search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:42
MENU CLOSE

Γενέθλια για τον Ποπάυ – Έγινε 95 ετών (Video)

17.01.2024 07:10
popey new

Ο ήρωας των κινουμένων σχεδίων Ποπάι με τα υπερτροφικά χέρια και την πίπα να κρέμεται από το στόμα του, μεγάλωσε γενιές και γενιές – στην Ελλάδα κυκλοφορούσε για χρόνια και χρόνια το ομώνυμο περιοδικό, κάθε Πέμπτη και σάρωνε στις κυκλοφορίες – έγινε αντίπαλο δέος του Μίκυ Μάους και σήμερα γίνεται 95 ετών. 

Ο Ποπάι, ο καλόκαρδος σκληροτράχηλος ναύτης που κάπνιζε πίπα και έτρωγε σπανάκι κάθε φορά που το απαιτούσαν οι περιστάσεις… όπως για να σώσει συχνά την αγαπημένη του Όλιβ ή για να αντιμετωπίσει τον άσπονδο εχθρό του, Βρούτο αρχικά είχε δεύτερους ρόλους γρήγορα όμως έκλεψε την δόξα του αγαπημένου της Όλιβ και πήρε τη θέση του.

Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Σίγκαρ θα εμφάνιζε και τους άλλους βασικούς χαρακτήρες του, όπως τον Πόλντο που μασουλάει συνέχεια, τον υιοθετημένο γιο του Ποπάυ και τον Βρούτο φυσικά. Μετά το θάνατο του δημιουργού του, το 1938, διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες ανέλαβαν το σχεδιασμό του, προσθέτοντας τη δική τους πινελιά.

Το σήμα κατατεθέν του ήρωα και αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει, ήταν η δύναμη που έπαιρνε κάθε φορά που έτρωγε σπανάκι. Αρχικά, ο Ποπάι έπαιρνε δύναμη από το… τρίψιμο του κεφαλιού μιας κότας, όμως, μία εταιρεία που πωλούσε σπανάκι, έπεισε τους ανθρώπους της παραγωγής πως το συγκεκριμένο λαχανικό είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα σιδήρου, ικανή ώστε να μπορεί να δώσει στον ήρωα… σούπερ δυνάμεις.

Έτσι, το 1932 ο Ποπάι ξεκινάει να τρώει σπανάκι, κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αποκτά απίστευτες δυνάμεις.

Το σπανάκι τον «προίκιζε» και με ικανότητες, αφού μετά από μία γερή δόση του πράσινου λαχανικού μπορούσε να χορεύει ή να παίζει πιάνο. Η δημοφιλία του ήρωα είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι πωλήσεις στο σπανάκι, κατά 33%, και μάλιστα σε μια περίοδο που η Αμερική βρισκόταν σε οικονομική ύφεση. Μάλιστα, σε δύο πόλεις στο Ιλινόις, έστησαν άγαλμα στον Ποπάι και ήταν για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία που ένας ήρωας καρτούν γινόταν άγαλμα σε μια πόλη.

Μεγάλη δόξα για τον Ποπάυ

Τα «κλασικά» καρτούν του Ποπάυ ξεκίνησαν το 1933 και διήρκεσαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Η σειρά κινουμένων σχεδίων της Paramount studios γνώρισε μεγάλη δόξα χάρη στο χαρακτήρα του Ποπάυ, σε αυτές τις δεκαετίες.

Τη φωνή του Ποπάυ αρχικά (1933-1935) του τη χάρισε ο Red Pepper Sam. Όμως εξαιτίας του ευέξαπτου χαρακτήρα του και της αλλοπρόσαλης συμπεριφοράς του η Paramount αναγκάστηκε να τον απολύσει.

Τη θέση του πήρε ο Jack Mercer, ο οποίος θεωρείται ότι κατάφερε να «εκφράσει» τον Ποπάυ με τον καλύτερο τρόπο.

Και οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες (Ποπάυ, Όλιβ και Βρούτος) δανείστηκαν τη φωνή αρκετών ηθοποιών κατά τη διάρκεια της σειράς.

Διαβάστε επίσης

Τζορτζ Κλούνεϊ: «Είμαι τυχερός γιατί είμαι 62 ετών και μπορώ να κάνω πράγματα που αγαπώ» – Τι είπε για τον Μπραντ Πιτ

Κωνσταντίνος Αργυρός: Πρώτη απάντηση του τραγουδιστή στις δηλώσεις Νταλάρα (Video)

Γιάννης Στάνκογλου: Ο ξέφρενος χορός για τα γενέθλιά του (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:38