search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 10:16
MENU CLOSE

Γάμος ομοφύλων: Στο κάδρο της αντιπολίτευσης η αποχή Βορίδη – «Ανοιχτή» και για υφυπουργούς σε περίπτωση καταψήφισης

25.01.2024 21:27
voridis-1

Σε δημόσια διαβούλευση με ορίζοντα ολοκλήρωσης την 9η βραδινή της 31ης Ιανουαρίου, κινείται η μεταρρύθμιση για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Την πάγια «γραμμή» της κυβέρνηση, περί ψήφου κατά συνείδηση για θέματα που άπτονται σε δικαιώματα, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας «ανοιχτό» το θέμα της αντιμετώπισης από τον πρωθυπουργό των υφυπουργών που δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο το οποίο «πέρασε» χτες από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας δήλωσε ότι θα επιλέξει την αποχή, στάση που θα ακολουθήσει και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, όπως και ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης. Από την πλευρά της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούν να βαπτιστούν μόνο όταν μεγαλώσουν και το αποφασίσουν τα ίδια.

Η στάση του κυρίου Βορίδη τον τιμά, όπως τιμά και η στάση του πρωθυπουργού που αφήνει τους βουλευτές να αποφασίσουν ελεύθερα. Καταψηφίζω το νομοσχέδιο, δήλωνε στο μεταξύ από το περιστύλιο της Βουλής, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σε ερώτηση για τη στάση του κου Βορίδη αλλά και για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση αν ένας υφυπουργός καταψηφίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε τη στάση τους, δεν μπορώ προεξοφλήσω εκ των προτέρων τις αποφάσεις του πρωθυπουργού». Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι άφησε ένα «ανοιχτό παράθυρο» για διαφωνούντες υπουργούς και υφυπουργούς, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει ποιες αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, χωρίς, πάντως, να δώσει κάποια άλλη διευκρίνιση.

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι εξαρχής έχει ξεκαθαριστεί ότι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, αν και επανέλαβε ότι οι υπουργοί έχουν προφανώς αυξημένη ευθύνη, λόγω των συλλογικών αποφάσεων που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ειδικά για τον Μ. Βορίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο υπουργός Επικρατείας έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο πριν γίνει υπουργός και ότι στο Υπουργικό επανέλαβε διαχρονικές απόψεις του, στηρίζοντας, ωστόσο, συνολικά τις θέσεις της κυβέρνησης.

Για το ίδιο θέμα και αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος (αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που επίσης είπε «όχι» στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο Π. Μαρινάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σέβεται την εκκλησία και τις απόψεις της, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η εκτελεστική εξουσία εισηγείται νομοσχέδια και η νομοθετική τα ψηφίζει, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας», αλλά και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν θα διαταράξει τις σχέσεις της Πολιτείας με την εκκλήσία, ούτε θα προκαλέσει διχασμό στην κοινωνία.

Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μετά την εισαγωγή από το υπουργείο Εσωτερικών της τροπολογίας για την επέκτασή της και στις εθνικές εκλογές για τους αποδήμους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκρινε ότι η συναίνεση που είχε επιτευχθεί αρχικά επέτρεπε και την συζήτηση της τροπολογίας και κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι με τη στάση της για την επίμαχη τροπολογία τιμώρησε συνολικά τους πολίτες, καταψηφίζοντας ολόκληρο το νομοσχέδιο. Επανέλαβε, δε, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα επανέλθει στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συναίνεση για ένα μέτρο που είναι προς όφελος των πολιτών.

Η στάση τη αντιπολίτευσης

Εν αναμονή της συζήτησης σε επίπεδο Κοινοβουλίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετούν στο κάδρο της κριτικής τη στάση της αποχής που επέλεξε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτήν.

«Εμείς δεν θα ετεροκαθοριστούμε και το λέω ξεκάθαρα σε όποιο νομοσχέδιο και σε όποιο άρθρο συμφωνούμε και πάει μπροστά την κοινωνία μας θα το στηρίζουμε ενώ,σε όποιο διαφωνούμε κάνουμε κριτική για να το διορθώσει η κυβέρνηση. Τώρα, δεν μπορούμε όμως να μην πούμε ότι είναι σοβαρό θέμα υπουργός επικρατείας στο Μαξίμου να διαφωνεί να μην ψηφίσει νομοσχέδιο και να παραμένουν όλα στη θέση τους», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΙΟΥ., Σωκράτης Φάμελλος.

«Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Xθες στην Βουλή ζήσαμε το θέατρο του παραλόγου. O υπουργός κ. Βορίδης εγκαλούσε την αντιπολίτευση γιατί δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όταν ο ίδιος, που είναι ο πρώτος στην τάξη υπουργός, έχει πει ευθέως ότι δεν θα ψηφίσει», τόνισε ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Aπό την Πάτρα, ο ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε: «Η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ καμία σχέση δεν έχει με την ομοφοβία. Και όσα προβλήματα υπάρχουν σε ομόφυλα ζευγάρια σε σχέση με τα παιδιά του ενός εκ των δυο, θα μπορούσαν πολύ απλά να λυθούν με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ακόμα και με τη σωστή χρησιμοποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, τόνισε: «Η Ορθοδοξία θα μας φέρει στον σωστό και τον ίσιο δρόμο, μαζί με την Ελληνική Λύση». Εμείς και το μισό βήμα θα το στηρίξουμε, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος. Από το περιστύλιο της Βουλής, ο Πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, δήλωσε: «Η ΝΙΚΗ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ΛΟΑΤΚΙ γιατί είναι αντίθετο στο νόμο του Ευαγγελίου και είναι και αντισυνταγματικό και ως τέτοιο θα το προσβάλουμε στη Βουλή».

Διαβάστε επίσης:

Metron Analysis: «Αγκάθι» για πολίτες και κυβέρνηση η ακρίβεια – «Ναι» στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Στην Πολωνία την Παρασκευή ο Κασσελάκης

Marc: Απαισιοδοξία για τα μέτρα κατά της ακρίβειας – Πιο ουσιαστική αντιπολίτευση από το ΠΑΣΟΚ – Τι λένε οι πολίτες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 10:14