search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:12
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η κυβέρνηση καλεί να… μην προκαταλαμβάνεται η ψήφος των βουλευτών

25.01.2024 14:19
marinkakis new

Την πάγια «γραμμή» της κυβέρνηση, περί ψήφου κατά συνείδηση για θέματα που άπτονται σε δικαιώματα, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από το briefing που πραγματοποιήθηκε από τη Θεσσαλονίκη, μια μέρα μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στο οποίο ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, διαφώνησε και δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι άλλοι δύο υφυπουργοί, η Μαρία Κεφάλα (υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) και ο Γιάννης Μπούγας (υπουργείο Δικαιοσύνης) εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο με τον δεύτερο να δηλώνει επίσης ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι εξαρχής έχει ξεκαθαριστεί ότι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, αν και επανέλαβε ότι οι υπουργοί έχουν προφανώς αυξημένη ευθύνη, λόγω των συλλογικών αποφάσεων που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ειδικά για τον Μ. Βορίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο υπουργός Επικρατείας έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο πριν γίνει υπουργός και ότι στο Υπουργικό επανέλαβε διαχρονικές απόψεις του, στηρίζοντας, ωστόσο, συνολικά τις θέσεις της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους πάντες να μην προεξοφλούν τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ κατά την ψηφοφορία στη Βουλή (κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα). Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι άφησε ένα «ανοιχτό παράθυρο» για διαφωνούντες υπουργούς και υφυπουργούς, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει ποιες αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, χωρίς, πάντως, να δώσει κάποια άλλη διευκρίνιση.

Για το ίδιο θέμα και αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος (αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που επίσης είπε «όχι» στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο Π. Μαρινάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σέβεται την εκκλησία και τις απόψεις της, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η εκτελεστική εξουσία εισηγείται νομοσχέδια και η νομοθετική τα ψηφίζει, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας», αλλά και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν θα διαταράξει τις σχέσεις της Πολιτείας με την εκκλήσία, ούτε θα προκαλέσει διχασμό στην κοινωνία.

Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μετά την εισαγωγή από το υπουργείο Εσωτερικών της τροπολογίας για την επέκτασή της και στις εθνικές εκλογές για τους αποδήμους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκρινε ότι η συναίνεση που είχε επιτευχθεί αρχικά επέτρεπε και την συζήτηση της τροπολογίας και κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι με τη στάση της για την επίμαχη τροπολογία τιμώρησε συνολικά τους πολίτες, καταψηφίζοντας ολόκληρο το νομοσχέδιο. Επανέλαβε, δε, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα επανέλθει στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συναίνεση για ένα μέτρο που είναι προς όφελος των πολιτών.

Όσον αφορά, δε, στις αντιδράσεις φοιτητών για το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο θα επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, ο Π. Μαρινάκής έκανε λόγο για αντιδράσεις από «θλιβερές μειοψηφίες, που γίνονται διαρκώς μικρότερες, που αντιδρούν στα πάντα». Τόνισε δε ότι το νομοσχέδιο, που αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση για την κυβέρνηση, θα περάσει, καθώς είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ για τις καταλήψεις σε ΑΕΙ, είπε ότι οι πανεπιστημιακές αρχές έχουν ευρύ θεσμικό οπλοστάσιο για να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή των εξεταστικών, προσθέτοντας μάλιστα, ότι όπως έγινε και στο ΕΜΠ, όπου κληθούν οι αρχές, θα επιβάλλουν το νόμο.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την ευρωλίστα μέσω του i-syriza – Σε τροχιά ανακοινώσεων και για τα πρώτα think tanks

F-16 στην Τουρκία: Πώς αντιδρά η Αθήνα στην επιστολή Μπάιντεν, τι θα γίνει με τα F-35

Ο Γεωργιάδης ζητά εισαγγελικό έλεγχο στους λογαριασμούς του Πολάκη: «Στον έλεγχο του ΚΕΕΛΠΝΟ βρέθηκαν εικονικά τιμολόγια»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:07