search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 20:45
MENU CLOSE

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Στους δρόμους τα τρακτέρ παρά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη – Μήνυμα σήμερα από την Agrotica

03.02.2024 06:10
agrotes thessalonikh agrotica 0987- new

Αν και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το πακέτο μέτρων στήριξης των αγροτών που εξήγγειλε το πρωί της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός δεν έχει γίνει «κτήμα» των κινητοποιούμενων, εντούτοις το πρώτο «ταμείο» δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό. Τουναντίον, οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Στην οποία θα δώσει το παρών και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα στην κυβέρνηση.

Απ’ όλα τα «μέτωπα» όπου υπάρχουν αγροτικά μπλόκα, τα μηνύματα που φθάνουν στην κυβέρνηση δείχνουν ότι οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να προχωρήσουν σε ευρύτερους αποκλεισμούς δρόμων, αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα:

·        Στη Θεσσαλία μετά από ευρείες συσκέψεις σε διάφορα μπλόκα, η εικόνα που προκύπτει είναι αυτή της συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, με βασικά αιτήματα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις, λύση για τη λίμνη Κάρλα και αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

·        Στη Μακεδονία, οι αγρότες παραμένουν στην Agrotica και σχεδιάζουν μεγάλο συλλαλητήριο για το μεσημέρι του Σαββάτου, δηλώνοντας ότι δεν διαπιστώνουν ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά τους και ότι ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό.

·        Στο… χορό των μπλόκων μπαίνουν και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και άλλοι παραγωγοί της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, φερόμενοι αποφασισμένοι να συντονιστούν με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη χώρα, ενώ κινητοποιήσεις καταγράφονται και στη Δυτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα:

·        Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.

·        Πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο

·        Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ, με ειδική μέριμνα για τη Θεσσαλία.

·        Επιδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη μείωση κατά 30% του ενεργειακού κόστους.

·        Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ, για μεμονωμένους αγρότες, ενώ αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

·        Τέλος, μέσω του Προγράμματος Απόλλωνα και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

Από την άλλη, πάντως, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά από την ώρα που έκαναν την εμφάνισή τους τα αγροτικά μπλόκα, φάνηκε να σκληραίνει τη στάση του, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» και κάνοντας λόγω για «fake news» και για «αγροτοπατέρες», εμφανιζόμενος να υιοθετεί το αφήγημα περί «υποκινούμενων κινητοποιήσεων» και περί κομματικών παρεμβάσεων. Επίσης, αν και παραδέχθηκε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, σημείωσε ότι αυτό δεν αφορά το σύνολο των αιτημάτων τους.

Για την ώρα, η κυβέρνηση θα περιμένει να δει τον αντίκτυπο που θα έχουν τα εξαγγελθέντα μέτρα στις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπου πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετέχουν και συνδικαλιστές προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα, και θα αποφύγει την ευθεία αντιπαράθεση μαζί τους – τόσο γιατί αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα, ειδικά στη Θεσσαλία, είναι και περίπλοκα και θα χρειαστούν και χρήμα και χρόνο για να αντιμετωπιστούν, αλλά και διότι δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος που στήριξε καθαρά τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές.

Ταυτόχρονα, και δεδομένου ότι ήδη βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, έχουν ταχθεί υπέρ των αιτημάτων των αγροτών και έχουν επιστήσει την προσοχή της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη, είναι προφανές ότι στη ΝΔ επιχειρείται να μην υπάρξουν επιπλέον εντάσεις, αναγνωρίζοντας την ευαίσθητη φύση των ζητημάτων που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή. Ωστόσο, αν μέσα στο επόμενο εύλογο χρονικό διάστημα δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και αν αρχίσουν να κλείνουν με τρακτέρ κεντρικές αρτηρίες της χώρας, τότε όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση και το Μαξίμου θα επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στους αγρότες.

Διαβάστε επίσης:

Γερουλάνος σε Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για τα ομόφυλα ζευγάρια: Πώς γίνεται ένας εκπρόσωπος της αγάπης να μιλάει με τόσο μίσος;

Νέα Αριστερά: Ο κ. Μητσοτάκης ούτε τους αγρότες έπεισε, ούτε καθησύχασε τους πολίτες της Θεσσαλίας

Μητσοτάκης στον «Economist»: Το πιο ισχυρό ανάχωμα κατά του λαϊκισμού είναι να ακούς τους πολίτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 20:37