνεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποδεχόμενη πρόσκληση του δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Προδρόμου. Ακολούθως παρέστη στον καθαγιασμό των υδάτων στο λιμάνι Ρεθύμνου και ευχήθηκε στα παιδιά, τους νέους και μεγαλύτερους που έπεσαν στη θάλασσα για την ευλογία του Σταυρού. 

Αθήνα

Με λαμπρότητα τελέστηκαν σήμερα η Δοξολογία για τα Θεοφάνεια στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι και στη συνέχεια ο καθαγιασμός των υδάτων στην Αδριάνειο Δεξαμενή της Αθήνας και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στον εορτασμό, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. «Χρόνια Πολλά σε όλους, με υγεία και δύναμη. Εύχομαι το Φως της αγάπης και της αισιοδοξίας να γεμίσει τις καρδιές μας», δήλωσε αμέσως μετά ο Χάρης Δούκας.

Από την κυβέρνηση παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ευχήθηκε «Καλή Φώτιση σε όλες και σε όλους».

Λόγω της ημέρας, διακόπηκαν οι εργασίες συντήρησης που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα από την ΕΥΔΑΠ στον χώρο της Δεξαμενής και προστέθηκε νερό, στο οποίο έγινε και η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού, ενώ το υπόλοιπο τελετουργικό πραγματοποιήθηκε εκτός του εργοταξίου, στην πλατεία της Δεξαμενής.

Κωνσταντινούπολη

Σε κλίμα λαμπρότητας και κατάνυξης έγινε ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Κώτσηρας, ενώ το παρών έδωσαν οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΑΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή προσκυνητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες, που έφθασαν στο Φανάρι για να παρακολουθήσουν την τελετή κατάδυσης του Σταυρού στα νερά του Κεράτιου Κόλπου, στην παραλία μπροστά από την έδρα του Οικουμενικού Θρόνου.

Καθαγιασμός των υδάτων έγινε και σε άλλα σημεία της Κωνσταντινούπολης, στον Βόσπορο, τα Πριγκηπόννησα, στον ‘Αγιο Στέφανο και στο Μόδι της Χαλκηδόνας στην ασιατική ακτή, όπου έγινε ο Αγιασμός των υδάτων για πρώτη φορά έπειτα από 49 χρόνια. Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των προσκεκλημένων του και ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σε δηλώσεις του μετά την τελετή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε ειρήνη στη Μεσόγειο αλλά και κοινωνική ειρήνη στην Ελλάδα.

Πόρος

Στον Πόρο παραβρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανείων ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Περιφερειάρχης Αττικής παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάστησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Πόρου και Τροιζηνίας  κ. Εφραίμ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια την τελετή Αγιασμού των Υδάτων και την κατάδυση του Σταυρού στο λιμάνι του νησιού, παρουσία του Δημάρχου Πόρου, Γεώργιου Κουτουζή.  

Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πόρου, Γεώργιο Κουτουζή, στο Δημαρχείο του νησιού.  

Χανιά

Μήνυμα πως η κυβέρνηση «θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων» έστειλε ο πρωθυπουργός από τα Χανιά, όπου βρίσκεται για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

«Θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καλύτερη καθημερινότητα των πολιτών μας. Από τα ηλιόλουστα Χανιά καλή φώτιση με υγεία και χαρά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Επιστροφή στα θρανία με οδηγίες και μέτρα – Τι ισχύει για τις απουσίες

Θεσσαλονίκη: Αγωνία για την εξαφάνιση της 41χρονης εγκύου – Ψάχνουν το κινητό του συντρόφου της

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:33