search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:54
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Γιατί ο Σαμαράς προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση

13.01.2024 06:15
adonis_samaras121

Με τη λέξη «αναμενόμενο» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με τις οποίες ουσιαστικά επανέλαβε την – αρνητική – θέση του για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και για την έμμεση παραίνεση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τους διαφωνούντες υπουργούς και βουλευτές να επιλέξουν τη λύση της αποχής όταν το νομοσχέδιο έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι ο Α. Σαμαράς από την Καλαμάτα δήλωσε ότι «στην συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για αυτό το ζήτημα και εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή», προσθέτοντας ότι «εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον Ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον Ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;».

Λίγο-πολύ οι θέσεις και η αντίθεση του πρώην πρωθυπουργού στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και στην τεκνοθεσία είναι γνωστές, εκπεφρασμένες ξεκάθαρα – και από το βήμα του τελευταίου συνεδρίου της ΝΔ – και η στάση του απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια (δηλαδή, ότι θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο) δεδομένη, οπότε εδώ δεν υπάρχει κάτι το καινούργιο ή το αξιοσημείωτο. Εντούτοις, η δήλωση του Α. Σαμαρά, ότι θα μιλήσει «όταν έλθει η ώρα στη Βουλή» προβληματίζει την κυβέρνηση.

Και την προβληματίζει για δύο λόγους: πρώτον, διότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο Α. Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής να παρουσιάσει ένα πιο συνολικό «μανιφέστο», ήτοι να ασκήσει ευρύτερη κριτική (από τα δεξιά, προφανώς) στις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και στην ταυτότητα που αυτές δίνουν στο κυβερνών κόμμα, με την οποία ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έχει διαφωνήσει πολλάκις ως σήμερα και δεν αποκλείεται να εκφράσει εκ νέου τη διαφωνία του ειδικά με αφορμή ένα θέμα που ο ίδιος θεωρεί «ταυτοτικό» για την παράταξη.

Σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, ο προβληματισμός για την κυβέρνηση απορρέει και από το γεγονός ότι, χωρίς κομματική πειθαρχία (δεσμεύτηκε γι’ αυτό ο Κ. Μητσοτάκης) και ενθαρρυμένοι από μια ομιλία Σαμαρά, μπορεί κι άλλοι διαφωνούντες να εκφράσουν δημόσια τις αντιρρήσεις τους, πλήττοντας την εικόνα της «αρραγούς Κ.Ο.» για την οποία υπερηφανεύεται η κυβέρνηση. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά μπορεί – ήδη κάποιοι το έχουν δηλώσει – να μην περιοριστούν στην κριτική, αλλά να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, δημιουργώντας «ρήγμα» στη ΝΔ.

Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να απαντήσει σε όλα αυτά; Οι πληροφορίες λένε ότι, όσον αφορά στον Α. Σαμαρά, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη αντίδραση, λόγω και της ειδικής θέσης του μέσα στο κόμμα. Έτσι, το βάρος πλέον πέφτει στο «μασάζ» προς τους βουλευτές που ανέλαβε να κάνει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, συνεπικουρούμενος από τη γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό οι δημόσιες εκφράσεις αντίθεσης στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται δύσκολο να πειστούν οι βουλευτές που αντιτίθενται στη θεσμοθέτηση του γάμων των ομόφυλων ζευγαριών να αλλάξουν στάση, ιδίως, δε, οι προερχόμενοι από την περιφέρεια, όπου τα πράγματα είναι πιο «κλειστά». Οπότε, η αποφυγή δημόσιας απόρριψης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας και η αποχή από την ψηφοφορία στη Βουλή φαντάζουν ως η καλύτερη εναλλακτική – μαζί με πίεση προς την κεντροαριστερή και αριστερή αντιπολίτευση να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης: «Να πείσουμε την κοινωνία ότι υπάρχει καλύτερη ζωή» – Αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ και μήνυμα ότι οι αήθεις επιθέσεις δε θα μένουν αναπάντητες

Γάμος ομοφύλων: Οι κινήσεις Σαμαρά για να «ναυαγήσει» η προτροπή αποχής στους διαφωνούντες και η τακτική του Μαξίμου

Άδωνις Γεωργιάδης: Δήλωση μετανοίας για τον «καυγά» με τον Άρη Πορτοσάλτε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:52