search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:53
MENU CLOSE

Εικόνες αποκάλυψης από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία – Ποτάμια λάβας «κατάπιαν» σπίτια

15.01.2024 16:00
iceland-ifaisteio-1

Ο εφιάλτης της λάβας αναβίωσε στη νοτιοδυτική Ισλανδία όπου ηφαίστειο εξερράγη για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, προκαλώντας πυρκαγιές σε σπίτια σε μια κωμόπολη ψαράδων. Εικόνες από drones και παράτολμους κατοίκους κάνουν τον γύρο του διαδικτύου μεταφέροντας τις εντυπωσιακές εκρήξεις και τα ποτάμια λάβας που φώτισαν τον ουρανό, έσκισαν τη γη, καταστρέφοντας ότι βρήκαν στη διαδρομή τους. To ηφαίστειο φαινόταν λιγότερο ενεργό σήμερα το πρωί.

«Μια μαύρη ημέρα» ήταν ο πρωτοσέλιδος κύριος τίτλος της ισλανδικής εφημερίδας Morgunbladid πάνω σε μια φωτογραφία με πορτοκαλί ποτάμια λάβας και σπίτια να καίγονται στην κωμόπολη Γκρίνταβικ, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Ποταμοί λάβας έφθασαν στα προάστια του Γκρίνταβικ γύρω στο μεσημέρι χθες, Κυριακή, με αποτέλεσμα να πιάσουν φωτιά τρία σπίτια, αν και η πόλη είχε εκκενωθεί νωρίτερα και δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος για τους ανθρώπους.

Ήταν η δεύτερη ηφαιστειακή έκρηξη σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων στη χερσόνησο του Ρέικιανες και η πέμπτη από το 2021.

Σε εικόνες βίντεο, που μεταδίδονταν σήμερα ζωντανά, φαίνεται λάβα να εξακολουθεί να κυλάει στο έδαφος, αλλά σε μικρότερους όγκους και πιο μακριά από την πόλη.

Γεωλόγοι είπαν ωστόσο χθες, Κυριακή, πως μάγμα πιστεύεται ότι κυλάει υπογείως κάτω από την εγκαταλειμμένη πόλη με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκής κίνδυνος.

«Δυστυχώς η λάβα προχώρησε λίγο περισσότερο προς νότον απ’ ό,τι ελπίζαμε», δήλωσε αργά χθες το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της ισλανδικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης Βίντιρ Ρέινισον.

Σε κάθε περίπτωση, τα φράγματα που είχαν κατασκευαστεί βόρεια του Γκρίνταβικ βοήθησαν να εκτραπούν οι ροές της λάβας προς τα δυτικά, μακριά από την πόλη, δήλωσε ο Ρέινισον.

Οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ, μιας κωμόπολης περίπου 4.000 κατοίκων πριν εκκενωθεί το Νοέμβριο, δήλωσαν ότι τους είναι δύσκολο να παρακολουθούν τις τηλεοπτικές εικόνες από τις φωτιές.

«Είναι σοβαρό, είναι όσο κακό μπορεί να γίνει. Αν και μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο, ποιος ξέρει», είπε αργά χθες το βράδυ στο Ρόιτερς ο Γιόν Γκάουτι Ντάγκμπιαρτσον, κάτοικος του Γκρίνταβικ που απομακρύνθηκε από την πόλη.

«Ζω στο σπίτι όπου γεννήθηκα και είναι σκληρή η σκέψη ότι αυτή η πόλη μπορεί να έχει τελειώσει και θα πρέπει να κάνω νέα αρχή κάπου αλλού. Όμως αν αυτό συμβαίνει, τότε αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει πώς θα στηρίξει τους κατοίκους του Γκρίνταβικ.

«Πρέπει να καταβάλουμε πολλές επιπλέον προσπάθειες για να τους βρούμε στέγη, κατάλληλη στέγη», δήλωσε η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ.

Διαβάστε επίσης:

Ισλανδία: Η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν το «χειρότερο σενάριο» – Η λάβα έκαψε δύο σπίτια (videos)

Blue Monday: Γιατί θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου; – Πώς προέκυψε ο όρος

Νταβός: Η εντυπωσιακή ανισότητα πλούσιων-φτωχών, με φόντο το Φόρουμ (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:49