search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:37
MENU CLOSE

Η Εκκλησία της Κρήτης «αδειάζει» τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

15.01.2024 21:55
EKKLISIA

Την απόλυτη αντίθεσή της στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και στην τεκνοθεσία, εξέφρασε η Εκκλησία της Κρήτης, «αδειάζοντας» τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, o οποίος είχε εκφράσει μια διαφοροποιημένη άποψη από τη συνήθη του κλήρου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκκλησία της Κρήτης κάνει λόγο για κατάλυση του φυσικού δεσμού της οικογένειας, αναδεικνύοντας, στο όνομα ενός μονομερούς και μειοψηφικού «δικαιωματισμού», καινοφανείς κοινωνικούς θεσμούς.

Ειδικότερα, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης ανακοίνωσε ότι είναι κάθετα αντίθετη τονίζοντας ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη διαχρονική της αλήθεια, η οποία δεν διαμορφώνεται με όρους επικαιρότητας. Σέβεται το πρόσωπο και τις επιλογές του κάθε ανθρώπου και δεν απορρίπτει κανέναν» και παράλληλα συμπληρώνει: «Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε δικαιωματισμός και το κάθε κοινωνικό φαινόμενο θα πρέπει να καταξιώνεται και ως θεσμός».

Την θέση αυτή την αιτιολογεί με φόντο τα δικαιώματα του παιδιού το οποίο πρέπει σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, να ζει σε μια οικογένεια με πατέρα και μητέρα οι οποίοι έχουν διακριτούς λόγους.

Μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης πριν λίγες ημέρες, είχε σημειώσει ότι, όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού και δεν μπορεί να διαχωρίζονται με βάση το εάν είναι ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι. «Θα πω πρώτα για τους ομοφυλόφιλους ανθρώπους. Για να περάσουμε σε αυτό που ονομάζεται γάμος. Να μιλήσουμε για τα πρόσωπα. Με τα ομοφυλόφιλα πρόσωπα δεν έχουμε κανένα προβληματισμό στην ανοιχτή μας αγκαλιά προς αυτά. Είναι αδέρφια μας, είναι άνθρωποι που έχουν έναν προσανατολισμό, που εγώ δεν είμαι άξιος να κρίνω κανένα από αυτούς. Γιατί ο Χριστός μου είπε μην κρίνεις ίνα μην κριθείς», τόνισε.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως, «όποιος λοιπόν εκφράζεται κατηγορηματικά εναντίον αυτών των προσώπων που έχουν ανάγκη περισσότερο από όλους αγάπης, που δε στάθηκε ούτε ένα λεπτό στη σκέψη πώς έχουν γίνει αυτό που είναι, τι παιδική ζωή είχαν, τι τραύματα κουβαλούν... Ισχύει όχι μόνο για τα ομόφυλα πρόσωπα, αλλά για όλα τα πρόσωπα που βγάζουν βία στην κοινωνία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης είπε πως, «Η ετερότητα δεν είναι αμαρτία. Αγαπούμε τον αμαρτωλό, αλλά δεν δεχόμαστε την αμαρτία» και, στη συνέχεια τόνισε, «έχω πολλούς ομοφυλόφιλους που έρχονται σε μένα και εξομολογούνται, και γνωρίζω την ευαισθησία τους και γιατί έχουν την ιδιαιτερότητα και αγαπούμε την ιδιαιτερότητά τους. Κι εμείς οι πνευματικοί δεν είμαστε άγγελοι και αρχάγγελοι».

Η ανακοίνωση της Εκκλησία της Κρήτης που τον «αδειάζει»:

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, κατά το Ιερό Ευαγγέλιο, την Ιερά Παράδοση και τους Ιερούς Κανόνες, που καθορίζουν τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναφορικά με το υπό συζήτηση θέμα του λεγομένου «γάμου» μεταξύ ομόφυλων προσώπων, δηλώνει τα εξής:

Ο Γάμος για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μυστήριο ιερό, ως ένωση ψυχοσωματική μεταξύ άνδρα και γυναίκας, με σκοπό τον αγιασμό τους και ανάγεται στη σχέση Χριστού και Εκκλησίας.

«Το μυστήριον τούτο μέγα εστίν, εγώ δε λέγω εις Χριστόν και εις την εκκλησίαν» (Εφ. 5,32).

Τα συστατικά του θεσμού της οικογένειας συνδέονται άμεσα με τα διακριτά πρότυπα του πατέρα και της μητέρας, όπως επιβεβαιώνει η θεϊκή εντολή «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου» (Έξοδ. 20, 12) και, κατά τούτο, το παιδί έχει αναφορά σ᾽ αυτούς.

Ο οποιοσδήποτε ουδέτερος προσδιορισμός των σχέσεων αυτών καταλύει τον φυσικό θεσμό της οικογένειας, αναδεικνύοντας στο όνομα ενός μονομερούς και μειοψηφικού «δικαιωματισμού» καινοφανείς κοινωνικούς θεσμούς.

Η επίκληση περί ισότητας στον γάμο ετερόφυλων και ομόφυλων και κατ᾽ επέκταση του ίδιου δικαιώματος τεκνοθεσίας, παραγνωρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών να ανατρέφονται και να διαμορφώνονται σ᾽ ένα οικογενειακό περιβάλλον, που δεν προκαλεί σύγχυση ως προς την γονεϊκή ταυτότητα.

Δεν ευσταθεί το φερόμενο επιχείρημα, ότι η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και η απ’ αυτήν αυτοδίκαιη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της τεκνοθεσίας, επιβάλλεται είτε από υπερεθνικής ισχύος Συνθήκες και Καταστατικούς Χάρτες, είτε από το Ενωσιακό Δίκαιο, είτε από το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδος.

Γι’ αυτό και εναπόκειται σε κάθε Κράτος, ανάλογα με την πολιτισμική και κοινωνική του ταυτότητα και τον αξιακό του πολιτισμό, να νομοθετήσει ή όχι ελεύθερα για το ζήτημα αυτό.

Και αυτό παρατηρείται στις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου δεν υπάρχει ομοιογενής ρύθμιση, αλλά στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας υφίστανται έντονες διαφοροποιήσεις.

Εύλογα, όμως, προκαλεί απορία, γιατί πολλοί υποστηρικτές του «γάμου» των ομόφυλων επικαλούνται τις Δυτικοευρωπαϊκές αξίες και τα Ευρωπαϊκά θέσμια, όταν σε πλείστες των άλλων περιπτώσεων τις κατακεραυνώνουν.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη διαχρονική της αλήθεια, η οποία δεν διαμορφώνεται με όρους επικαιρότητας. Σέβεται το πρόσωπο και τις επιλογές του κάθε ανθρώπου και δεν απορρίπτει κανένα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε δικαιωματισμός και το κάθε κοινωνικό φαινόμενο πρέπει να καταξιώνεται και ως θεσμός.

Οι μόνοι αρμόδιοι να νομοθετούν είναι η Κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων. Όμως, η Εκκλησία, όπως και κάθε πολίτης, έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τη θέση τους».

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Ηλεία: Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από χείμαρρο – Αγνοούνται οι επιβάτες

Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger – Τι είναι και τι να κάνετε

Νέος Κόσμος: Ο Ζαμπούνης ήταν πιθανός στόχος σύμφωνα με την ΕΛΑΣ – Το σχέδιο «ΣΚΙΑ» και το προφίλ των εκτελεστών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:37