search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 05:59
MENU CLOSE

Γάμος ομοφύλων: Χαιρετίζουν το νομοσχέδιο οι φορείς – Παραφωνία η ΟΓΕ και οι Πολύτεκνοι

07.02.2024 15:31
gamos-omofylwn

Χαιρετίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ισότητα στον πολιτικό γάμο οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας ζητώντας ωστόσο, οι περισσότεροι εξ αυτών περαιτέρω βελτιώσεις ώστε να αρθούν όλες οι διακρίσεις

Οι προτάσεις που διατύπωσαν αφορούν στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη μητρότητα, καθώς και την αναγνώριση της γονεϊκότητας και για τους δύο γονείς

Την κατοχύρωση παιδιών μέσω παρένθετης κύησης ζήτησαν ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποτάκης, ο Σταμάτης Άνθης (πρόεδρος ΔΣ Egalite από το Βέλγιο) που ανέφερε ότι η ΛΟΑΤΚΙ οικογένεια του μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα και τα παιδιά του να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, καθώς και η Ελένη Μαραβέλια, Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΛΟΑΤΚΙ Οικογενειών. «Να μην υπάρχουν αόρατα παιδιά», ήταν το μήνυμα που έστειλε. Υπέρ της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τάχθηκε και η Στέλλα Μπελιά, πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο εστιάζοντας την επέκταση της γονεϊκότητας. «Αν δεν συμβεί αυτό, θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Δεν θα γίνει αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης για την προστασία των παιδιών», ανέφερε. Την αναγνώριση των τρανς γονιών και των παιδιών τους ζήτησε η Άννα Κωνσταντινίδη – Απέργη, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. 

Στην κριτική για την ψυχολογία των παιδιών, αναφέρθηκαν ο Βασίλειος Μποζίκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι το μεγάλωμα των παιδιών με ομόφυλα ζευγάρια σχετίζεται με κάποια ψυχική διαταραχή. «Η παραμονή σε ίδρυμα είναι κακοποίηση, μη στερούμε το δικαίωμα σε αυτά τα παιδιά να ζουν σε μια οικογένεια», είπε, ενώ σε μελέτες που καταδεικνύουν ότι δεν σχετίζεται το μεγάλωμα των παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια με δυσκολίες ψυχικής υγείας αναφέρθηκε η Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, γ.γ. της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας.

«Ισότητα σημαίνει ισότητα. Δεν είναι εμβληματικό το νομοσχέδιο, εφόσον παρουσιάζεται με ημίμετρα και αποκλεισμούς», είπε η Έλενα Όλγα Χρηστίδη από το Σωματείο Ψυχικής Υγείας των ΛΟΑΤΚΙ «Orlando LGBT+» ζητώντας να αυστηροποιηθεί ο νόμος για την παρένθετη μητρότητα σε σχέση με την εκμετάλλευση της γυναίκας, ωστόσο να μην αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αρνητική στο νομοσχέδιο εμφανίστηκε η Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος Χριστίνα Σκαλούμπακα, υποστηρίζοντας ότι στρώνει το δρόμο για την εμπορευματοποίηση της γυναίκας, καθώς με τις πλάτες του νόμου θα «νοικιάζονται παρένθετες μητέρες», κάνοντας λόγο για βάναυση εκμετάλλευση της γυναίκας. 

«Δεν έχει επιπτώσεις ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων στην ψυχική υγεία παιδιών. Στις περισσότερες έρευνες δεν έχουν βρεθεί διαφορές», είπε ο Νικόλαος Μακρής από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, ενώ η Χριστίνα Κανακά από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού ανέφερε ότι όλες οι μελέτες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι δεν καθορίζει το φύλο του γονέα την ποιότητα της αγάπης. «Αν συνεχιστούν τα προβλήματα και οι αποκλεισμοί θα έχουμε επιπτώσεις», είπε ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης από την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αργώ». Ίσα δικαιώματα και για τα τρανς άτομα, ζήτησε η Δέσποινα Παρασκευά Βελουδογιάννη από τη Διεθνή Αμνηστία.  

Αργότερα, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η λεγόμενη β΄ανάγνωση του νομοσχεδίου. Θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια στις 14 Φεβρουαρίου. Αναμένεται να συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία καθώς θα στηριχθεί από 5 κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας), ενώ σε ενδεχόμενο ονομαστικής ψηφοφορίας θα αποτυπωθούν οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών από τα 3 μεγαλύτερα κόμματα.

Διαβάστε επίσης:

Σπαρτιάτες: Μήνυση κατά του Στίγκα κατέθεσε ο Κατσιβαρδάς μετά την ανεξαρτητοποίησή του

Μητσοτάκης για αγρότες: «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του» (video)

Ξεκίνησε η καμπάνια Ανδρουλάκη για την στεγαστική κρίση – Την Παρασκευή η σύγκρουση με Μητσοτάκη (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04