search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:36
MENU CLOSE

Στην Αθήνα ο Βέμπερ για συνάντηση με Μητσοτάκη στη σκιά του ψηφίσματος για το κράτος δικαίου

08.02.2024 06:15
mitsotakis bember new

Πολλαπλή σημασία αποκτά η συνάντηση το απόγευμα της Πέμπτης του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Βαυαρός πολιτικός φθάνει στην Αθήνα μόλις μια ημέρα μετά το «βαρύ» ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων στην Ελλάδα – το οποίο αφήνει «σκιές» για τη χώρα για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, για την υπόθεση των υποκλοπών (και με το παράνομο λογισμικό Predator), για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αλλά και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Σημειώνεται, δε, ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζητά από την Κομισιόν «να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».

Ο Βέμπερ ήδη επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργεί το ψήφισμα, λέγοντας σε δήλωσή του στην ΕΡΤ ότι «οι Σοσιαλιστές έχουν πολλά να κάνουν για να εγγυηθούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να εγγυηθούν όλο το σύστημα που βασίζεται στο κράτος δικαίου σε ορισμένες από τις χώρες στις οποίες κυβερνούν. Άρα η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η ΝΔ κάνει καλή δουλειά», προσθέτοντας ότι έχουν γίνει «επτά διαδοχικές συζητήσεις» στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και λέγοντας ότι «προφανώς πρόκειται για κομματική πολιτική κατάχρηση ζητημάτων κράτους δικαίου. Και πρέπει να πω, σταματήστε το. Βλάπτετε το κράτος δικαίου».

Σημείωσε δε για το όλο θέμα ότι «πρόκειται για περιττές και αβάσιμες επιθέσεις κατά της ΝΔ και κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε το κόμμα του κράτους δικαίου και θα υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου, ό,τι κι αν κοστίσει». Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς ήδη υπάρχει «δεδικασμένο»: τόσο για την Πολωνία, όσο και για την Ουγγαρία, η Κομισιόν είχε «παγώσει» ευρωπαϊκά κονδύλια, ενεργοποιώντας τη «διαδικασία αιρεσιμότητας», μέσω της οποίας ευρωπαϊκοί πόροι συνδέονται με τον σεβασμό των κανόνων της ΕΕ για το κράτος δικαίου. Μάλιστα, χρειάστηκε να χάσει τις εκλογές στην Πολωνία το PiS και να επανεκλεγεί πρωθυπουργός ο Ντόναλντ Τουσκ για να αρχίσει εκ νέου η διαδικασία αποδέσμευσης των πόρων αυτών.

Προφανώς, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα έχει συζητηθεί επανειλημμένα στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, παρουσία και του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος, μάλιστα, είχε σημειώσει ότι η δημιουργία το 2022 μιας Task Force στην Ελλάδα για την προστασία και την ενίσχυση των δημοσιογράφων είναι σημαντικό βήμα, αν και είχε υπογραμμίσει ότι απαιτούνται πιο συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων.

Εν πάση περιπτώσει, πλέον θα απαιτηθούν λεπτοί χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης για να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος σκόπελος (υπενθυμίζεται ότι και η Διεθνής Διαφάνεια έθετε ζητήματα κράτους δικαίου στην έκθεσή της για την Ελλάδα για το 2023), οπότε είναι λογικό να αρχίσουν οι «ζυμώσεις» άμεσα, ώστε το ΕΛΚ να σταθεί «ασπίδα» για τη ΝΔ.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντική δημοκρατική κατάκτηση για την Ελλάδα η επιστολική ψήφος

Νίκος Παπανδρέου για το ψήφισμα του ΕΚ: Η νίκη στις εκλογές δεν απαλλάσσει καμιά κυβέρνηση από τέτοιες αμαρτίες

Φάμελλος: Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα γίνει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τον κ. Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:31