search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:21
MENU CLOSE

Τα τρία μέτωπα που φοβίζουν την κυβέρνηση, οι υφυπουργοί που δεν θέλουν… γάμο και η «σοσιαλιστική» επαφή Κασσελάκη με Bierdon

29.01.2024 06:09
panekpaideutiko-sillalitirio_thessniki_2501_7

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν τον πιο διαχρονικό κανόνα της πολιτικής ζωής της χώρας. Ότι στην Ελλάδα δεν πλήττεις ποτέ.

Εκεί που ξεκινούσε η χρονιά χωρίς κάποια καινούργιο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση – ακρίβεια και ασφάλεια ήταν τα βασικά προβλήματα – ξαφνικά «έσκασαν» τρία μέτωπα.

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία. Και ζόρικα κατά πως φαίνεται.

Το πρώτο αφορά στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Εντάξει, το μέτωπο αυτό είναι επιλογή του Μαξίμου, αλλά μέχρι τις γιορτές έλεγαν από την κυβέρνηση ότι θα πήγαινε η ρύθμιση για μετά τις ευρωεκλογές.

Επιλογή της λοιπόν να έρθει τώρα, αλλά έχω μία βάσιμη υποψία: Έχει υποτιμήσει το εύρος των αντιδράσεων. Και άρα και το μέγεθος του πολιτικού κόστους.

Και μπορεί να βρέθηκε λύση στο πρόβλημα «Βορίδης» – δια της αποχής στην ψηφοφορία – αλλά αυτή η αντιμετώπιση του υπουργού Επικρατείας έχει ενθαρρύνει αρκετούς υφυπουργούς να σκεφτούν επίσης την διαφοροποίηση από το νομοσχέδιο.

Μαρία Κεφάλα, Γιάννης Μπούγας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Χριστίνα Αλεξοπούλου και ίσως κι άλλοι είναι σε αυτή την ιδιότυπη λίστα των αντιρρησιών.

Μπλόκα από αγρότες και φοιτητές

Το δεύτερο μέτωπο ήρθε από τους αγρότες. Αν υπολογίσει κάποιος ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν παραλύσει την κεντρική Ευρώπη (Γερμανία κυρίως) και τώρα «απειλούν» και τη Γαλλία, αντιλαμβάνεται τι μπορεί να συμβεί και δω, εάν υπάρξει «μετάδοση» αυτού του κινήματος.

Το τρίτο μέτωπο έρχεται εντελώς απροσδόκητα και αφορά στο χώρο της παιδείας. Φαίνεται ότι παρά τη γενικά θετική γνώμη που έχει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης για την ίδρυση και ιδιωτικών ΑΕΙ, οι αντιδράσεις από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ίσως τοπικές κοινωνίες που βλέπουν ότι θα παραζώσει η περιφέρεια, είναι πιο μεγάλες απ’ όσες περίμεναν στην κυβέρνηση.

Στο μέτωπο για τα πανεπιστήμια ετοιμάζεται να μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σας πω. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν βλέπω να είναι «ζεστό» με ό,τι ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη ίσως η κυβέρνηση ήλπιζε πως θα υπήρχε μία κατανόηση. Βλέπετε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος έχει άλλες παραστάσεις, αμερικάνικες, για την ανώτατη παιδεία και διατυπωνόταν η εκτίμηση ότι θα δυσκολευόταν να αρνηθεί τα ιδιωτικά ΑΕΙ στη χώρα. Φευ! Ο Κασσελάκης είναι έτοιμος να βγει στους δρόμους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωσοσιαλιστές

Για να μην σας πω και το άλλο. Ότι είναι έτοιμος να συζητήσει εξ αρχής σε ποιο ευρωπαϊκό κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, μάλλον το ξανασκέφτεται να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Αριστερά ή θα κατευθυνθεί προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπως ζητούν πολλά στελέχη του, αλλά και επιθυμεί μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάση.

Ένα τελευταίο δείγμα του προβληματισμού του και των αναζητήσεων που έχει επ’ αυτού είναι και η συζήτηση που είχε με τον Robert Bierdon, τον συμπρόεδρο του πολωνικού κόμματος Νέα Αριστερά – απλή συνωνυμία με εκείνη του Αλέξη Χαρίτση, που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κασσελάκης και Bierdon συζήτησαν, λέει, για τις εναλλακτικές πολιτικές που πρέπει να στηρίξουν οι προοδευτικές δυνάμεις ενόψει των ευρωεκλογών.

Ενδιαφέρον έχει ότι η πολωνική «Νέα Αριστερά» είναι μέλος των ευρωσοσιαλιστών. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ συντονίζεται με κόμματα μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Για την ιστορία να σας πω ότι ο Robert Biedron είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές και ακτιβιστές του αγώνα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, στην Πολωνία.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα συμπεράσματα από τα γκάλοπ, το μήνυμα της Γιαννακοπούλου στον Ανδρουλάκη, το καμπανάκι από τον Μπούγα και η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Βορίδης και οι άλλοι, η Σεμίνα και ο φόβος της ονομαστικής ψηφοφορίας, η σφαγή στη γαλάζια ευρωλίστα και η δοκιμασία για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Η Δόμνα στη Βραζιλία, ένας υπουργός στο Μεζέβ, η οργή για τους Ποταμίσιους, η βιασύνη της Ιεραρχίας και η ηρεμία της φιλοξενίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:21